Remiantis VMI pateikiama informacija, supažindinsime jus su būdais, kuriuos pasirinkus nereikia 8-17 val. sėdėti biure. Pradėkime nuo individualios veiklos.

Individuali veikla – savarankiška veikla, kuria versdamasis gyventojas siekia gauti pajamų ar kitokios ekonominės naudos per tęstinį laikotarpį. Individualią veiklą vykdyti galima įvairiais būdais: įsigijus verslo liudijimą arba pagal pažymą. Verslo liudijimas yra paprasčiausia gyventojų pajamų mokesčio sumokėjimo forma ir yra skirta smulkiajam verslui. Gyventojas gali dirbti tuo atveju, jei yra įsigijęs verslo liudijimą, jeigu neprivalo registruotis ir nėra įregistruotas PVM mokėtoju.

Verslo liudijimas

Patogu yra tai, kad tvarkyti su verslo liudijimu susijusius reikalus galima ir elektroniniu būdu, prisijungus prie asmeninės mokesčių mokėtojo erdvės „Mano VMI“. Tai padaryti galima naudojant savo elektroninės bankininkystės duomenis, elektroninį parašą ar VMI išduotas prisijungimo korteles. Verslo liudijimą galima įsigyti ne tik elektroniniu būdu, bet ir bet kurioje apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje.

Svarbu paminėti, kad paslaugų ir gamybos verslo liudijimai išduodami pageidaujamam kalendorinių metų laikotarpiui, tačiau ne ilgiau kaip kalendoriniams metams ir ne trumpiau kaip 5 kalendorinėms dienoms (nebūtinai paeiliui). Prekybos verslo liudijimai išduodami bet kuriam kalendorinių metų laikotarpiui, bet ne ilgiau kaip kalendoriniams metams. Trumpiausias laikotarpis gali būti viena diena.

Prieš įsigyjant verslo liudijimą mokamas fiksuoto dydžio pajamų mokestis, kuris apskaičiuojamas proporcingai išduodamo verslo liudijimo galiojimo laikui. Savivaldybių tarybos nustato šio mokesčio dydį, atsižvelgdamos į konkrečios veiklos pobūdį, pajamingumą, tam tikras asmenų grupes, veiklos vykdymo teritoriją ir pan.

Kasos aparatus privalo naudoti gyventojai, vykdantys individualią prekybos veiklą (ir maisto produktais, ir kitomis prekėmis) įsigijus verslo liudijimą ir pagal individualios veiklos pažymą bei prekiaujantys pastatuose ar patalpose, taip pat kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuose nameliuose, autoparduotuvėse, t. y. ne lauko sąlygomis. Nereikalaujama naudoti kasos aparatų gyventojams, kurie verčiasi individualia veikla ir teikia paslaugas arba parduoda savo gamybos ne maisto prekes.

Verslo liudijimą įsigijęs gyventojas privalo naudoti Prekių (paslaugų) pirkimo pardavimo kvitus. Individualią veiklą vykdantis gyventojas, kuris naudoja kasos aparatą, turi išduoti pirkėjui kasos aparato kvitą.

Individuali veikla pagal pažymą

Gyventojas, pasirinkęs vykdyti individualią veiklą pagal pažymą, gali užsiimti bet kokios rūšies veikla. Jeigu teisės aktai nedraudžia gyventojui kaip fiziniam asmeniui (neįsteigus juridinio asmens) vykdyti tam tikros ekonominės veiklos, tai jis tą veiklą vykdyti gali, nors jai ir reikalinga licencija ar bet koks kitas leidimas.

Nuolatinis Lietuvos gyventojas per kalendorinius metus, tiek gavęs, tiek negavęs pajamų iš individualios veiklos pagal pažymą, privalo pasibaigus kalendoriniams metams (iki kitų metų gegužės 1 d.), pateikti metinę pajamų deklaraciją ir, jeigu reikia, apskaičiuoti ir sumokėti pajamų mokestį. 5 % pajamų mokestis taikomas individualios veiklos pajamoms iš gamybos (įskaitant žemės ūkį), prekybos, taksi veiklos ir daugumos paslaugų teikimo.

15 % pajamų mokestis taikomas laisvųjų profesijų veiklos pajamoms ir pajamoms iš vertybinių popierių (įskaitant pajamas iš išvestinių finansinių priemonių) pardavimo. Individualios veiklos pajamos gali būti neapmokestinamos. Laisvoji profesija – profesija, kuria reikiamą kvalifikaciją turintys gyventojai verčiasi asmeniškai, pavyzdžiui, advokatai, notarai, antstoliai, buhalteriai, finansų konsultantai, architektai, dizaineriai ir t. t.

Gyventojų, kurie vykdo individualią veiklą pagal pažymą, mokamas PSD ir VSD įmokas administruoja „Sodra“. Gyventojas, kuris veikloje nenaudoja kasos aparato, privalo pildyti Gyventojo individualios veiklos pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą. Gyventojai, kurie veikloje naudoja kasos aparatą, privalo pildyti Individualia veikla besiverčiančio gyventojo kasos aparato kasos operacijų ir išlaidų apskaitos žurnalą.

Kaip svarbiausiais verslo liudijimo ir individualios veiklos pagal pažymą skirtumus bei panašumus galėtume įvardinti štai šiuos:

Individuali veikla įsigijus verslo liudijimą:

• Verslo liudijimas išduodamas tik nutarimu numatytoms veikloms;

• Veikla turi būti vykdoma atsižvelgiant į verslo liudijimų išdavimo gyventojams tvarkoje nustatytus apribojimus;

• Verstis veikla galima tik verslo liudijime nurodytu galiojimo laikotarpiu.

• Galima dirbti su verslo liudijimu tik tuo atveju, jei gyventojas neprivalo registruotis ir nėra įregistruotas PVM mokėtoju.

• Vykdant individualią veiklą pagal verslo liudijimą, nepriklausomai nuo uždirbtų pajamų dydžio, mokamas fiksuotas pajamų mokestis bei fiksuoto dydžio PSD ir VSD įmokos.

• Galimybė veikloje dalyvauti kitam fiziniam asmeniui, tačiau dalyvauti gali tik vienas iš šių fizinių asmenų.

• Supaprastinta buhalterinės apskaitos vedimo tvarka.

Individuali veikla pagal pažymą:

• Gyventojas gali vykdyti bet kokios rūšies individualią veiklą (net ir tą, kuriai vykdyti reikalinga licencija ar bet koks kitas leidimas), išskyrus veiklą, kuriai vykdyti privaloma steigti juridinį asmenį.

• Dirbantiems su individualios veiklos pažyma veiklos vykdymas yra neterminuotas.

• Nuo individualios veiklos pajamų ir išlaidų skirtumo, priklausomai nuo vykdomos veiklos pobūdžio, mokamas 5 % ar 15 % pajamų mokestis, o nuo 50 % veiklos apmokestinamųjų pajamų (neatėmus PSD ir VSD įmokų) mokamos 9 proc. dydžio PSD bei 28,5 % dydžio VSD įmokos.

• Individualią veiklą įregistravęs gyventojas gali sudaryti darbo sutartis su kitais gyventojais.

• Dirbant su individualios veiklos pažyma – sudėtingesnė buhalterinė apskaita, galimybė iš pajamų atimti išlaidas.

Autorinė sutartis

Bendrai kalbant, autorinė sutartis turėtų būti naudojama tik tuo atveju, kai sutarties objektas atitinka teisinio termino „Kūrinys“ reikalavimus. O kūrinys yra užsakovui naudingo objekto sukūrimas, pvz. duomenų bazės programavimas, tinklalapio dizaino ir maketo sukūrimas, knygos vertimas ir kt. Būtent žodis sukūrimas ir slepia pagrindinę idėją: Kūrinys yra tai, kas sukurta nauja arba nebūtinai (pvz. verčiamos užsienio literatūros atveju).

Kūrinio sukūrimą reikia labai aiškiai atskirti nuo paslaugos suteikimo, pvz. oficialių dokumentų vertimo paslaugos. Tikslus Kūrinio pavadinimas turi parodyti, ko tiksliai užsakovas tikisi iš autoriaus ir ką autorius ketina sukurti. Detalizuokite ir kuo tiksliau be dviprasmybių parašykite kūrinio pavadinimą, tai padės Jums išvengti ginčų ateityje.

Vadovaujantis LR teisės aktais, jei užsakovas yra juridinis asmuo, visus autoriaus mokamus mokesčius sumoka kūrinio užsakovas – autoriui nebelieka jokių mokestinių įsipareigojimų nei prieš VMI, nei prieš „Sodrą“. Taigi nustatant atlyginimo dydį reiktų įsivertinti, kiek norima gauti „į rankas“, pasiskaičiuoti, kiek ir kokie mokesčiai turi būti sumokėti.

Šioje vietoje svarbu akcentuoti, kad autorinės sutartys apsimokestina pagal tai ar autorius turi bendrai darbo santykius su kuria nors įmone ar ne. Jei autorius turi darbo santykius t. y. dirba kur nors pagal darbo sutartį, tai jo autorinis atlygis apsimokestins taip pat kaip ir darbo užmokestis.

Jei autorius neturi darbo santykių, tai jo autorinės sutarties apmokestinimas yra mažesnis. Autorinė sutartis kaip ir darbo sutartis yra saugoma 50 metų todėl labai svarbu jas tvarkingai archyvuoti tiek autoriui, tiek užsakovui.