Savo susirūpinimą prezidentas išdėstė ketvirtadienį vykusiame susitikime su žemės ūkio ministru Jeronimu Kraujeliu.

Kaip po susitikimo sakė prezidento referentas Raimundas Dužinskas, prezidentas domėjosi, kokios yra priežastys, kad ūkininkai iki šiol pateikė tik 35 proc. numatytų paraiškų.

Prezidentas akcentavo, kad rengti visus reikiamus dokumentus ir verslo planus ūkininkams turėtų padėti Žemės ūkio konsultavimo tarnyba. Šiuo metu ji konsultuoja ūkininkus tik iki verslo planų sudarymo pradžios, o pačios planus rengia privačios bendrovės - tai, pasak R.Dužinsko, kainuoja didelius pinigus.

Žemės ūkio ministerijos pateiktais duomenimis, pagal pirmąją paramos kryptį "Investicijos į pirminę žemės ūkio gamybą" pateiktos 28 paraiškos, kuriose numatoma panaudoti ne mažiau kaip 15 mln. litų ES lėšų. Nuo gruodžio 6 dienos SAPARD paramai gauti pateiktos iš viso 123 paraiškos, bendra jose prašoma paramos suma siekia 140 mln. litų.

J.Kraujelio teigimu, padėti ūkininkams įveikti sudėtingas paraiškų pateikimo procedūras artimiausiu metu turėtų pradėti konsultavimo tarnyba ir jos biurai Lietuvos regionuose.

Iki 2006-ųjų Lietuvos žemės ūkio modernizavimui ir kaimo plėtrai numatoma skirti beveik 2 mlrd. litų, iš kurių ES lėšos bus 740 mln. litų, o nacionalinis bendrafinansavimas - 246 mln. litų.

Tarp tokio mažo paraiškų skaičiaus pateikimo priežasčių R.Dužinskas paminėjo nusivylimą SAPARD, taip pat laisvų nuosavybės investicijų neturėjimą, nes SAPARD yra kompensuojamojo pobūdžio. Be to, į kreditus žemės ūkio sektoriaus subjektams skeptiškai žiūri bankai, vertinantys jį kaip gana rizikingą kreditams sektorių.

Nuo šių metų SAPARD lėšas pirmą kartą administruos Nacionalinė mokėjimo agentūra.

Pasak R.Dužinsko, prezidentas taip pat teiravosi, ar bus užtikrintas skaidrus Specialiosios kaimo rėmimo programos pinigų administravimas.

V.Adamkus prašė, kad būtų viešai skelbiama sąmata, programos, taip pat viešai skelbiamos perskirstomos lėšos, jei toks poreikis atsiras.

Prezidentas taip pat domėjosi žemės ūkio reformos eiga ir klausė, ko reikia sėkmingai ją užbaigti. Ministras J.Kraujelis išreiškė viltį gauti pinigų iš privatizavimo fondo.

Šiuo metu, pagal pasirašytą 2000 metų metinę finansavimo sutartį, ES yra įsipareigojusi Lietuvai skirti beveik 107 mln. litų, iš jų daugiau nei 26 mln. litų jau yra pervesta į Nacionalinio fondo sąskaitą.

Pagal SAPARD programą Lietuva 2001-2006 metais turėtų gauti iš viso apie 750 mln. litų, o kartu su Lietuvos biudžeto bei pačių paramos gavėjų pinigais per šį laiką į žemės ūkį ir kaimo plėtrą, manoma, bus investuota apie 1,9 mlrd. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją