Tiesa, nereikėtų galvoti, kad jeigu jūsų augintinis nepateko į šį sąrašą, vadinasi jis nelabai protingas. Juk viskas priklauso ne tik nuo veislės, bet ir nuo paties šuns bei jo šeimininko. Pavyzdžiui, pačioje sąrašo pabaigoje puikuojasi Afganų kurtai - esą sunkiausiai treniruojami šunys. Tačiau mums teko susipažinti su Afganų kurtu Rojumi (neprastas vardas, tiesa?) kurio paklusnumo ir atsidavimo šeimininkui galima tik pavydėti! Tuo tarpu kolegės auginamas labradoras, regis, visiškai nekontroliuojamas!

Taigi teisingiau būtų manyti, kad tai ne pačios protingiausios, o lengviausiai dresuojamos šunų veislės, kurios turi aukščiausią paklusnumo ir darbo kokybės lygį. O kiek šuo sugebės parodyti - labai didele dalimi priklauso nuo paties šeimininko.

1. Borderkolis - vikrūs ir paklusnūs! Ar reikia stebėtis, kad šios veislės šunys dažnai naudojami gelbėjimo operacijoms? Jie su didžiausiu malonumu atliks visas šeimininko komandas ir lauks naujų iššūkių. Tik būkite pasirengę nuolatiniam veiksmui, nes šie šunys, regis, niekada nepavargsta.

2. Pudelis - tikrai ne veltui šios veislės šunys dažnai naudojami cirko pasirodymams. Jie itin imlūs ir puikiai vykdo komandas. Be to, moka prisiderinti prie šeimininko - tinka tiek ramiems, tiek aktyviems žmonėms, o vaikams gali būti geriausios ir rūpestingiausios auklės.

3. Vokiečių aviganis - visų pamėgta veislė, nusipelniusi būti sąrašo viršuje. Tai pasitikintys savimi šunys, puikiai jaučiantys šeimininko emocijas. Jie drąsūs, tvirti ir turi kovinius instinktus. Taigi šeimininkas privalo pasirūpinti, kad šuns poreikis ginti savo aplinką būtų tinkamai sukontroliuotas.

4. Auksaspalvis retriveris - draugiškas, ypatingai su vaikais. Šie šunys buvo išvesti tarnauti žmonėms, todėl jiems būtinas tiek protinis, tiek fizinis aktyvumas. Naujos komandos ir dresūra lauke - tai geriausia, ką šeimininkas gali duoti auksaspalviui retriveriui, kad jis jaustųsi laimingas.

5. Dobermanas - veislė, kurios žmonės prisibijo, tačiau be reikalo. Tai puikūs sarginiai šunys, pasižymintys geru temperamentu. Vis tik jiems reikia tvirtos rankos - jei šuo jaus, kad šeimininkas silpnesnis, netruks tuo pasinaudoti. Kitiems šunims gali rodyti agresiją, tačiau žmones dobermanai labai myli.

6. Šeltis - draugiškas ir imlus šuo, mėgstantis mokytis naujų komandų ir su malonumu jas atliekantis. Manoma, kad vidutinis šeltis naują komandą supranta po mažiau nei 5 pakartojimų. Nors ir gero bei draugiško charakterio, vis tik šios veislės šunį reikia nuo mažens socializuoti bei treniruoti laikytis arčiau šeimininko, mat šelčiai - bandos šunys, paskui kokią voverę ar katę galintys lėkti ištisus kilometrus.

7. Labradoro retriveris - šuo, kuris tinka aktyviems žmonėms. Ši veislė išsiskiria savo prieraišumu ir noru įtikti šeimininkui, todėl labradoro retriveriai noriai vykdo visas komandas. Tiesa, netreniruojamas šuo gali būti kaip nekontroliuojamas uraganas!

8. Papiljonas - mažos veislės šunytis, kuris tikrai netiks sargybai (nebent praneš apie užsukusius nelauktus svečius savo lojimu), bet bus linksmas ir ištikimas draugas, noriai vykdysiantis šeimininko komandas. Beje, užsienyje šios veislės šunys dėl savo charakterio savybių dažnai dirba terapiniai šunimis su pagyvenusiais žmonėmis ar bendravimo problemų turinčiais vaikais.


9. Rotveileris - itin tvirto charakterio šuo, kuriam reikia stipraus šeimininko, mokančio nukreipti augintinį reikiama linkme. Rotveileriai puikūs sargai ir gynėjai, tačiau juos reikia tinkamai dresuoti, kad kovinė agresija nebūtų rodoma be reikalo.

10. Australijos aviganis - turi labai stiprius ganymo ir saugojimo instinktus, o ištvermė ir energija tiesiog neišsemiama. Tai ištikimi, paklusnūs šunys, stipriai prisirišę prie savo šeimininko, tačiau ne visuomet labai lengvai prisileidžiantys svetimus žmones ar gyvūnus.