Apie drugelių namus pirmą kartą sužinojau iš vieno keisto meksikiečio, su kuriuo susirašinėjau dar elektroninių laiškų eros pradžioje. Kai pasidomėjau, kuo jis užsiima, tas man atsakė, kad turi drugelių namus. Tada man į galvą atėjo tikrai savotiškos mintys, susijusios su tam tikro elgesio panelėmis. O kai meksikietis savo labai skurdžia anglų kalba pamėgino paaiškinti, kad tai – stiklinis namas, po kurį skraido daugybė drugelių, ir kad vien už pasižiūrėjimą jis ima iš turistų pinigus, pamaniau, kad vyruko pernelyg jau laki fantazija. Tačiau jis man atsiuntė nuotrauką ir tik tuomet daugiau ar mažiau supratau, kas tai yra drugelių namai.

Taigi, drugelių namas, arba oranžerija, yra patalpa, specialiai skirta drugelių veisimui ir demonstravimui, ypač švietimo tikslais. Kai kuriuose drugelių namuose galima pamatyti kitų vabzdžių ir nariuotakojų. Drugelių namų savininkais gali būti muziejai, universitetai, ne pelno siekiančios organizacijos ar privatūs asmenys (mano meksikietis!)

Drugelių namų pradžia galima laikyti 1970-ųjų pabaigą, kuomet gyvų drugelių demonstravimas tapo populiarus Anglijoje, mat anglai pamišę dėl šiltnamių bei natūralios aplinkos. Pirmasis tropinių drugelių rezervatas buvo įkurtas Penang Drugelių Ūkyje, Malaizijoje, 1986, kovo 29. Įdomu, kaip ten drugeliai švęs savo tvirtovės trisdešimtmetį? JAV pirmieji drugelių namai buvo atidaryti Floridoje 1988 metais.

Drugelių namai paprastai būna atidaryti visuomenei, juos galima lankyti pačiam, ar vadovaujant gidui. Ekskursijos su gidu gali tęstis apie 15 minučių, nes gidas parodo visas drugelių rūšis, tuo metu esančias oranžerijoje. Gidai taip pat gali parodyti drugelių kiaušinėlius, lervas, vikšrus, paaiškinti, kokie yra mėgstamiausi kiekvienos rūšies drugelių augalai.

Geriausia lankyti drugelius nuo 10 iki 13 val. Drugeliai aktyviausi šiltomis saulėtomis dienomis, nes saulė padeda jų virškinimui. Lietingomis dienomis jie paprastai slepiasi tarp lapų ir žiedų.

Tokiuose drugelių namuose galima rasti drugelių iš Afrikos, Malaizijos, Pietų Amerikos, Tailando, Kosta Rikos, Filipinų ir iš kitur. Dauguma rūšių drugelių gyvena vieną ar dvi savaites, kurių metu jie pasirūpina palikuonimis. Tačiau yra tokių kaip monarchas, kurie gamtoje gali išgyventi šešis mėnesius ir ilgiau.

Drugelių namų galima pamatyti daugelyje šalių. Maskvos zoologijos sode yra insektariumas, kur galima išvysti ne tik drugelius, bet ir skorpionus, vorus ar net sraiges (nors jos – ne vabzdžiai). Taivanyje, Taipėjaus zoologijos sode, taip pat neseniai įrengtas insektariumas, tai – dviejų aukštų pastatas, stovintis mažame slėnyje. Visus vestibiulyje pasveikina vabalas elniaragis. Už insektariumo driekiasi 10 ha slėnis, kuriame gyvena 125 drugelių rūšys ir vyksta edukaciniai užsiėmimai.
Jungtinėje karalystėje, Velse Parc Tawe stovi Plantanasia - didelis, stiklinis piramidės formos pastatas; čia auga apie 5000 egzotiškų augalų, tarp kurių galima rasti ir nykstančių rūšių atstovų. Drugelių skyriuje, drugeliai skraido laisvai tarp augalų. Didžiausias Pietryčių Azijos drugelių parkas yra Balio saloje, jo plotas 3500 kvadratinių metrų. Tai yra ištisa eko sistema skirta mokymuisi, drugelių veisimui ir jų išsaugojimui. Hondure, La Ceiboje esančiuose drugelių namuose galite pamatyti 5000 drugelių iš daugiau kaip 100 pasaulio šalių. Hortus haren – tai drugelių namai Olandijoje. Čia, netoli Groningeno miesto, 20 ha plote auga įvairiausi augalai, yra daug šiltnamių, ir visur galite grožėtis drugeliais.

Tačiau didžiausi pasaulyje drugelių namai visai neseniai atidaryti Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Dubajuje. Čia viskas skirta drugeliams, netgi pats pastatas yra drugelio formos. Jame yra daugiau kaip 15000 drugelių bei lėliukų, pastatą supa Drugelių ir Stebuklų sodai. Čia žydi daugiau kaip 50 milijonų gėlių. Visas kompleksas yra kaip oazė triukšmingame, supermoderniame mieste. Pastatas užima 2600 kvadratinių metrų plotą. Dubajaus drugelių sodas yra atviras visus metus, o Stebuklų sodas bus uždarytas nuo birželio dėl didelių karščių.

Ar žinojote, kad ir Lietuvoje yra drugelių nama? Tai privatus J.Kančiauskienės šeimos verslas. Ši idėja J.Kančiauskienei kilo Kaliningrade, kur lankydamasi darbo reikalais, ji užsuko pas buvusią kolegę ir ten pamatė drugelių parodą. Būsimoji drugelių namų šeimininkė teigia ten įgavusi labai daug gerų emocijų, ir, kadangi tada jau norėjo keisti pabodusį darbą, jai kilo mintis apie drugelių namus. Dabar drugelių namuose vyksta ir šviečiamoji veikla – čia organizuojami piešinių konkursai, vyksta edukacinės ekskursijos. Parodoje eksponuojama maždaug 200 drugelių (20-25 rūšių) ir kas dvi savaites ekspozicija atnaujinama. Yra labai įdomių drugelių, pavyzdžiui, „pelėdos“, kurių dydis siekia iki 25 cm. Šie drugelių namai veikia Vilniuje, Barboros Radvilaitės 7/Šiltadaržių 2, lankytis galima nuo antradienio iki sekmadienio , nuo 13 iki 19 val. Daugiau informacijos galima rasti adresu www.drugeliuparoda.lt

Įdomu tai, kad galima patiems mėginti auginti drugelius savo sode namukuose, panašiuose į mūsų inkilus. Tačiau praktiškai tie namukai nėra efektyvūs, nes drugeliai nelinkę būti vienoje vietoje, jie labiau gali pasitarnauti kaip dekoratyvus sodo papuošalas. Drugeliams labiausiai patinka ramios, natūralios pievos, kuriose nepjaunama žolė, negrėbiamas šienas, ir žinoma, kurios nepurškiamos chemikalais. Norint patiems veisti drugelius, visų pirma reikia susiprojektuoti savo sodą, tada išmokti, kaip surinkti drugelių kiaušinėlius ir iš jų išauginti drugelius, taip pat reikia iš karto apsispręsti, kokios rūšies drugelius auginsite, nes jų vikšrai ės atitinkamus augalus, kuriuos reikės pasodinti. Vikšrai yra gana išrankūs, ir jei augalai jiems bus netinkami, jie žus. Tam, kad įkurtumėte gražius nuosavus drugelių namus reikia tikrai labai daug žinių ir daug atidaus darbo.