Pasak T. Manno festivalio direktorės Vitalijos Teresės Jonušienės, veiklos dešimtmetį minintis T. Manno kultūros centras Nidoje parengė vieną puikiausių savo istorijoje programų. Festivalio renginiai kvies publiką ne tik į pažįstamas erdves - T. Manno memorialinį muziejų, Nidos evangelikų liuteronų bažnyčią, Mizgirių menininkų namus, prie Nidos švyturio, bet pirmą kartą atidarys parodą ir kurorto Bendruomenės namuose.

"Išlaikome nusistovėjusią festivalio koncepciją, stengiamės ją kiek modernizuoti, tačiau manome, kad turime tiesiog tobulą programą, traukiame žmones jaukia, šeimyniška renginių atmosfera, auginame savo festivalio publiką, o jaunimą per kino seansus bandome pritraukti ir į rimtosios muzikos koncertus, dailės parodas", - sakė festivalio direktorė.

"Žodžio" programa šįmet vėl pritrauks pranešėjus iš trijų valstybių - Lietuvos, Vokietijos ir Lenkijos, šįmet kalbėsiančius menininko ir visuomenės tema. Pranešimą "Pilietinis gyvenimo būdas kaip protestas prieš nacionalinį socializmą ir karą 1930-1944 m. Nidoje" skaitys žinoma vokiečių profesorė istorikė Helga Grebing, apie menininką ir visuomenę kalbės senas Lietuvos bičiulis, rašytojas ir leidėjas Michaelis Kruegeris, intelektualo atsakomybės klausimą gvildens Vilniaus universiteto docentas, filosofas Mantas Adomėnas. Lenkų kultūrai festivalyje šįmet atstovaus garsus kino režisierius Krzysztofas Zanussis, pristatysiantis ir du savo filmus "Savaitgalio istorijos: Moters reikalai. Paslėpti turtai".

Festivalio muzikinė programa bus susijusi su T. Manno gimimo ir mirties vietovėmis - jūros miestu Liubeku ir Šveicarija. Festivalio koncertuose, dedikuotuose T. Mannui, skambės muzika iš Šveicarijos, Franzo Schuberto kūriniai, renesanso, baroko ir romantinės muzikos opusai, taip pat Baltijos kraštų kompozitorių ir lietuvių kūriniai jūros tema. Juos atliks Rūtos ir Zbignevo Ibelhauptų fortepijoninis duetas, Armonų trio, Čiurlionio kvartetas, "Aidijos" choras, Vilniaus vokalinis ansamblis, žinomi solistai iš Lietuvos, Vokietijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų.

Pasak festivalio rengėjų, šįmet pirmą kartą bendradarbiaujant su privačiu Vokietijos kolekcininku Andreasu Albertu ir Burgo miestu, Nidos bendruomenės namuose rengiama įspūdinga Nidos menininkų kolonijos narių - Richardo Birnstengelio ir Georgo Gelbkės darbų apie Kuršių neriją paroda. Joje pristatoma per 80 akvarelių, piešinių, graviūrų, eskizų knygelių, atvirukų, karikatūrų, sukurtų Nidoje 1930-1940 metais, atspindinčių dailininkų kūrybos procesą ir gyvenimą Nidos menininkų kolonijoje. Rugpjūtį šią parodą bus galima apžiūrėti Prano Domšaičio dailės galerijoje Klaipėdoje, o spalį šią įdomią ekspoziciją planuojama perkelti į Radvilų rūmus Vilniuje.

Tris vakarus prie Nidos švyturio žiūrovus kvies festivalio kino naktys. Jau visiškai sutemus čia bus rodomi K. Zanussio filmai, vyks lietuviškų dokumentinių filmų vakaras, o kino programą užbaigs liepos 15 dieną rodomas vengrų režisieriaus Istvano Szabo filmas "Mefistas" pagal T. Manno sūnaus Klauso Manno romaną. 1981 m. sukurtame filme apie aktoriaus gyvenimą ir kūrybą nacių Vokietijoje vieną žinomiausių savo vaidmenų sukūrė garsusis vokiečių aktorius Klausas Maria Brandaueris.

Jau aptariama ir kitų metų dešimtojo T. Manno festivalio programa, tačiau labiausiai jo rengėjai laukia T. Manno kultūros centro priestato rekonstrukcijos pradžios, mat dabartinės patalpos senajame rašytojo vasarnamyje festivalio rengimo komandai jau per ankštos.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją