Tik kai kurie menininkai, pateikę savo idėjas eskizuose ir praėję nemažą konkurso atranką, turi galimybę savo idėją įgyvendinti praktiškai – lede. Šiais metais festivalyje skulptūras iš ledo kūrė net 32 skulptoriai iš 10 valstybių: Olandijos, Norvegijos, Prancūzijos, Kanados, Bulgarijos, Rusijos, Lenkijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos.

Kiekvienas menininkas kūrė individualų darbą, kurį vertino komisija, taip pat rungėsi skirtingų šalių komandos, atlikdamos įspūdingo dydžio, sudėtingų kompozicijų ir išskirtinio grožio darbus. Lietuvos komanda dalyvavo su skulptoriaus Tautvilo Povilionio sukurta kompozicija „Chuckas Norisas prieš Pizos bokštą“.

Tautvilas Povilionis šiame konkurse dalyvavo trečią kartą o jo partneris Martynas Gaubas – pirmą, bet menininkai džiaugėsi sukūrę gerą komandą ir tai patvirtina Lietuvių iškovota garbinga trečia vieta. Tokie darbai iš menininkų pareikalauja daug jėgų, kūrybiškumo, techninių žinių ir gero komandinio darbo. Lietuviai savo skulptūrai įgyvendinti sunaudojo apie du kubus ledo: skulptūros aukštis siekė 3,5 m. – tai buvo rizikinga kompozicija jau vien dėl tuo metu buvusio nedėkingo oro ir vyravusios pliusinės temperatūros, tačiau rizika pasiteisino, o tuo pačiu sulaukė didelio žiūrovų susidomėjimo.

„Ledas kaprizingas, kiekvieną kartą gali sulaukti didelių netikėtumų, bet profesionalas turi tai numatyti ir būti viskam pasiruošęs“, – sako skulptorius Tautvilas Povilionis. Šiame kūrybiniame procese kartais pasitaiko nesėkmių ir traumų – juk ledo blokų svoris kartais siekia net 1 toną, mažesnių iki 140 kg.

Jelgavos tarptautinis ledo skulptūrų festivalis, pasak organizatorių, praėjusiais metais sulaukė apie 20 000 žiūrovų. Šių metų festivalis buvo atidarytas vasario 5 -7 dienomis ir sulaukė dar daugiau lankytojų ne tik iš Latvijos bet ir iš kaimyninių šalių Lietuvos ir Estijos. Žmonės plūsta pamatyti neeilinio reginio „Šiais metais, žmonių dar daugiau – gal dėl to, kad toks oras... Juk ledo skulptūras gaminame, tad visi skuba pamatyti kuo greičiau, kol jos neištirpo“, – dalijasi pastebėjimais skulptorius.

Į festivalį atvykę žiūrovai pamatė ne tik konkursinius ledo skulptūrų darbus, bet ir galėjo pasivaišinti įspūdingo dydžio ledo bare, įsiamžinti prie specialiai sukurtų foto skulptūrų, išvysti ledo skulptūros parodomąjį šou.

Visas tris dienas žiūrovus linksmino įvairūs muzikos ir šokių atlikėjai, vyko ledo skulptūrų parodomosios programos, specialiai festivaliui sukurtas lazerių šou, o kiekvieną vakarą dangų nušviesdavo įspūdingi fejerverkai.

Tarptautinis ledo skulptūrų festivalis tampa vis didesniu profesionalių skulptorių traukos centru, o kartu prieinamas kiekvienam neabejingam menui žmogui – tai lemia šio festivalio sėkmę ir tęstinumą.