Datulėse esanti ląsteliena padeda maistui be trikdžių judėti žarnynu ir užkerta kelią blogojo cholesterolio arba mažo tankio lipoproteinų (LDL) įsisavinimui. Elektrolitai (kalis) padeda kontroliuoti pulsą ir kraujospūdį, rašo foodfacts.mercola.com.

Maža to, datulėse gausu vitaminų A ir K. Vitaminas A apsaugo akis, padeda išsaugoti sveiką odą ir gleivinę ir netgi apsaugo plaučius ir burnos ertmę nuo vėžio plitimo. Vitaminas A veikia ir kaip antioksidantas – apsaugo nuo organizmą pažeidžiančių laisvųjų radikalų poveikio. Šis vitaminas taip pat reikalingas reprodukcijai ir normaliam embriono vystymuisi.

Vitaminas K skatina kraujo krešėjimą, žaizdų gijimą, didina atsparumą infekcijoms, kartu su vitaminu D dalyvauja kaulų atsinaujinimo procesuose, skatina raumenų veiklą, palaiko vyresnių žmonių kaulų stiprumą, gali sumažinti osteoporozės riziką, būtinas normaliai inkstų veiklai.

Datulių sudėtyje taip pat yra vario, magnio, mangano, vitamino B6, nikotino rūgšties, pantoteno rūgšties ir fiboflavino.

Manoma, kad suvalgę 10–15 datulių, gausite rekomenduojamą kiekį magnio, vario, sieros bei pusę žmogaus organizmui per parą reikalingo kalcio ir geležies kiekio.

Saikingas datulių vartojimas itin teigiamai veikia sveikatą: apsaugo nuo laisvųjų radikalų ląstelėms daromos žalos, padeda išvengti širdies smūgio, išeminės širdies ligos, žarnyno, prostatos, krūties, plaučių, gimdos gleivinės, plaučių ir kasos vėžio.

Datulėse esanti geležis reikalinga kraujui, ląsteliena – organizmo valymui, vitaminas A – akims, kalis – širdžiai, B grupės vitaminai ir taninai – tai vos kelios iš gausybės maistinių medžiagų, esančių datulėse.

Dėl šių teigimų savybių datulės vertinamos kaip vienas sveikiausių produktų. Jos ne vieną šimtmetį naudotos liaudies medicinoje dėl teigiamų savybių.

Datulės – puikus užkandis, tačiau vis dėlto derėtų vartoti jų saikingai, nes jų sudėtyje daug fruktozės, galinčios neigiamai veikti sveikatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)