Leidinys „Kommersant“ susipažino su tarpiniu dokumento variantu ir pasakoja apie atmestas ir patvirtintas iniciatyvas: visų pirma, vyriausybė atsisakė sumažinti atlyginimus valstybinių kompanijų aukščiausiems vadovams, o paramą užsienio valiuta būsto kreditus paėmusiems piliečiams žadama aptarti tik gruodžio mėnesį, skelbia newsru.com.

RBK taip pat pranešė apie du pasitarimus, kurie trečiadienį numatyti pas prezidentą V. Putiną. Agentūra bendrą antikrizinio plano apimtį vertina 737 milijardais rublių (8,5 milijardo eurų).

Kaip rašo „Kommersant“, ekonomikos ministras Aleksejus Uliukajevas antikrizinio plano projektą sausio 25 dieną išsiuntė ministrui pirmininkui Dmitrijui Medvedevui. Jame yra septynių ministerijų – nuo Žemės ūkio ministerijos ir Sveikatos ministerijos – pasiūlymai, tačiau kol kas jų nepateikė Finansų ministerija. Antradienį A. Uliukajevas aptarė šį planą per darbinį susitikimą su prezidentu V. Putinu.

Patvirtinta plano dalis numato 500 milijardų rublių (5,76 milijardo eurų) išlaidas. Pagrindinės paramos kryptys yra regionai ir pramonė. Planuojama skirti 100 milijardų rublių (1,15 milijardo eurų) keturiems prioritetiniams ekonomikos sektoriams remti: automobilių, transporto inžinerijos, lengvosios pramonės ir statybos.

Biudžeto projekte jau numatyti kreditai regionams, siekiantys 310 milijardų rublių (3,57 milijardo eurų). Kitos lėšos – daugiau kaip 200 milijardų rublių (2,3 milijardo eurų) – bus skirti pramonei, pirmiausia inžinerijai, remti. „Kommersant“ pažymi, kad tai pagrindinis skirtumas lyginant su 2015 metų planu, kuris iš esmės buvo nukreiptas į bankų sistemos rekapitalizavimą 800 milijardų rublių (9,22 milijardo eurų).

Šiais metais požiūris į biudžeto išlaidas visiškai kitoks. „Kommersant“ rašo, kad iniciatyvos, tiesiogiai mažinančios biudžeto pajamas, į planą nepateko. Didžioji dauguma iš 96 Ekonomikos ministerijos lygmenyje patvirtintų 2016 metų plano punktų formaliai nereikalauja tiesioginio biudžetinio finansavimo. Visų pirma, plano projektas beveik nenumato veiksmų mažinant mokesčių naštą.

Antikrizinio plano projekte nėra daug svarbių pasiūlymų dėl didžiųjų „struktūrinių reformų“, tai be privaticazijos beveik išimtinai vien socialinės sferos klausimai. Dokumente siūloma vasarą apsvarstyti pensijų indeksavimo ir išmokų dirbantiems pensininkams su santykinai didelėmis pajamomis apribojimo variantus, o rudenį – klausimą dėl „pensinio amžiaus padidinimo galimų terminų, ribų ir tempų“.

„Kommersant“ nurodo, kad nemažai Darbo ministerijos iniciatyvų pritarimo nesulaukė: tai progresyvinio pajamų mokesčio „superdideliems“ darbo užmokesčiams idėja, taip pat valstybinių kompanijų ir valstybinių korporacijų aukščiausių vadovų atlyginimų lygio „sutvarkymas“.

Vyriausybė pasirengusi apsvarstyti paramą fiziniams asmenims, kurie turi hipotekos kreditus užsienio valiuta ir dėl to „atsidūrė sudėtingoje gyvenimiškoje situacijoje“. Tačiau šio plano aptarimas numatytas tik gruodžio mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)