Patarimais, kaip sukoncentruoti savo dėmesį į dabartį ir efektyviai dirbti, dalinasi „Tęstinių mokymų centro“ treneris Vytautas Gaidamavičius.

Kodėl daugeliui sunku gyventi čia ir dabar?

Dauguma mūsų minčių nuolatos kartojasi ir yra dažnai nereikalingos bei negatyvios. Norėdami džiaugtis dabarties akimirkomis, svarbu išmesti iš galvos visus apgailestavimus dėl praeities ir visus lūkesčius dėl ateities.

Ar mes galime ką nors pakeisti praeityje? Ne, dėl to nėra tikslo beveik pusę savo laiko praleisti joje, iš naujo pergyventi buvusius įvykius. Taip pat mes negalime atlikti ateities darbų. Tai, ką reikės padaryti po mėnesio, po mėnesio ir darysime, ne dabar, jei apie tai tik galvosime, rezultato neduos.

Kaip mintys apie praeitį ir ateitį veikia mus ir mūsų veiklą?

Nuolatos gyvendami prisiminimuose ar svajonėse, nesugebame susikoncentruoti į šiuo metu atliekamą veiksmą. Mūsų dėmesys būna „išskaidytas“ – dirbame tik pusėtinai gerai, nes galvojame apie vakarykštį vakarą, valgome nejausdami skonio. Taip vienu metu mes lyg stovėtume dviejose valtyse – viena praeities, kita dabarties. Tokiu būdu toli nenuplauksime.

Negi iš tiesų praeitis ir ateitis yra visiškai nereikšmingi dalykai?

Praeitis reikalinga tik tiek, kiek iš jos galima pasimokyti ir nekartoti jau padarytų klaidų arba siekti sėkmės tomis pačiomis priemonėmis, kurios jau kartą pasirodė tinkamos. Iš praeities mes gauname tik informaciją, kurią apsvarstę, galime padaryti išvadas ir rekomendacijas sau, kaip efektyviau elgtis šiandien.

Ateitis taip pat reikalinga – nežinodami, kur norime nueiti, niekur ir nenueisime. Minčių kelionė į ateitį būtina tam, kad turėtume tikslą. Tačiau kūryba vyksta tik dabar, mes galime padaryti tik tuos veiksmus, kuriuos reikia daryti dabar, o ne tuos, kurių reikės po pusmečio. Tikslai reikalingi tam, kad nuspręstume, kokį veiksmą reikia daryti dabar.

Kaip gyventi dabartyje ir padidinti savo veiklos efektyvumą?

Praeitis ir ateitis tėra koncepcija, tik minčių darinys, o dabartį galime suvokti tik per pojūčius ir emocijas. Svarbiausia išmokti mėgautis tuo, kas vyksta dabar, gilintis į savo pojūčius. Reikia save paskatinti, o gal net priversti mėgautis akimirka ir tai po truputį paversti kasdieniu įpročiu.

Norint išmokti išgirsti save būtina atsiriboti nuo visų aplinkinių garsų bei savo minčių. Koncentracija ties fiziniais pojūčiais ir emocine būsena leidžia efektyviai įgyvendinti užsibrėžtus tikslus, nesiblaškant pasiekti norimų rezultatų per konkretų laiką.

Pabandykite daryti užduotis įsivaizduodami, kad esate miške, netrukdomi jokio pašalinio šurmulio. Sutelkite dėmesį į tai, ką darote šiuo momentu – tik tuomet aplankys vidinė ramybė ir pasitenkinimas savo veikla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)