Pagrindiniai hemorojaus simptomai – kraujavimas ir hemorojinių mazgų iškritimas. Prasidėjus ligai, dažniausiai pasirodo nedidelis šviežio kraujo kiekis tuštinimosi pabaigoje, ypač, jei išmatos kietos, stanginamasi. Ligai progresuojant, kraujo pasirodymas gali būti ir nesusijęs su tuštinimusi.

Hemorojinių mazgų išsikišimas iš pradžių būna nedidelis ir savaime sugrįžtantis procesas, tačiau vėliau tai gali tapti nuolatiniu požymiu. Taip pat gali varginti išangės niežulys, skausmingumas, išskyros. Hemorojus nėra gyvybei pavojinga liga, ir, parinkus tinkamą gydymą, simptomai praeina – lengvesniais atvejais hemorojus gydomas vaistais, sunkesniais gali prireikti ir chirurginės intervencijos.

Kovojant su hemorojumi, visų pirma, reikia stengtis, kad nebūtų vidurių užkietėjimo, bei mažiau stangintis tuštinantis. Jei nepavyksta hemorojaus išvengti derinant maistą, vartojant pakankamai skysčių (1,5-2 l per dieną) naudojant vidurius laisvinančius preparatus ir padidinus fizinį aktyvumą, skiriamos žvakutės bei tepalai nuo hemorojaus.

Sunerimti vertėtų, jei kraujuojama dažnai ir gausiai, taip pat, jei hemorojiniai mazgai dideli ir iškritę, skausmingi. Sergant hemorojumi, į aplink išangę esančius audinius, lengviau patenka infekcijų sukėlėjai, tad didėja uždegimo tikimybę.

Jeigu dirbate sėdimą darbą ir norite išvengti šios nemalonios ligos, nepatingėkite kasdien atlikti po keletą pratimų. Tai įmanoma netgi darbo vietoje ir tikrai niekas nepastebės!

Sutraukiamojo raumens pratimai biure

1. Sėdėdami vietoje per vieną dvi minutes sutraukite išangės raumenis 20 kartų. Kartokite šį pratimą kas dvi valandas. Sutraukiamuosius raumenis galima mankštinti ir visuomeniniame transporte, lifte ar stovint eilėje. Netgi ir per posėdį!

2. Sėdėdami ant kėdės 10-15 kartų ritmiškai sulenkite kojas per kelius ir tada juos truputį kelkite į viršų, tuo pačiu stenkitės labai stipriai sutraukti sėdmenų raumenis.

Pratimai nuo hemorojaus namuose

1. Pratimas atliekamas gulint ant nugaros, rankos ištiestos palei kūną. Lėtai skaičiuojant iki penkių laikykite sutrauktus sėdmenų raumenis tuo pat metu įtraukdami tiesiąją žarną. Po to tiek pat laiko gulėkite atsipalaidavę. Kartokite pratimą 15 kartų, paskui kelis kartus giliai įkvėpkite ir vėl iškvėpkite.

2. Pratimas atliekamas gulint ant dešinio šono, dešinė ranka sulenkta per alkūnę po galva, o kairioji taip pat sulenkta priešais krūtinę, dešinė koją sulenkta per kelį. Lėtai skaičiuodami iki keturių kairę koją pakelkite ir sulenkite per kelį, tada vėl ištieskite ir nuleiskite. Pratimą pakartokite dešimt kartų. Vėliau persiverskite ant kairiojo šono ir analogiškai pakartokite pratimą dar dešimt kartų.

3. Pradinė padėtis – gulime ant pilvo, rankos sulenktos po smakru. Ištiestas kojas kelkite vieną po kitos po dešimt kartų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)