Tokių sausainių gavau dovanų praeitais metais šventiniu laikotarpiu ir jie paliko tikrai gerą įspūdį: išvaizdūs, minkštučiai ir primena visų mėgstamus keksiukus, tad šiemet buvo aišku, kad Kalėdoms gaminsim būtent tokias valgomas dovanėles. O recepto ieškojau ilgai, vienur siūlė panašius, bet po poros dienų tampančius kietais, kitur – nepatiko ingredientai, o štai čia radau visiškai paprastą receptą, juo ir dalijamės su jumis.

Sausainiams paruošti reikės (60 sausainių):

125 g kakavos miltelių
250 g cukraus
4 kiaušinių
250 g miltų
100 ml aliejaus (naudojau rapsų)
2 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. tirpios kavos miltelių
1/2 a.š druskos
1/4 a.š. malto muskato riešuto
1/4 a.š. malto cinamono
200 g miltelinio cukraus

Pirmiausia viename dubenyje sumaišiau kakavą, cukrų, aliejų (naudojau virtuvinį trintuvą), tada supyliau lengvai suplaktus kiaušinius, masė tapo klampi.

Atskirai dubenyje sumaišiau sausus ingridientus: miltus, kepimo miltelius, tirpios kavos miltelius, druską, cinamoną, įtarkavau muskato riešuto.

Tuomet sausuosius ingridientus pamažu įmaišiau į kakavos, cukraus, aliejaus ir kiaušinių masę. Svarbu, kad tešla taptų tąsi, blizgi. Nenustebkit ji gausis tikrai sunkiai maišoma – tokia ir turi būti. Geriausia naudoti virtuvinį kombainą ar trintuvą, kad visi ingridientai gerai susimaišytų.

Dabar tešlą palikite bent 3 valandoms uždengtą, per tą laiką ji pakils ir taps šiek tiek orinė.

Sausainius reikės kepti 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie 12 minučių.

Pasiruoškite kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, atskirai į lėkštę suberkite miltelinį cukrų ir iš gautos tešlos šaukštelio (labai tiks apvalus šaukštelis) pagalba formuokite 1,5-2 cm skersmens rutuliukus ir meskite į miltelinį cukrų, gerai apvoliokite ir rankomis suformuokite apvalų skrituliuką.

Jei norite dar mažesnių sausainėlių – formuokite iš tešlos smulkesnius sausainius. Iš nurodyto kiekio ingridientų mums iškepė virš 60 beveik 3 cm skersmens sausainių.

Skanaus!