Pasak prekybos tinklo „IKI“ Kepyklų skyriaus vadovės Nijolios Juchnevič, kepant pyragus labiausiai išryškėja klaidos, kurias darome kepdami kasdienius patiekalus: „Kepant konditerinius gaminius, visos proporcijos, temperatūra turi atitikti recepto reikalavimus. Jei kepant kitus patiekalus galima šiek tiek improvizuoti, tai kepant pyragus – reikia būti preciziškiems. Net jei turite patį geriausią receptą, tačiau praleidžiate kelis svarbius žingsnelius, gautas rezultatas gali skirtis nuo turėtų lūkesčių.“

Tad prekybos tinklo konditerijos meistrai pateikia kelias dažnai daromas klaidas, kurių išvengus iškepsite puikų pyragą.

Klaidos, kurias padarėte jei...

Ant pyrago paviršiaus iškilo kauburys. Gali būti, jog užmaišydami pyrago tešlą naudojote per daug miltų arba orkaitė buvo per daug įkaitusi, kai pašovėte pyragą kepti.

Iškeptame pyrage – sausi miltų gabaliukai. Daug žmonių praleidžia šį svarbų žingsnį – miltų sijojimą. Pirmiausia šis veiksmas užtikrina, kad jūsų naudojamuose miltuose nebus susidariusių gabalėlių, kurie vėliau iškeps pyrage. Taip pat sijojimas padeda raugui, dėl kurio pyragas iškyla tolygiai.

Pyragas prikepė prie indo. Beveik kiekviename recepte rasite reikalavimą ištepti riebalais ir pabarstyti miltais kepimo skardą ar naudojamą indą prieš pilant tešlą. Jokiu būdu nepraleiskite šio žingsnio. Jį atlikus lengvai išimsite pyragą iš kepimo indo. Jei nenorite tepti indo riebalais – kita išeitis – viską iškloti kepimo popieriumi. Tai ypač tinka tankiai, sunkesnei tešlai.

Paviršius turi gilius įtrūkimus. Pastarieji ypatingai nemalonūs, kai kepame biskvitus, ant kurių tepame glaistą. Jie greičiausiai susidarė, nes kepėte per aukštoje temperatūroje arba naudojote per daug kepimo miltelių ar sodos.

Pyragas subliuško. Tai gali lemti daugelis dalykų, tokių kaip per žema kepimo temperatūra, orkaitės atidarinėjimas kol kepa, per anksti ištrauktas pyragas, per mažai miltų, per daug taukų, cukraus, sodos ar kepimo miltelių. Taip pat gali būti, kad perminkėte tešlą.

Naudojant automatinius mikserius, į tešlą patenka per daug oro, kuris kepant tiesiog pavirsta oro kišenėmis. Gerai suplakus sviestą ir cukrų, sausus ingredientus dėkite atsargiai, maišydami tik rankomis. Pyragas subliūkšti gali ir dėl dar vienos priežasties – ištraukus pyragą iš orkaitės pradėjote jį pjaustyti dar karštą. Turėkite kantrybės – palaukite kol pyragas atvės iki kambario temperatūros.

Kadangi dabar žinote, kaip tinkamai iškepti pyragą, konditerė siūlo pasitreniruoti ir pabandyti išsikepti itališką kalėdinį pyragą „Panettone“. Šis pyragas pareikalaus šiek tiek jūsų laiko ir kantrybės, tačiau jį tikrai pasididžiuodami galėsite patiekti ant šventinio Kalėdų stalo.

Jums reikės: 80 g miltų ir 2 stiklinių aukščiausios rūšies miltų, 28 g mielių, 7 valg. šaukštų cukraus, kiaušinio, 5 kiaušinių trynių, žiupsnelio druskos, 200 g ištirpinto sviesto, saujos razinų, apelsinų ir citrinų (arba bet kokių kitų vaisių) cukatų, sviesto skardai patepti.

Gaminimas. Mieles sumaišykite su 80 g miltų ir reikiamu kiekiu vandens. Suvyniokite į virtuvinį rankšluostį. Laikykite šiltoje vietoje, kol tešlos tūris padvigubės. Į iškilusią tešlą įdėkite 4 valgomuosius šaukštus miltų ir įpilkite pusę stiklinės drungno vandens. Minkykite apie 10 minučių.

Palikite šiltoje vietoje maždaug 3 valandoms, kad tešla kiltų. Paspauskite tešlą (kad subliukštų) ir dėkite dar 4 valgomuosius šaukštus miltų ir šiek tiek drungno vandens (2–3 valgomuosius šaukštus). Minkykite dar 10 minučių.

Dar palaikykite tešlą šiltoje vietoje apie pora valandų. Sumaišykite cukrų su kiaušiniu ir kiaušinių tryniais. Į dubenį supilkite likusius miltus ir jų viduryje suformuokite duobutę. Įberkite druskos, dėkite iškilusią tešlą, sviesto ir kiaušinių masę. Minkykite 20 minučių. Kai tešla taps vientisa ir elastinga sudėkite razinas ir cukatus.

Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais, sudėkite į ją tešlą ir laikykite šiltoje vietoje mažiausiai 6 valandas, kol tešlos tūris padvigubės. Tešlos viršuje aštriu peiliu padarykite kryžmą įpjovą ir įdėkite šaukštą sviesto. Kepkite iš anksto iki 200ºC įkaitintoje orkaitėje apie 40–45 minutes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)