Keksiukų karaliene tituluojama renginių organizatorė Liucina Rimgailė papasakojo apie labai seniai interneto platybėse rastą nuostabaus morkų biskvito su riešutais ir kokosu receptą.

„Biskvitą naudoju kaip pagrindą tortui arba keksiukams, kurie savo ypatingą skonį atskleidžia su pritaikytu kremu. Man pačiai labiausiai patinka su šiuo biskvitu derinti kreminio sūrio ir grietinėlės, arba varškės pagrindu pagamintą kremą“, – teigė L. Rimgailė.

Pagrindinė tradicija, kurios mergina laikosi kiekvienais metais – per Kūčias ir Šv. Kalėdas būtinai susitinka su visa šeima. „Sėdame prie stalo, po kurio staltiese yra padėta šiek tiek šieno, ir ragaujame dvylika arba daugiau patiekalų. Jų gamybą tarpusavyje pasidalina visos šeimos moterys, kad visko gaminti nereikėtų vienai. Kol kas šeimoje turime tik vieną vaiką – mano sūnėną: į jį dovanojant dovanas kreipiamas didžiausias dėmesys“, – pasakojo L. Rimgailė.

Tuo tarpu aktorė, renginių vedėja Kristina Savickytė-Damanskienė iš kalėdinių tradicijų išskirtų nebent vieną: visi Kūčių patiekalai, net ir kūčiukai, būna gaminami namuose.

„Kūčias visuomet sutinkame namie, su šeima, prie stalo su įprastu skaičiumi – dvylika – patiekalų. Receptas, kuriuo norėčiau pasidalinti – tai Šv. Kalėdų dieną, tik išpakavus dovanas, valgomas keksas. Jo receptą išmokau iš virtualios draugės Inos“, – šypsodamasi sakė K. Savickytė-Damanskienė.

Liucinos Rimgailės keksiukai

Ingredientai:

2 puodeliai (280 g) miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 šaukšteliai sodos
2 šaukšteliai cinamono
1/2 šaukštelio maltų muskato riešutų
3/4 šaukštelio druskos
3 puodeliai (600 g) tarkuotų morkų
150 g kapotų lazdyno riešutų
100 g kokoso drožlių
1 puodelis (200 g) rudojo cukraus
1 puodelis (220 g) saulėgrąžų aliejaus
4 dideli kiaušiniai
Vieno apelsino žievelė

Gaminimo būdas:

Įkaitinkite orkaitę iki 160°C temperatūros, į keksiukų formeles sudėkite popierinius krepšelius.

Viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, muskato riešutus, apelsino žievelę ir druską. Kitame dubenyje sumaišykite tarkuotas morkas, kapotus riešutus, kokoso drožles.

Trečiame dubenyje išplakite aliejų su cukrumi iki vientisos masės. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant. Į aliejaus plakinį atsargiai įmaišykite miltų mišinį. Sausų miltų turi nelikti. Galiausiai į tešlą įmaišykite morkų, riešutų ir kokoso drožlių mišinį. Paruoštą tešlą supilstykite į krepšelius, šiek tiek pabarstykite kapotais riešutais ir kepkite apie 30min. Skanaus!

Kalėdinis Kristinos Savickytės-Damanskienės keksas

Ingredientai:

200 g margarino kepiniams
200 g cukraus
3 kiaušiniai
200 g grietinės
350 g miltų
1 a/š kepimo miltelių
Vanilinio cukraus
0,5 pakelio (150 g.) mėgstamo riešutų ir džiovintų vaisių mišinio

Gaminimo eiga:

Ištirpinkite margariną, supilkite cukrų ir išsukite – maišykite tol, kol cukrus ištirps. Nepertraukiamai maišant, įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę kartu su kepimo milteliais, suberkite miltus ir vanilinį cukrų. Viską išmaišykite iki vientisos masės. Galiausiai suberkite nuplautas razinas ir riešutus (pastaruosius K. Savickytė-Damanskienė pasmulkina per pusę ar į keturias dalis, bet tai nėra nebūtina). Masę supilkite į kekso formą ir apie valandą kepkite 180°C temperatūroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją