Pastaruoju metu nerimas dėl aljanso ateities kilo „Nissan“ pareikalavus Prancūzijos vyriausybės sumažinti valdomų bendrovės „Renault“ akcijų dalį. Anot gandų, priešingu atveju japonų įmonė grasino išardysianti aljansą.

2015 metų balandį Prancūzijos vyriausybė padidino savo turimų „Renault“ akcijų dalį nuo 15 iki 19,7 proc. Toks sprendimas sukėlė neigiamą atgarsį tiek pastarosios valdyboje, tiek ir iš „Nissan“ pusės.

„Nissan“ pasiūlė padidinti savo dalį „Renault“ iki 25 proc. Tačiau Prancūzijos vyriausybė priešinosi akcijų padalijimo pokyčiams. Be to, pagal 2002 metų susitarimą, „Nissan“ turi būtinai gauti „Renault“ valdybos sutikimą, jeigu ji nori pirkti ar parduoti Prancūzijos automobilių gamintojos akcijų, ar pati siūlyti naujų vertybinių popierių rinkoms.

Šiuo metu „Renault“ priklauso 43,4 proc. „Nissan“ akcijų, o Japonijos koncernas valdo 15 proc. „Renault“ vertybinių popierių.

Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, galiausiai vaidams buvo padėtas taškas ir „Renault“ direktorių taryba patvirtino Stabilumo sutartį, kuri remiasi trimis esminiais punktais:

1. Nuo 2016 metų balandžio 1 d. turi būti palaikomas Prancūzijos vyriausybės dvigubo balsavimo teisės principas „Renault“ sudėtyje, o Prancūzijos vyriausybės balso teisė bus apribota iki 17,9 proc. ir iki 20 proc. visuotiniame akcininkų susirinkime, susirinkus neįprastai dideliam kvorumui.

2. „Renault“ ir toliau valdys „Nissan“ akcijas.

3. Sutartis tarp „Renault“ ir „Nissan“ užtikrina valdymą be kišimosi į „Nissan“ veiklą.

„Renault“ nesikišimas į „Nissan“ valdymą apima Japonijos koncerno akcininkų sprendimus dėl šios įmonės valdybos narių paskyrimo, atleidimo iš darbo ir atlyginimo, „Nissan“ valdybos nepatvirtintus akcininkų veiksmus.

„Renault“ direktorių taryba pasveikino šią sutartį kaip esminį, pasitikėjimą sukuriantį žingsnį, būtiną aljanso komandoms siekiant artimiausiais metais patekti į trijų didžiausių automobilių gamintojų pasaulyje gretas.

Šių vaisingų debatų pabaigoje „Renault“ direktorių taryba vieningai išreiškė savo pasitikėjimą aljanso vadovu Carlosu Ghosnu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)