Parama – laiku pateikus išlaidų įrodymus

Investicinių projektų dalyviams pagal kai kurias KPP 2007–2013 m. priemones paramos lėšos išmokamos apmokant sąskaitas už jų patirtas tinkamas finansuoti išlaidas, kol jie nėra atsiskaitę su rangovais, paslaugų ir prekių tiekėjais. Projektų vykdytojams primenama, kad būtina laiku pateikti išlaidų, patirtų atsiskaitant su trečiosiomis šalimis, apmokėjimą įrodančius dokumentus.

„Tam, kad NMA pervestų paramos lėšas, paramos gavėjas turi patikrinti visas rangovų, paslaugų ir prekių tiekėjų pateiktas sąskaitas, darbų perdavimo–priėmimo aktus. Dalį suteiktų paslaugų ar pateiktų prekių kainos apmokėjęs savo lėšomis, projekto vykdytojas pasirašytas tinkamas apmokėti sąskaitas ir kitus dokumentus pateikia NMA kartu su mokėjimo prašymu. Įvertinusi mokėjimo prašymą, agentūra projekto vykdytojui perveda paramos lėšas“, – procesą aiškina NMA Mokėjimo prašymų skyriaus vyr. specialistė Viktorija Baltraitytė.

Pateikus dokumentus pavėluotai – parama susigrąžinama

Sulaukę iš NMA paramos lėšų, paramos gavėjai per penkias darbo dienas privalo pervesti pinigus paslaugų ir prekių tiekėjams, darbų vykdytojams. Atsiskaitymą su trečiosiomis šalimis įrodančius dokumentus paramos gavėjams turi pateikti NMA. Vėliausias terminas tai padaryti – paskutinė šių metų diena.

„Atsiskaitymus su tiekėjais įrodančius dokumentus būtina pateikti iki gruodžio 31 dienos. Dokumentus pateikus pavėluotai, paramos gavėjo patirtos išlaidos bus pripažintos netinkamomis finansuoti ir bus taikomos paramos lėšų sugrąžinimo sankcijos“, – atkreipia dėmesį V. Baltraitytė.

Atsiskaitymai – tik per finansines institucijas

NMA specialistė primena, kad, išskyrus atskirų priemonių įgyvendinimo taisyklėse nurodomais išimtiniais atvejais, visi paramos gavėjų atsiskaitymai su tiekėjais turi vykti tik per finansines institucijas. Atliekant mokėjimą, mokėjimo paskirties laukelyje būtina nurodyti konkretų dokumentą (pvz., „apmokėjimas pagal rangos sutartį Nr. PS-2012-11“ ir pan.).

Nelaukti paskutinės dienos

Pateikus dokumentus laiku ne tik išvengiama sankcijų, bet ir taupomas paramos gavėjų ir agentūros darbuotojų laikas. Projektų vykdytojams būtinais dokumentais patariama pradėti rūpintis iš anksto ir nelaukti paskutinės dienos jiems pateikti, o kilus klausimų nebijoti pasikonsultuoti su NMA specialistais.

Daugiau informacijos – www.nma.lt, www.zumis.lt.
Sužinok naujienas apie paramą pirmas –
prisijunk www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura.