Glazgo universiteto mokslininkai penkias savaites matavo moterų eilėse esančio testosterono kiekį tuo metu, kai jos žiūrėjo moterų veidus su atsitiktinai sugeneruotais makiažo pavyzdžiais. Paskui buvo vertinamas atsitiktinai sugeneruotų veidų patrauklumas, tai darė atskiros pusšimčio vyrų ir moterų grupės. Vėliau rezultatai buvo palyginti.

Pasak tyrimo autorių, rezultatai parodė, kad testosterono kiekis gali turėti įtakos jos makiažo pasirinkimui ir galbūt motyvacijai apskritai atrodyti patraukliai.

„Ankstesnis makiažo preferencijų tyrimas daugiausiai dėmesio skyrė ryšiui su ovuliacija ar vaisingumu nagrinėti, – aiškina tyrimui vadovavusi psichologė Claire Fisher iš Glazgo universiteto. – Šie rezultatai svarbūs, nes tai pirmasis įrodymas, kad moters motyvacija atrodyti patraukliai susijusi su jos testosterono pokyčiais“.

Kodėl testosteronas pasižymi tokiu poveikiu?

Ankstesni moksliniai tyrimai atskleidė, kad testosterono padidėjimas susijęs su skirtinga socialine elgsena, pavyzdžiui, pavyduliavimu. Pavyzdžiui, flirtuojančių moterų organizme pastebimai pakyla testosterono koncentracija. Kaip teigia tyrimo autoriai, gauti naujieji rezultatai dar kartą patvirtina, kad testosteronas atlieka svarbų vaidmenį moterų konkurencijoje dėl išteklių ir partnerių.

Įdomu tai, kad ryškus makiažas mažiau traukė tas moteris, kurių seilėse aptikta daugiau estradiolio. Didelis estradiolio kiekis atsakingas už didesnį veido rausvumą, dėl ko oda atrodo gražiau. Gali būti, kad būtent tai mažina dailiosios lyties atstovių motyvaciją rinktis ryškų makiažą.

Tiesą sakant, testosterono poveikis gali turėti įtakos ne tik makiažo, bet ir drabužių pasirinkimui, teigia tyrimo autoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)