Žalinimo išmokas siekiantiems gauti pareiškėjams keliami trys reikalavimai: įvairinti pasėlius, išsaugoti daugiametes ganyklas ir pievas, išskirti ekologiniu atžvilgiu svarbias vietoves. Ar jų ūkiai atitinka šiuos reikalavimus, pareiškėjai nuo šiol greitai ir paprastai galės apskaičiuoti pasinaudoję NMA interneto svetainėje sukurta specialia žalinimo reikalavimų skaičiuokle.

Be šio patogaus elektroninio įrankio, ES ir valstybės paramos gavėjai ir pareiškėjai kviečiami naudotis ir kitomis NMA elektroninėje erdvėje teikiamomis paslaugomis.

Aktualu daugumai paramos gavėjų

NMA Tiesioginės paramos administravimo skyriaus vyriausiojo specialisto Rolando Dainauskio teigimu, žalinimo reikalavimų skaičiuoklė aktuali ūkininkams, deklaruojantiems žemės ūkio naudmenas nuo 10 ha ir siekiantiems gauti žalinimo išmokas.

NMA specialistas tikino, kad naudotis šia skaičiuokle paprasta. Ji suskirstyta į tris pagrindines dalis, jose nurodomi ariamos žemės plotai, daugiametės pievos ir ganyklos bei daugiamečiai sodiniai. Į atskirą dalį išskirti nauji ekologiniu atžvilgiu svarbių vietovių elementai, kurie bus itin aktualūs ūkininkams, siekiantiems gauti išmokas už 2016 metais deklaruotus plotus.

Skaičiuoklėje pasirinkti teisingus požymius

Žalinimo reikalavimų skaičiuoklėje iš pateiktų pasėlių rūšių ūkininkui reikia pasirinkti reikiamą ir įvesti pasėlių laukų plotą. Dalyvaujantieji ankstesnio laikotarpio programoje „Ekologinis ūkininkavimas“ ir (arba) Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonėje „Ekologinis ūkininkavimas“, „Su „Natura 2000“ ir vandens pagrindų direktyva susijusios išmokos“ priemonės veikloje „Parama „Natura 2000“ žemės ūkio paskirties žemėje“ turės pasirinkti požymį EKO ar NATURA.

Jei auginami azotą kaupiantys augalai, požymį „Laukas, skirtas EASV“ reikia pasirinkti taip pat, kaip ir paraiškos 2 lapo 7 stulpelyje. Šių laukų plotas bus skaičiuojamas tikrinant ekologiniu atžvilgiu svarbios vietovės reikalavimo atitikimą ir juose reikės laikytis EASV vietovei keliamų reikalavimų (iki lapkričio 1 d. apsėti arba palikti ražienas iki gruodžio 15 dienos).

Įrašius ariamos žemės plotus, skaičiuoklė apskaičiuos ekologiniu atžvilgiu svarbios vietovės plotą, įvertins pareiškėjo pasėlių įvairinimo reikalavimų atitikimą. Taip pat skaičiuoklė įspės pareiškėjus apie privalomą išlaikyti daugiamečių pievų ir ganyklų plotą. Ji padės susipažinti ir su kitomis sąlygomis siekiant gauti žalinimo išmokas.

Daugiau informacijos – www.nma.lt, zum.lrv.lt.
Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura.