Airiai švilpė Kaune per lygiosiomis 1:1 pasibaigusią vietos „Spyrio“ ir Klaipėdos „Atlanto“ dvikovą, taip pat Utenoje, per analogiškai pasibaigusias „Utenio“ ir „Trakų“ rungtynes. Kaune aikštės teisėjo pareigas atliko Stevenas Tayloras, Utenoje – Ianas McNabbas. Linijos teisėjai per abu mačus buvo tie patys: Paulas Berry ir Kristianas Hanna.

„Juos pasikvietė Lietuvos futbolo asociacijos prezidentas Sergejus Sliva vyresnysis, – kalbėjo LFTA vadovas Sergejus Sliva. – Tai apsikeitimo teisėjais programa. Tuo pat metu du Lietuvos teisėjai teisėjavo Šiaurės Airijos pirmenybių rungtynėms. Ir tas pasikeitimas vyks toliau. Yra tokia pati sutartis ir su Estijos teisėjais, o su latviais tai vyksta jau dvejus metus.“

Iš tiesų – teisėjai iš Latvijos Lietuvos aikštėse nėra koks nors stebuklas ir tai priimama, kaip savaime suprantamas dalykas. Latvių teisėjui iš Rygos atvykti į kokius Šiaulius dažnai būna arčiau, nei svečių komandai. Bet Šiaurės Airija nėra labai artima šalis.

„Sutarta yra taip, kad Šiaurės Airijos teisėjų kelionės, gyvenimo išlaidas padengia ir už darbą sumoka Šiaurės Airijos teisėjų asociaciją, o lietuviams mokame mes“, – sakė S. Sliva.

LFTA nežada apsiriboti bendravimu tik su trimis užsienio teisėjų organizacijomis.

„Kitais metais gal italai atvažiuos. Galbūt dar ir ispanai, vokiečiai. Jei mums sako, kad mūsų teisėjai blogi, parūpiname arbitrų iš kitų šalių. Vieninteliai lenkai užsispyrė ir nenori su manimi bendrauti“, – kalbėjo S. Sliva.

Į klausimą. kodėl su vienais susikalbėti išeina, su kitais ne, S. Sliva atsakė, kad dažniausiai tai lemia elementarūs žmonių santykiai.

„Su kai kuriais esu pažįstamas nuo senų laikų, su kitais turime mažiau kontaktų“, – aiškino LFTA vadovas.

Atsiliepimų apie S. Tayloro teisėjavimą girdėti nebuvo. Ir tai yra geras ženklas jam, nes sakoma, kad kuo mažiau apie teisėją kalba, tuo jis geresnis.

Tačiau po rungtynių Utenoje futbolo.tv paklaustas apie teisėjavimą „Trakų“ komandos strategas Valdas Urbonas teisėjų parinkimą „Utenio“ ir „Trakų“ mačui pavadino keistoku: „Matyt teisūs tie, pas kuriuos daugiau teisių.“

Į abiejų komandų vartus buvo skirti 11 metrų baudiniai, o mačo pabaigoje iš aikštės buvo pašalintas „Trakų“ kapitonas Deividas Česnauskis.

„Man nėra svarbi V. Urbono nuomonė. Man svarbiau, kad teisėjai dirba gerai. V. Urbonas ir Utenos komanda nėra patenkintas. Nes du kartus per metus jos įveikti nesugebėjo“, – S. Sliva nekreipė dėmesio į trenerio užuominas.

Iš tiesų šiemet „Utenis“ trakiškiams sugadino daug nervų. Kartą namuose jis „Trakus“ įveikė 1:0, o dabar sužaidė lygiosiomis.

Teisėjų iš Šiaurės Airijos darbą vertino rungtynių inspektoriai. Anot S. Slivos, teisėjavimas pastariesiems neužkliuvo.

Patys teisėjai iš Šiaurės Airijos komandiruote į Lietuvą buvo patenkinti.

„Priėmimu patenkinti, gyvenimo sąlygoms patenkinti, Lietuva patenkinti. Mūsiškiai iš Šiaurės Airijos praskrido irgi viskuo patenkinti. Ir vieni, ir kiti prašo tolimesnio bendradarbiavimo,“ – džiaugėsi LFTA galva.

Lietuvio Donato Rumšo vadovaujama brigada (asistentai Šarūnas Tamulynas ir Gevorkas Arakelianas) teisėjavo Šiaurės Airijos aukščiausios lygos rungtynėse tarp Belfasto „Crusaders“ ir Lurgano „Glenavon“, kurias 1:0 laimėjo aikštės šeimininkai. Rungtynes stebėjo apie 2000 žiūrovų, o Lietuvos teisėjų brigada sulaukė tikrai gerų atsiliepimų ir vertinimų. Rungtynės vyko tikrai atkakliai, jose netrūko kietos ir vyriškos kovos, o D. Rumšas parodė keturias geltonas korteles.

Tą pačią dieną, Šiaurės Airijos pirmosios lygos rungtynėms tarp „Bangor“ ir Baliklero „Comrades“ vadovavo Robertas Valikonis. Jo asistentai buvo Šiaurės Airijos teisėjai.

„Lietuvis teisėjas taip pat puikiai susitvarkė su savo rungtynėmis, kurias 1:0 laimėjo svečiai. Rungtynes stebėjo apie 200 žiūrovų, bet net ir toks negausus sirgalių būrys jaukiame ir mažame stadione sukūrė puikią atmosferą“, – rašo LFTA interneto svetainė.