Nuo 2015 m. nulinės promilės reikalavimas numatytas pradedantiesiems vairuotojams, taip pat taksi, motociklų, mopedų ir didesnių transporto priemonių vairuotojams. Kitiems vairuotojams didžiausia etilo alkoholio koncentracija vairavimo metu palikta 0,4 promilės.

Tuo metu vidaus reikalų ministras S. Skvernelis „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė, jog ilgainiui reikėtų uždrausti bet kokį alkoholio vartojimą visiems vairuotojams ir įtvirtinti nulio promilių ribą.

„Kad profesionaliems vairuotojams darbo metu su sunkiasvoriais automobiliais kažkiek galėtų būti mažiau, dalis mūsų pritaria. Manau, kad siekiant išvengti visokių nesusipratimų, galėtų būti 0,4 promilės“, - laidoje „Aktualioji valanda“ teigė R. Narbutas.

Lietuvos vairuotojų profesinės sąjungos pirmininkas taip pat pastebėjo, kad žmogus yra gyvas organizmas ir dėl tam tikrų medicininių ypatybių kai kurių žmonių organizme galima aptikti alkoholio, net jei žmogus jo ir nevartojo.

Vis dėlto profesinė sąjunga pasisako prieš piktnaudžiavimą alkoholiu ir sutinka, kad bent jau profesionaliems, sunkiasvorių automobilių vairuotojams promilės būtų, jei ne 0, tai bent mažesnės nei 0,4.

O štai tam, kad vairuotojams reikėtų įsidiegti įrenginius, kurie neleistų užvesti variklio, jeigu vairuotojas būtų neblaivus – alkoblokus – R. Narbutas pritaria iš dalies.

„Alkoblokas turėtų būti tam žmogui, kuris buvo sulaikytas arba pagautas. Jis turėtų ne tik komerciniame transporte įsirengti, bet ir individualiame. Bet transportas gali keistis, nežinau, ar tas prietaisas bus lengvai įrengiamas“, - sakė R. Narbutas.

Parengė Monika Kasnikovskytė

Laida „Aktualioji valanda“ transliuojama darbo dienomis 17.08 val.