„Atvežęs maistą, ilgai skambinu į duris, – pasakoja karštą maistą seneliams vežiojantis Vilniaus maltietis Mantas. – Po to ilgai klausausi kiekvieno garso už durų. Tyla... Vėliau pasigirsta vos girdimas šnarėjimas, atsargūs tolimi bilstelėjimai, tylus žingsniai, palydimi lazdelės tuksėjimo. Pagaliau atsivėrus durims, pamatau įsikibusį į vaikštynę ar ramentais besiremiantį išbalusį seną žmogų, kuris mane palydi į virtuvę. Į jau paruoštą lėkštę iš termoso įpilu karštos sriubos, padedu duonos. Senelis tuoj pat pradeda valgyti, bilsnodamas šaukštu į dubenėlio kraštą...Ne visi gali ir duris atidaryti. Nemažai yra nepakylančių iš lovos – jie tiesiog palieka duris neužrakintas. O jeigu ir durų neatidaro, ir nepalieka atrakintų – tada nelaimė. Dažniausiai su jais jau nebetenka bendrauti.“

Įkalinti savo butuose

Visų šių pagyvenusių žmonių istorijos panašios – vienatvė, ligos, skurdas. Dabar tokių senelių Lietuvoje maltiečiai globoja net 2302. Praeitais metais jie savanorių buvo aplankyti daugiau kaip 75 000 kartų.

„Nugriūnu, atsikeliu ir vėl einu, – liūdnai kalba 89 metų Elena. – O ką darysi... Esu viena, padėti nėra kam.” 92 metų Marija, lūžus stuburui metus išgulėjusi prikaustyta prie lovos, patyliukais ir skundžiasi, ir džiaugiasi: „Neduok Dieve, taip ilgai gyventi. Aš gi jau beveik nieko nematau, apsipilu sriuba, jėgų nėra visai... Tikra laimė, kad man valgio atneša, kitaip visai pražūčiau...”

Maltiečiai seneliams į namus atveža karšto valgio, galintiems pasigaminti – produktų. Pačius silpniausius prižiūri specialiai apmokyti maltiečių programos „Priežiūra namuose” savanoriai. Visa ši pagalba – „Maltiečių sriubos” akcijos metu Lietuvos žmonių paaukotomis lėšomis.

„Iš 2014 m. akcijos metu surinktų lėšų šiais metais 17 miestų išdalinsime daugiau kaip 95 000 karšto valgio porcijų, papildomai nuvešime per 10 000 sauso maisto davinių. 10 miestų mūsų savanorės globoja ypatingos priežiūros reikalaujančius senjorus, 5 miestuose veikia maltiečių Senjorų klubai, kurių tikslas skatinti pagyvenusius žmones bendrauti, padėti vienas kitam“, – sako Maltos ordino pagalbos tarnybos generalinis sekretorius Eitvydas Bingelis.

Maltiečių sriuba 2015

Šiemet 10-oji, jubiliejinė, „Maltiečių sriuba” bus ypatinga, pateiks daug staigmenų. Akcijos kulminacija – lapkričio 22 dieną 19.30 val. per LRT transliuojamas spalvingas koncertas, kurį ves Arūnas Valinskas ir Beata Tiškevič.

Po koncerto per Lietuvą nuvilnys labdaros renginių banga. Gruodžio 1 dieną 17 val. V. Kudirkos aikštėje, Vilniuje, ją pradės „Maltiečių sriubos“ šventė. Savo sriuba čia vaišins ir prie kilnios aukojimo idėjos prisidėti kvies kavinės, restoranai, organizacijos, susivienijimai, visuomenės veikėjai... Bus rekordinis įvairiausių sriubų skaičius. Kiti miestai taip pat žada nustebinti.

Ir visa tai dėl kilnaus tikslo – sukviesti Lietuvą į pagalbą mūsų visuomenės silpniausiems.

Prezidentas Valdas Adamkus: koks bus mūsų jaunimas, tokia bus ir Lietuva

Prezidentas Valdas Adamkus nuo pat akcijos pradžios globoja „Maltiečių sriubą”. Dalyvauja renginiuose, šaltyje ir skersvėjyje pilsto sriubą į jį apspitusiųjų dubenėlius. Kokią ypatingą prasmę Prezidentas įžvelgia šioje akcijoje?

„Maltiečių sriuba” sujungia visus, kuriems rūpi Lietuvos ateitis, – kalba Prezidentas. – Tik nuo mūsų priklauso, ar bus gera čia gyventi, ar sugebėsime pasirūpinti savo tėvais, seneliais, ar mokėsime ištiesti pagalbos ranką vienišam ir vargstančiam kaimynui. Akcijos tikslas – suvienyti visus norinčius padėti. Svarbiausia įtraukti jaunimą. Koks bus mūsų jaunimas, tokia bus ir Lietuva. Jeigu jis bus rūpestingas, atjaučiantis, su pagarba žvelgiantis į senatvę, visi mūsų šalyje jausimės gerai. Prisilietimas prie skausmingų problemų, ligų, skurdo verčia susimąstyti, pabudina jauno žmogaus pačius tauriausius jausmus. Nuoširdžiai kviečiu visus prisijungti, parodyti širdies taurumą, auka prisidėti įgyvendinant kilnius pagalbos tikslus.”

Kviečiame jau nuo šios dienos aukoti trumpaisiais numeriais: 1417 – 1,45 €, 1418 – 2,90 €. Kiekviena auka seneliams taps taip laukiamais karštos sriubos dubenėliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)