Čia taip perdėtai švelniai pasakiau. Kai pamačiau vairuotoją, šaltai aptarinėjantį su policininkais avariją, ne pyktis, o įsiūtis apėmė.

Prieš kelis metus kitas vairuotojas lygiam kely tiesiog taranavo mano automobilį, o vėliau aiškino teisėjai, kad nepamatė manęs atvažiuojančio – ir ką manot? Jam buvo paskirta kelių šimtų litų bauda.

Ir mane persekioja nuojauta, kad ir šis, vyriškumo simbolius sekmadienį demonstravęs vairuotojas, atsipirks menka bauda, na, gal dar neteks keliems mėnesiams teisių. Ir viskas. Kad jis, gal puikuodamasis prieš merginą, sužeidė, sugadino gyvenimą aštuoniems žmonėms, nebus taip ir svarbu – svarbesnės aplinkybės bus, kad jis jaunas, fainas ir anksčiau nepakliuvo policijai. Ir ta nuojauta – ne iš piršto laužta.

Štai, peržvelkit, kas vyksta Lietuvos keliuose – kitas vairuotojas, panašiai kaip ir šiuo atveju, lekia šaligatviais, sutraiško tris pėsčiuosius, dar kelis sunkiai sužeidžia ir jam tenka kelis metus praleisti kolonijoje. Iš ten dar rašinėja skundus ir tuoj bus išleistas anksčiau laiko. Kitas veikėjas visai girtas įvažiuoja į vaikų būrį ir beveik visus nužudo – ir ką galvojat – vėl gauna simbolinę bausmę – kelis metus kolonijoje ir jau, atrodo, yra išleistas už gerą elgesį.

O tik pažvelkit į aktorių, kuris girtas suvažinėjo dviratininką ir net nemano nieko atsiprašyti, o savo bausmę išverčia vos ne kaip susidorojimą su juo. Ir tokių kaip dvyniai panašių nutikimų – gausybė.

Tokių kelio herojų pozicija itin paprasta – kažkas visuomet yra kaltas, tik ne jie – o apie gailestį, atsiprašymus, atgailą net nesvajokite. Ir kam viso to reikia, jei mūsų teisėsaugos požiūris ir skiriamos bausmės tokiems vairuotojams – tiesiog apgailėtinos?

Štai imtų Seimas ir vyriausybė ir priimtų griežtas nuostatas tokių vairuotojų atžvilgiu, ir, patikėkite, akivaizdžiai sumažėtų tokių žygdarbių. Žinotų, kad už panašią avariją sėdės dešimt metų be teisės anksčiau išeiti iš kalėjimo, gal rastų kitokių būdų pasipuikuoti prieš draugę.

Bet čia, gerbiamieji, tik kalbos – manau, jokių nutarimų ir įstatymų pataisų nebus – artėja rinkimai, o rinkimuose visų balsai yra svarbūs, įžeidus tokį vairuotoją, jis gali ir nebalsuoti kaip reikia.

Taigi, eidami gatve, saugokitės patys, nes nežinia, iš kur gali iššokti kas nors, apsvaigęs nuo arklio galių.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kokia jūsų nuomonė – kaip reikia drausminti KET nesilaikančius vairuotojus? Gal jums teko tapti avarijos kaltininku ar nukentėjusiuoju ir galite papasakoti, kokia jūsų patirtis? Jūsų minčių laukiame žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt: