56 metų Karšuvos būtovės tyrinėtojas Antanas Gedvilas telefonu pasakojo, kad pavasarį bevaikštinėdamas po Pilėnų piliakalnio apylinkes upelio paplautoje vietoje ties piliakalniu kartu su moksleive Konstancija Gedvilaite rado 3 žinduolių kaulus, iš kurių vienas – arklio blauzdikaulis – buvo perduotas radiokarboniniam datavimui.

Datavimo duomenys rodo, kad tai yra XIV-XV a. mėginys.

A. Gedvilo manymu, šie radiniai galėtų reikšti, kad toje vietoje galėjusi būti didžiausios Lietuvoje masinės savižudybės – Pilėnų tragedijos – vieta.

DELFI primena, kad manoma, jog XIV a. Pilėnų pilyje ją gindami nuo kryžiuočių susidegino ir patys nusižudė tūkstančiai vyrų su šeimomis, prieš tai sudeginę savo turtą. Vis dėlto, iki šiol nežinoma, kur tiksliai yra tragedijos vieta.

Antropologės Justinos Kozakaitės teigimu, tai, kad kaulai ne iškasti, o rasti prie upelio, reiškia, kad jie galimai visai nesusiję su Pilėnų tragedijos vieta – jie gali būti atnešti nuo pat upelio ištakų. Be to, sprendžiant pagal nuotraukas, visi rasti kaulai – gyvūnų (veikiausiai arklių), todėl taip pat atrodo nepagrįstai drąsu juos sieti su tūkstančių žmonių žūtimi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)