Š. Marčiulionis neslepia: tai buvo nepamirštamos rungtynės. 1995 metais Atėnuose tuometinis Lietuvos nacionalinės komandos gynėjas pelnė 32 taškus. Bet nebuvo rezultatyviausias finalo žaidėjas.

A. Džordževičius atsakė 41-u, įkalbėjo prieš teisėjavimą protestuojančius lietuvius grįžti į aikštę ir galiausiai su savo tautiečiais šventė pergalę 96:90.

O penktadienį Lilyje Lietuvos rinktinė atsakė tuo pačiu, 67:64 triumfavusi žemyno pirmenybių pusfinalyje prieš A. Džordževičiaus treniruojamą komandą.

„Po 20 metų galiu ramiai miegoti“, – nusijuokęs atviravo Š. Marčiulionis.

Šeštadienį jis viename Lilio viešbučių bendravo su Lietuvos ir tarptautine žiniasklaida. Vakare Š. Marčiulionis su dar aštuoniomis praeities legendomis ar krepšiniui nusipelniusiais asmenimis bus oficialiai inauguruotas į FIBA Šlovės muziejų. Ceremonijoje nedalyvaus vienintelis iš naujokų – Michaelas Jordanas.

Bet kur kas svarbesnė pačiam Š. Marčiulioniui, kuris prieš metus buvo įtrauktas ir į NBA Šlovės muziejų, ceremonija laukia sekmadienį, kuomet Lietuvos rinktinė finale kausis su Ispanija. Buvęs krepšininkas svajoja, kad po rungtynių jo tautiečiai žengs ant aukščiausio pakylos laiptelio, bet prognozuoti to paties nedrįsta.

– Sakėte, kad po 20 metų galite ramiau miegoti – paklausėme Š. Marčiulionio

– Juokas juokais, bet vyrų galvose jautėsi tam tikras užtaisas, suvokimas apie neužbaigtas sąskaitas, kurios buvo išspręstos vakar. Kai kurias rungtynes atsimeni visą gyvenimą, ypač tokias svarbias mums, Lietuvai. Po rungtynių pasisveikinau ir su treneriais, ir su žaidėjais. Labai malonu, kad vyrai parodė charakterį. Manau, ant tos bangos važiuosime toliau į priekį.

– Kaip paaiškintumėte, kodėl taip lėtai įsibėgėjusi Lietuvos rinktinė šoko taip aukštai?

– Reikia pripažinti, kad visi išmoko žaisti krepšinį. Vieni žaidžia du, kiti – tris kėlinius. Bet ketvirtame kėlinyje jau reikia charakterio, sinergijos, trenerių išminties. Taip aš paaiškinu tą banguotą mūsiškių žaidimą. Užtat pasižiūrėkite į vyrų darbingumą: koks kojų darbas, koks išėjimas iš užtvarų, serbų lyderių „laikymas tarp kojų“... Reikia nulenkti galvą. Kitas dalykas: tubūt matėte, kaip atrodė atsarginių suolas Rygoje ir kaip atrodo dabar. Tai, be abejo, trenerių, viso kolektyvo darbo rezultatas. Kaip ir serbų dičkio (Miroslavo Raduljicos – DELFI) išvedimas iš kantrybės, gynybos kaitaliojimas, Jono Valančiūno keitimas Antanu Kavaliausku.

– Jei atvirai, ar stebėdamas lietuvių rungtynes Rygoje tikėjote, kad rinktinė keliaus iki finalo?

– Aš tikėjau, kad blogiau žaisti negalima. Rankiojau po vieną žaidėją ir mačiau, kad jie – tikrai geresni nei atrodė. Pažiūrėkite, vienas Jonas ten žaidžia, kitas – ten, trečias ragavęs to, ketvirtas – ano. Supratau, kad taip žaisti vyrai negali.

Gal jie teisingai sako: mūsų neįvertina arba per daug tikisi. Mano nuomone, tas spaudimas davė rezultatą. Ypač rungtynėse su italais.

– Kokios kovos tikitės finale?

– Jau prisibūriau praėjusiame čempionate (juokiasi – DELFI). Dabar nebebursiu. Bet man atrodo, kad silpnesnės ispanų komandos kaip ir nėra buvę. Dabar iškyla klausimas dėl taktikos ir dėl psichologijos, kad tos teigiamos emocijos neišeitų per kaminą.

– Ar Pau Gasolis – tarsi mamutas iš krepšinio milžinų eros?

– Kol kas Ispanija yra vieno žmogaus komanda, bent jau sprendžiant pagal tai, kiek kartų jis paliečia kamuolį. Psichologiškai jis galbūt jaučia turintis ištempti šią komandą. Ir kuomet eliminavo prancūzus, įrodė, kad tikrai gali vienas tai padaryti. Įsivaizduoju, kad šis čempionatas jam – paskutinis, todėl jis neturi kur trauktis. Ar jam pasiseks? Darysime viską, kad nepavyktų. Bet kartu atsiminkime, kaip prieš dvejus metus Europos čempionato finale bandėme medžioti Tony Parkerį, o iššovė visiškai kiti.

– Sergio Scariolo – visiška Jono Kazlausko priešingybė?

– Aš tiesiog manau, kad jis yra lengviau nuspėjamas nei Jonas.

– Galbūt šiais laikais medalis yra brangesnis nei būdavo seniau, nes konkurencija išties išaugo?

– Medaliai visi brangūs. Bet tiesa, kad visos šalys išmoko žaisti krepšinį ir priešinasi. Pasižiūrėkite: jų treneriai pasikaustę užsienyje, yra žaidėjų iš NBA. Konkurencija tikrai didelė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)