Didžiausia problema - vilkai

Lietuvos avių augintojų asociacijos vadovas ir ūkininkas Žilvinas Augustinavičius DELFI pasakojo su kokiomis problemomis susiduria avininkystės ūkio sektorius.

„Aviena Lietuvoje yra populiaresnė negu kitose Baltijos šalyse. Taip manome dėl to, kad eksportuojame daug mažiau nei kitos šalys, o gyvulių skaičius yra beveik toks pat. Iš Latvijos ir Estijos labai daug tiek gyvų ėriukų, tiek skerdienos eksportuojama. O mes didžiąją dalį produkcijos realizuojame Lietuvos rinkoje“, - sakė Ž. Augustinavičius.

Ūkininkas papasakojo, kaip sekasi realizuoti produkciją: „Su visuomeninio maitinimo įstaigomis dirba mūsų įsteigtas kooperatyvas - susivienijo keliolika ūkininkų. Kooperatyvas superka iš mūsų ėriukus, juos skerdžia ir tiekia visuomeninio maitinimo įstaigoms.“

Kokios pagrindinės avininkystės sektoriaus problemos? „Yra rūpesčių dėl vilkų. Problema kiekvienais metais vis aštrėja, vilkų atsiranda daugiau ir geografija plečiasi. Išpuolių atsiranda tuose rajonuose, kur anksčiau jų nebūdavo. Šiais metais pats dar kol kas nepatyriau nuostolių, bet kelis metus prieš tai jų buvo. Esame budresni, stengiamės kuo teisingiau pastatyti aptvarus. Mano ūkyje yra naudojami elektriniai piemens aptvarai ir kai didėja išpuolių tikimybė, artėjant rudeniui, stengiuosi laikyti šunis apsaugai.“

Aviena - ant bangos

Ekologiniame ūkyje avis auginantis Mindaugas Ralys DELFI teigė, kad auginti avis apsimoka.

Jo ūkis buvo įkurtas 2004 metais. Tuomet iš Danijos ir Vokietijos buvo atsivežtos pirmosios 250 mėsinių avių. Dabar tai yra vienas didžiausių avininkystės ūkių Lietuvoje. Šiuo metu jis ypač plečiamas, auginama jame virš 1500 gyvulių. Siekiant gauti kokybišką produkciją, ūkis nuo pat įkūrimo remiasi ekologinio ūkininkavimo principais, o 2006 m. ūkis buvo sertifikuotas, turi ekologinio ūkio statusą. 2010 m. pradėta vystyti ekologinė augalininkystė. 2011 m. įrengta specializuota avių skerdykla.

„Ūkininkauju jau 10 metų. Nutariau, kad reikia ūkininkauti ekologiškai. Mes nenaudojame tokių pašarų ar kitų dalykų, kurie kenkia aplinkai, nenaudojame chemijos. Aš turiu ir grūdinį ekologinį ūkį, todėl pašarus taip pat užsiauginu pats. Sprendimą pasirinkti ekologinį ūkį lėmė ir gamtinės sąlygos. Mano žemės yra Rytų Aukštaitijoje, kuri yra kalvota", - sakė M. Ralys.

Pasak ūkininko, realizuoti produkciją nėra sunku: „Pats turiu skerdyklą ir daugiausiai mėsos parduodu Vilniuje privatiems restoranams. Taip pat žmonės domisi ekologiška aviena, tai dabar yra ant bangos. Kas supranta apie maistą ir kas gali sau leisti, visi renkasi kaime užaugintą avieną. Dabar labai populiaru produktus pirkti tiesiogiai iš ūkininkų.“

Pašnekovas pasakojo, kad neišvengė problemų dėl vilkų: „Pernai buvo įsisukęs vilkas, nemažai nuostolių pridarė, bet po to jį sumedžiojo. Dabar įsigijau ir šunis, kuriuos kartu su banda laikau. Galbūt vilkas dar nebuvo atėjęs, bent pas mus rajone nebuvo tokių atvejų šiais metais. Bet pernai daug kartų buvo išpjautos avys, aš pats medžiotojas, bet ne taip lengva vilką pamatyti ir sumedžioti.“

Anot ūkininko, šiuo metu jo ūkyje auginamos Vokietijos Juodgalvių veislės avys. Tai yra labai gera skerdienos kokybe pasižyminčios mėsinės avys. Kojos ir galva yra juodos spalvos, kakta apaugusi vilna, kūnas - raumeningas. Suaugę avinai sveria 100–130 kg, ėriavedės – 70–80 kg. Iš 100 ėriavedžių gaunama 150–200 ėriukų.

Pasak pašnekovo, avys nėra reiklios, gali prisitaikyti prie įvairių mitybos ar klimato sąlygų bei pokyčių. Toks jų būdas ir lėmė jų didelį paplitimą pasaulyje, šiuo metu suskaičiuojama virš 350 avių veislių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)