Prieš kviesdamas jus į pokalbį darbdavys atidžiai perskaitys jūsų gyvenimo aprašymą. Jeigu jame bus baltų dėmių, jas reikia kompensuoti objektyviais profesiniais pasiekimais, nurodyti neoficialaus darbo patirtį ar darbą laisvai samdomu specialistu, akcentuoti įgytą patirtį, profesinių įgūdžių.

Geriausia teikti pirmenybę ne chronologiniam reziumė, o funkcionaliam arba mišriam. Akcentuokite profesionalumą, o ne darbo stažo nepetraukiamumą. Pasirašykite motyvacinį laišką – jis padės sudėlioti akcentus, pabrėžti, įgūdžius, patirtį, o taip pat pridengs užsitęsusias darbo paieškas.

Apgalvokite priežastis

Naivu tikėtis, kad darbdavys nepastebės ilgos pertraukos profesinėje veikloje. Greičiausiai pokalbis prasidės būtent nuo šito punkto, todėl reikia iš anksto parengti kelis atsakymų variantus, parinkti tinkamiausią jums.

Pasistenkite, kad pertraukų priežastys bylotų apie jūsų profesionalumą. Argumentus, kad šiais laikais sunku rasti darbą, iš karto atmeskite. Patikėkite, darbdavys puikiai tai žino, o iš jūsų tikisi padoraus paaiškinimo.

Akcentuokite profesinį tobulėjimą

Būna ir taip, kad jūsų reikalavimai iš tiesų dideli, kad išėjote iš darbo prestižinėje įmonėje, nors gaudavote padorų atlyginimą. Tokiu atveju iš tiesų sunku rasti adekvačią pamainą, patyręs darbdavys puikiai tai supranta. Kuo aukštesnės pareigos, tuo ilgesnės darbo paieškos, juk mažai kas norės žengti atgal.

Tačiau vien snobizmo nepakaks, norint įtikinti darbdavį, kad jūs – tinkamas kandidatas. Trumpai įvardinę užsitęsusių darbo paieškų priežastį, iš karto imkite pasakoti, kaip tobulinote profesinius įgūdžius. Nurodykite seminarus, kursus, kuriuos tuo metu lankėte, jei dirbote laisvai samdomu specialistu, būtinai tai paminėkite.

Be asmeninių smulkmenų

Kartais pertrauka profesinėje veikoje daroma vien todėl, kad norima pailsėti. Ir ne šiaip padykinėti 28-ias priklausančias dienas, o du – tris mėnesius apskritai atsijungti nuo minčių apie darbą. Žinoma, tokiam žingsniui reikalingi finansai, tačiau žmonės tikrai taip elgiasi.

Jei padaryti pertrauką profesinėje veikoje paskatino būtent emocinis nuovargis, darbdaviui to geriau neminėti. Neminėkite ir asmeninių priežasčių (skyrybos, įtempti santykiai su artimaisiais ir pan.), jei tokių buvo. Kuo mažiau bus susiję su užsitęsusiomis darbo paieškomis, tuo jums bus geriau.

Dėl šeimyninių aplinkybių

Tiesa, būna objektyvių priežasčių, apie kurias vertėtų papasakoti. Jei slaugėte ligotą giminaitį, ištekėjote ar pan., tam reikia ir laiko, ir daugiau jėgų.

Tai kaip tik vadinama „šeimyninėmis aplinkybėmis“, tik geriau vengti abstrakčių formuluočių ir nurodyti konkrečią priežastį. Tik nepamirškite patikinti darbdavio, kad sudėtinga situacija išspręsta ir jūs esate pasirengę grįžti į darbą.

Jėgų išbandymas

Gal ilga pertrauka profesinėje karjeroje buvo susijusi su tuo, kad bandėte sukurti savo verslą. Ką gi, tai puiki proga apie tai papasakoti, o tuo pačiu akcentuoti savo aktyvią gyvenimišką poziciją. Net jei jūsų projektas nebuvo sėkmingas, vis tiek gavote vertingos patirties.

Įprastai verslininkai turi gebėti vienu metu spręsti kelias užduotis, dirbti, kol pasieks tam tikrą rezultatą, surinkti komandą.

Darbdaviai vertina tokius darbuotojus, tik nepamirškite nurodyti objektyvių priežasčių, kodėl jūsų projektas užsidarė, kodėl vėl norite tapti samdomu darbuotoju. Neverta išsamiai pasakoti apie savo nesėkmes, tačiau būkite pasirengę papasakoti, ko išmokote.

Užsitęsusios darbo paieškos pakerta žmogaus pasitikėjimą savo jėgomis. Ne bet atmetus emocijas, visada įmanoma palankiai nušviesti situaciją, įtikinti darbdavį, kad būtent jūs – kandidatas, kurio reikia įmonei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)