Verslas reikalauja kantrybės

Strutis – stambus ir gana aukštas paukštis. Subrendęs patinas gali užaugti iki 260 – 270 centimetrų ūgio, sverti 80 – 100 kilogramų. Masyvi išvaizda gali būti apgaulinga – prireikus sparnuotis gali būti itin vikrus ir greitas. Stručių šeimą dažniausiai sudaro 2 arba 3 patelės ir teritoriją saugantis patinas.

Netoli Prienų esančiame Žarijų kaime įsikūrusioje fermoje stručius auginantis Juozas Marcinkevičius pasakoja, kad idėja veisti šiuos egzotiškus paukščius kilo prieš šešis metus paveldėjus ūkinės paskirties pastatų kompleksą.

„Ieškojome naujų idėjų. Pradėjome domėtis, gilintis, plėstis. Dabar turime keturias suaugusias šeimas. Būrį planuojame papildyti dar keturiomis. Prekiaujame stručiais, janikliais, kiaušiniais“, – vardina ūkininkas.

Pasak vyro, pradėti verslą nebuvo lengva. Teko pasirūpinti ne tik tinkamomis patalpomis ir įranga, bet ir 4 metus auginti įsigytas stručių šeimas. Būtent tiek laiko užtrunka, kol paukščiai subręsta, pradeda daugintis ir dėti kiaušinius.

Kitas Vilniaus rajone, Barkiškių kaime, stručius auginantis ūkininkas – Alkesandras Skliaras – kalba apie investicijų svarbą. Vyras pasakoja, kad vienas suaugęs veislinis strutis gali kainuoti apie 1500 eurų, o už jų šeimą gali tekti pakloti ir apie 4500 eurų. Tiesa, tokios sumos verslininko neatbaidė.

„Labai seniai perskaičiau straipsnį apie stručių auginimą. Pagalvojau, kad būtų galima ir pačiam pabandyti tuo užsiimti. Fermą įkūrėme 1997 metais. Iš Švedijos atsigabenau 15 šeimų. Dabar mūsų fermoje apie 200 stručių. Prekiaujame stručiukais ir suaugusiais paukščiais, kiaušiniais, plunksnomis“, – apie savo ūkį pasakoja A. Skliaras.

Ūkininkų teigimu, stručiai nėra lepūs. Tai – vienas didžiausių šio egzotiško verslo privalumų.

„Suaugę paukščiai gana tvirti, atsparūs permainoms. Žinoma, svarbu kad aptvare būtų sausa, kad žiemą jie turėtų stogą virš galvos. Jie lesa grūdus, racioną stengiamės papildyti vitaminais, bet išrankiais tikrai jų nepavadinčiau“, – pastebi J. Marcinkevičius.

A. Skliaras pastebi, kad šiems paukščiams nebaisios lietuviškos žiemos: „Šaltis jų negąsdina – mano augintiniai kuo puikiausiai jaučiasi lauke žiemą kandant šaltukui, pavyzdžiui, temperatūrai nukirtus iki -25 laipsnių.”

Situacija yra kitokia, kai kalbama apie stručių mažylius. J. Marcinkevičius pasakoja, kad kiaušinius tenka atidžiai prižiūrėti, laikyti specialiame inkubaturiuje, vėliau didelį dėmesį skirti jaunikliams: „Išsiritę paukščiukai jautrūs temperatūrų kaitai, be to, nemoka lesti, todėl darbo su jais iš tiesų nemažai.“

A. Skliaras atkreipia dėmesį, kad šiek tiek atidžiau tenka elgtis ir su stručių patinais. „Poravimosi metu subrendę patinai gali būti itin agresyvūs. Jie gina savo šeimą, saugo teritoriją. Valant voljerą, maitinant gyvūnus būtina pasirūpinti saugumu, be reikalo jų neerzinti, nelysti į patino valdas. Patinas aršiai gina kiaušinius, norint juos paimti tenka pagudrauti ir „pavogti“. Afrikoje prie stručių vengia lysti net ir liūtai“, - juokiasi pašnekovas.

Pirkėjų netrūksta

Vieni stručių augintojai bando užkariauti Lietuvos rinką, kiti dėmesį skiria eksportui. Paklausus, ar pavyksta realizuoti visą produkciją, ūkininkai nedvejoja – prekes parduoti nėra sudėtinga.

J. Marcinkevičius pasakoja, kad aktyviausiai prekyba vyksta tėvynėje: „Problemų nėra – prekės paklausios. Daugiausiai produkcijos lieka Lietuvoje – čia prekiauti patogiau. Didelį susidomėjimą reiškia kaimynai latviai.“

Tuo tarpu A. Skliaras daugiausiai produkcijos parduoda užsienyje: „Eksportuojame prekes į Lenkiją, Belgiją, Švediją, Vengriją, Rusiją, Baltarusiją. Yra tekę į Jungtinius Arabų Emyratus net 36 suagusius paukščius skraidinti.“

Lietuviai itin domisi stručių kiaušiniais. Vienas toks kiaušinis gali sverti 1,5 – 2 kilogramus ir kainuoja apie 25 eurus. Ūkininkų teigimu, mūsų šalies gyventojai juos graibstyte graibsto prieš Velykas. Pastebima, kad tokie kiaušiniai ne tik skanūs, bet ir sveiki – juose mažiau riebalų, cholesterolio.

Lietuvoje jaučiamas ir didelis susidomėjimas stručių plunksnomis.

„Jas įsigyja teatrai – gaminamos dekoracijos ir kostiumai. Žmonės noriai laukia ir perka plunksnas papuošalų gamybai“, – pasakoja A. Skliaras.

Ar stručių auginimas yra pelningas? „Šiuo verslu užsiimu jau beveik 20 metų ir galiu drąsiai pasakyti, kad iš to išgyventi tikrai įmanoma. Pradžioje, žinoma, kad būna sunkiau, tenka tobulinti technologijas, surasti klientus, įsilieti į rinką. Tačiau visos kliūtys įveikiamos“, – patikina ūkininkas.

J. Marcinkevičius pabrėžia, kad nors stručių auginimas atima daug laiko ir reikalauja kruopštumo, sunkumai neišgąsdina, o tik užgrūdina: „Išgyventi iš stručių auginimo įmanoma. Tiesa, reikia įdėti daug pastangų. Yra buvę minčių net nusispjauti ir viską mesti. Bet pasiduoti juk lengviausia – geri dalykai gyvenime paprastai neateina. Dirbame, tobulėjame ir augame.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)