Per tuos metus buvo nemažai konkursų ir pasiūlymų, tačiau neatsirado nei vieno, tinkamo didžiajai visuomenės daliai. Ko gero, didesnio pritarimo nebuvimas kartu yra ir aiškus vertinimas – visus viešumoje pasirodžiusius projektus daugiau ar mažiau galėtume priskirti kategorijai „tiap-liap – gatava“.

Turėtume atvirai ir drąsiai pripažinti – neturime Lietuvoje menininkų, sugebančių išspręsti šią problemą. Todėl mano pasiūlymas yra toks: prašyti Latvijos vyriausybės ir/ar Seimo, kad jie leistų Lietuvai nukopijuoti (1:1) Rygoje stovintį Laisvės paminklą, pakeitus specifiškas latviškas detales į specifiškas lietuviškas, pvz. viršutinėje dalyje vietoje trijų žvaigždžių (Latvijos herbo elemento) įtaisyti Gedimino stulpus ir t.t. Paminklą reikėtų pastatyti aikštės viduryje, o nuo Gedimino prospekto link paminklo nutiesti platų, geromis plytelėmis grįstą keliuką (beje, vertingų konsultacijų plytelių parinkimo klausimu galima būtų tikėtis iš eksmero A. Zuoko ir eksvicemero S. Šriūbėno).

Likusią aikštės dalį reikėtų paversti žaliąja zona, tinkama miestiečių poilsiui, o rytiniame pakraštyje įrengti jaukų restoraną. Taip padarę daug laimėtume. Visų pirma, turėtume didingą paminklą, gražiai įprasminantį šią unikalią Lietuvai aikštę ir Lietuvos nepriklausomybės šimtmetį.

Antra – toks sprendimas būtų subtili užuomina mūsų kultūros, meno žmonėms, kad jie turėtų sukurti ne tik tokius puikius šedevrus, kaip „vamzdis prie upės“, bet ir kitus nemenkesnius kūrinius. Ir trečia – tokio paminklo pastatymas daug prisidėtų prie baltų tautų vienybės pastiprinimo. Labai tikiuosi, kad mano pasiūlymas susilauks didelio atgarsio ir didelio palaikymo mūsų visuomenėje. Į idėjos autorinį atlyginimą nepretenduoju.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!