„Ilgąjį savaitgalį svečiuose turėjome giminaitį iš Baltarusijos, tad buvome suplanavę aktyvų ir visą dieną trunkantį laisvalaikį tiek sostinėje, tiek ir už jos ribų. Išeidamas iš namų, neradau dokumentų, bet nusprendžiau jų neieškoti, o visą dėmesį skirti svečiui. Maniau, kad arba dokumentai pasimetė namie, arba pamečiau Kalvarijų turguje, tad visą dieną praleidau be pasigestų dokumentų. Maniau, grįžęs juos rasiu namie, jei ne – pradėsiu gamintis naujus. Dienos pabaigoje sulaukiau skambučio iš policijos komisariato ir žinutės, kad mano dokumentai rasti ir bet kuriuo paros metu galiu jų atvažiuoti pasiimti. Šioje vietoje norėčiau pažymėti, kad mūsų svečią iš Baltarusijos gerokai nustebino tai, kad, važiuojant atsiimti dokumentų, buvau ramus dėl to, kad juos atgausiu, o už jų pametimą ir atgavimą negausiu jokios baudos, kuri, anot svečio, jam grėstų jo šalyje.

Visus dokumentus atgavau, pareigūnai maloniai bendravo ir aiškino, kokius dokumentus prieš atsiimdamas turėčiau užpildyti. Tad išeidamas susimąsčiau apie tai, ką patyriau. Svečio užduodami klausimai „Ar man nieko nebus ir negausiu baudos?“, „Ar einant į miesto centrą reikia turėti asmeninį dokumentą su savimi?“, „Ar man reikės perlaikyti vairuotojo egzaminą (tarp pamestų buvo ir vairuotojo pažymėjimas)?“ man parodė, kiek mūsų šalis skiriasi nuo kitų, kadaise „gyvenusių“ vienoje didelėje sąjungoje.

Šiandien, mums jau įprasti dalykai bendraujant su policijos pareigūnais ir jaučiant, kad jie užtikrina saugumą ir padeda žmonėms, mūsų kaimynams vis dar atrodo sunkiai pasiekiami jų šalyje. Visą savaitgalį su svečiu važinėjome po Vilnių ir jo apylinkes, policijos pareigūnų nematėme, svečias atkreipė dėmesį, kad ne policijos pareigūnų skaičius daro miestą saugiu, o jų darbo efektyvumas ir visuomenės pasitikėjimas jais.

Nors mano atveju pareigūnai tik atliko savo pareigą surado dokumento savininką ir jį informavo, man tai dar kartą įrodė, kad policijos šūkis „Ginti. Saugoti. Padėti.“ puikiai atspindi pareigūnų pasiryžimą pateisinti šį šūkį.

Dėkoju už jūsų pastangas ir linkiu sėkmės Jūsų tarnyboje!“