Dažniausiai nuomos santykiai neįregistruojami – nuomojamasi ne tik nemokant jokių mokesčių valstybei ir savivaldybei, kurioje gyveni, bet dar ir nelegaliai, be jokių apsaugos garantijų. Nuomininkai, nors ir susimoka kas mėnesį nuomos mokestį ir komunalinius mokesčius, tačiau nėra tikrieji nuomojamo buto ar namo šeimininkai. Didelė problema šiuo metu yra ir nuomos agentūros, nes esant tokiai atsilikusiai nuomos rinkai čia sunku kurtis rimtiems šios srities verslo lyderiams.

Daugybė agentūrų veikia neaiškiais principais – teikia paslaugas, kurių būtinumas abejotinas, dirba neaiškiais principais. Imamas vienkartinis tarpininkavimo mokestis iš nuomininko arba nuomotojo, tačiau nors mokestis ir nėra mažas, mano galva, visiškai neatitinka suteiktos paslaugos masto. Paprasčiausiai įdedamas ar nukopijuojamas skelbimas į skelbimų portalą internete ir laukiama skambučių.

Anglijoje kitaip – rimta nekilnojamojo turto agentūra vien tik skelbimo patalpinimu neapsiriboja. Kai nuomotojas nori išnuomoti savo turtą, jis kreipiasi į agentūrą ir perduoda šį rūpestį agentūrai. Rūpestis prasideda skelbimo patalpinimu ir tęsiasi visą nuomos sutarties laikotarpį. Taigi surandamas nuomininkas, jam aprodomas nuomojamas nekilnojamas turtas – agentas turi raktus. Jeigu abi pusės patenkintos, prasideda formalumai, sutarčių sudarymai. Nuomininkas duomenų bazėse yra patikrinamas, ar yra mokus. Jis sumoka užstatą, nuomos mokestį ir gali gyventi sutarties metu tame bute ar name. Po to sutartis pratęsiama arba nutraukiama. Agentūrai mokamas nuomos mokestis, su ja bendraujama iškilus nesklandumams, pavyzdžiui, kai kas nors sugenda.

Kartą per metus agentūros agentas iš anksto aptartu metu atvyksta patikrinti, ar nuomininkas tvarkingai naudojasi jam patikėtu turtu. Įdomiausia, kad buto ar namo savininkas bei nuomininkas nepamato vienas kito viso proceso metu. Jeigu nuomininkas nesumokės už nuomą, tuomet visus nuostolius padengs agentūra. Nuomotojas susimoka agentūrai tam tikrą mokestį už tai, kad agentūra atstovaus jam nuomojant jo turtą, todėl agentūra rimtai tikrina potencialius nuomininkus, nes nerimtai dirbant galima patirti didelius nuostolius. Nuomininkas nemoka už jokius tarpininkavimus, nes ir taip turi susimokėti gan nemažą pinigų sumą iš karto: vieno ir daugiau mėnesių dydžio užstatą kartu su nuomos mokesčiu už mėnesį.

Sumokėtas užstatas saugomas specialioje banko sąskaitoje ir bus grąžintas, jeigu nuomininkas tinkamai naudosis laikinai jam patikėtu turtu. Svarbiausia, kad nuomininkas tampa legaliu nuomojamo turto laikinu savininku. Jis yra komunaliniu mokesčių ir nekilnojamojo turto mokesčio mokėtojas, registruotas gyventojas ir jo negali išmesti į gatvę, kada norisi, veržtis nesusitarus į jam laikinai priklausantį turtą. Jis yra laikinas to turto savininkas su garantijomis, bet ne svečias vienai nakčiai. Saugomas privatumas ir visos teisės, o nuomos sandoris įvykdomas laikantis įstatymų, tad abi pusės lieka apsaugotos. Lietuvoje kitaip – nuomos santykiai dažniausiai nėra sudaromi raštiškai. Susitariama žodžiu, tačiau žodžio juk niekur nepridėsi – tai ne dokumentas.

Palyginus Anglijos ir Lietuvos nuomos rinkas, atrodo, kad atsiliekama dešimtmečiais. Ar kas nors daroma, kad nuomotojai ir nuomininkai galėtų naudotis geresnėmis paslaugomis, jeigu jų dar nėra rinkoje? Jau nekalbame apie tai, kad nuomininkai iš miestelių, kaimų nesiregistruoja ten, kur iš tikrųjų gyvena. Nuomininkai padidina didesnių miestų gyventojų skaičių, tačiau popieriuje jie lieka savo miestelių ar kaimų gyventojais, nes nuomos rinka nesutvarkyta. Nemokami mokesčiai, nežinomas tikslus gyventojų skaičius. Taigi problemų šioje srityje yra daugybė, o esamos nuomos agentūros – tik tokios rinkos pasekmė. Jeigu būtų imamasi permainų, tai ir nuomos agentūros atsirastų kur kas rimtesnės, esamos turėtų persitvarkyti arba bankrutuoti. Visiems nuo to būtų geriau, tačiau kai ministerijos bei Seimas pradės dirbti šioje srityje – atviras klausimas. Kol kas tenka pripažinti liūdną tiesą, kad esama nuomos rinka – tik dar viena eilinė sritis Lietuvoje, kur yra daug chaoso ir betvarkės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!