Iš daugybės norinčių projekte dalyvauti buvo atrinktos dvi dalyvės — 28 m. amžiaus Auksė bei 47-erių Ilona. Kas laukia projekto dalyvių? 

„Visų pirma, buvo įvertinta esama jų būklė — dalyvės pasvertos, išmatuotos, nustatytas raumenų, riebalų, vandens procentas jų kūne.

Taip pat paprašėme užpildyti anketą apie sveikatos sutrikimus ir įpročius, tikslus — tai padės sudaryti efektyvias individualaus sporto programas“, - pasakoja „Effectus“ sporto klubo atstovė Ona Vaštakienė.

Individualaus sporto programa priklausys nuo galimybių ir tikslų, tačiau taip pat moterys tris kartus per savaitę dalyvaus specialiuose grupiniuose užsiėmimuose. Nedidelėse grupelėse su kitomis antsvorio turinčiomis dailiosios lyties atstovėmis, dalyvės sportuos pagal trenerių joms pritaikytą programą.

Taip pat moterys gaus sveikos mitybos gaires, apie emocinį valgymą ar kitas susijusias problemas diskutuos su psichologe. Bus nuolat sekamas dalyvių progresas, palaikoma motyvacija. Kiekvieną mėnesį savo įspūdžiais bei pasiekimais dalyvės dalinsis ir su Jumis, DELFI skaitytojais!

Taigi, susipažinkite su projekto „Lieknėk“ dalyvių istorijomis ir tikslais.

Esu Auksė, man beveik 29, sveriu....(taip taip, gėda viešai pasisakyt, kaip ir po foto padarymo nebuvo pats maloniausias vaizdelis) Sveriu 86 kg, o ūgis viso labo tik 165cm. Tad KMI jau... 31. Turiu garsiai pripažinti, jog nebesu apvali. Esu nutukus.

Siaubingai skamba. Regis, kai prisitaikai prie svorio, apsipranti su tuo, ką matai veidrodyje, tie priaugti kilogramai neatrodo tokie siaubingi. Didžiausią svorį buvau pasiekus balandžio mėnesį, svėriau 92kg. Tada pasidarė baisu: net greičiau paėjus man pradėdavo trūkti oro, uždusdavau net eidama į statesnį kalnelį. Tada pradėjau kelionę sveikos ir gražios savęs link.

Nuo balandžio vidurio (su nukrypimais, atsipalaidavimais...) numečiau 6 kg. Kadangi vis dar norėjosi save apdovanoti maistu, svoris svyravo, birželio 1 d. pasakiau sau griežtą STOP. Neprideda tas svoris nei grožio, nei geros savijautos, nei pasitikėjimo, jau nekalbu apie sumažėjusį (ką aš čia bandau apgauti —išnykusį) norą bendrauti su priešinga lytimi...

Taigi pradėjau rimtai reguliuoti mitybą. Atsisakiau saldumynų, miltų, vakarinio/naktinio persivalgymo, greitojo maisto. Skamba tikrai gerai, tačiau vis save pagaunu galvojančią, o jei va pasilaikius IR VĖL kokios greitosios dietos...numesiu žymiai greičiau kokius 10kg. Ir vėl priaugsiu :) Jaučiu, kad kartais suvalgau per mažai, o kartais persivalgau.

Dėliojuosi kalorijas ne visai atidžiai. Gal kiek chaotiškai. Anksčiau sverdavau 55-60 kg, tačiau būtent užsižaidimas su dietomis, emocinis valgymas (ko gero, ir tai atėjo laikas pripažinti) privedė prie visų 90.... Žinau, kad 80% sėkmės sudaro mityba, tačiau puikiai pamenu, kaip puikiai atrodžiau, kai reguliariai bėgiojau bei lankiau sporto salę (tas buvo...SENIAI). Tad su sportu draugystę vis atitolindavau, save savotiškai ramindama, kad gal man čia ir tos mitybos pakaks...

Tačiau puikiai suvokiu, kad metant svorį glemba oda, galų gale nuolatinis priešas ir vaizdo darkytojas — celiulitas, kurio tikrai vien mityba nesusitvarkysiu. Tad be galo džiaugiuosi suteikta galimybe NEBEATIDĖLIOTI kitam pirmadieniui, kitam mėnesiui, naujiems metams... Kalbant apie pirmąją treniruotę, kaip ir visi pirmi kartai, ji buvo šiek tiek nedrąsi, viskas nauja, tačiau kai matai, kad tavo lieknėjimo kolegės – ne gazelių banda, ir kai suvoki, kad visos turi vieną bendrą tikslą – viskas vyksta lengviau. Gera pradžia — pusė darbo! Po sporto jaučiausi laiminga, dar labiau motyvuota ir džiaugiausi savimi. Juk geros emocijos (ypač lieknėjant) labai svarbu, tiesa?

Na, o dėl tikslų... Norėčiau sverti 55 kg. Žinoma, suprantu, jog raumenukai sveria daugiau nei lašiniai, tad esmė man ne svoris, o dailios kūno linijos. Suprantu, jog visko pasiekti per 3 mėn. nepavyks, tačiau tikiu, jog tai bus puiki, tvirta pradžia, padėsianti suformuoti gerus įpročius, pasiekti pirmųjų rezultatų ir mėgautis kelione sveikos, laimingos savęs link! AUKSĖ

Kartais taip esti: yra Problema. Kuri nepaliaujamai auga, kaip grybas. Bet kažkodėl manai, kad ji išsispręs savaime. Žinoma, stebuklas neįvyksta. Jo reikia norėti! :) Kaip tam anekdote apie savo likimą keikiantį žmogelį, kiekvieną rytą pradedantį žodžiais: „...Kodėl turiu gyvent skaičiuodamas paskutinius centus?.. Va kiti — tokius pinigus loterijose išlošia. Ir gyvena, kaip inkstai taukuose.. Dieve,tu mane visai pamiršai... kodėl tu man toks negailestingas?....“ Galop eilinį rytą žmogelis išgirsta balsą iš aukštybių : „TAI BENT JAU LOTERIJOS BILIETĄ NUSIPIRK“.

Panašiai atsitiko ir man. Esu iš tų moteriškių, kurios „valgo“ savo stresą. Darbas sėdimas. Streso daug ir įvairių skonių – o kam dabar lengva? Tad nepajutau, kaip „ prisisėdėjau“ iki gero pingvino apimčių... Iki 30 metų stabiliai svėriau 55 kg. Puikiai prisimenu lengvumo pojūtį...

...eilinio gimtadienio išvakarės. Jau 47-o. Nuotaika ... mmm... kaip pažiaumotos kramtoškės – skonio jau nėra, o išspjauti gaila. Skaitinėju DELFI... Akis užkliūna už straipsnio man skausminga tema . SVORIS. Greit perbėgu eilutes. Siūlomas lieknėjimo projektas. OHO!!! Sąlygos — puikiai man tinkamos. Iškart įsibrovė dvejonės: reklaminė antis? tikriausiai neįmanoma laimėt? ir pan.

Kartais taip esti: imi ir pajauti, kad pabandyti būtina. Taip gimė mano pirmasis laiškutis projekto organizatoriams.

Ir štai aš vykstu į pirmąją treniruotę. Jaudinuosi ir kiek nervinuosi. Be reikalo — mane pasitiko svetingai ir šiltai. Esu išmatuojama, pasveriama... Dar vienas šokas: mintis, kad savyje nešioju dar vieną Iloną, atėmė žadą. Gal svarstyklės blogai rodo?

Norisi žliumbti. Optimizmo suteikia drąsinančios ir besišypsančios bendražygės. Tai padeda. Lengvu rubensišku žingsniu patraukiame į salę. Tai tokia pradžia. Rašau jausdama raumenyse vakarykštę treniruotę ir džiaugiuosi, kad nėra persitempimo jausmo. Pirmasis užsiėmimas buvo apglvotas ir „neužmušė“ krūviu. Koks puikus jausmas suvokus, jog pirmas laiptelis peržengtas. ... piniginėje jaukiai tūno sporto klubo nario kortelė.

Džiaugiuosi gera pradžia ir esu pasiryžusi rudenį pasitikti pasikeitusi. Pagaliau patikti sau! Juk tai — kiekvienos moters svajonė... ILONA

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)