Kokia buvo tokios gausios šeimos pradžia? Svetlana atskleidė, kad tėvų meilės istorija prasidėjo prieš daugiau nei du dešimtmečius, už Lietuvos ribų – Ukrainoje.

„Kiek žinau, patėvis, kurį visada vadinau tėvu, tarnavo laivyne Juodojoje jūroje. Mama tuo metu jau turėjo mus dvi – vyresnę sesę ir mane, buvo išsiskyrusi. Ji dirbo pakrantėje, kažkur gamykloje Kryme, Sevastopolyje“, – pasakoja Svetlana.

Tėvams susipažinus, jie dar kurį laiką susituokę pagyveno Ukrainoje, susilaukė dukros bei sūnaus ir patraukė į tėčio, kuris yra kilęs iš Klaipėdos, gimtinę Lietuvą: „Čia gyvename jau 26 metus.“

Dabar visa gausi šeima išsibarsčiusi po Lietuvą – trys atžalos gyvena Vilniuje, viena iš seserų – Jurbarke, o dar du net dešimt narių turinčios šeimos vaikai gyvena Širvintose – ten, kur ir tėvai. Nors, pasak Svetlanos, „suvažiuoti į vieną krūvą sunku“, visi susitinka per didžiąsias šventes – Kalėdas, Velykas ar svarbius jubiliejus.

Manote, tokiam didžiuliui būriui surengti šventę nelengva? Iš Svetlanos tokių skundų nesigirdi – moteris papasakoja, kad turi savų būdų, kaip kartu atšvęsti šventes su gausiu būriu giminaičių, tačiau neištuštinti kišenių.

„Tarkim, Kalėdoms, kad nereiktų daug pirkti – visiems vaikams juk nepripirksi – mama moka kiekvienai šeimai padaryti po smulkmeną. Mes, pavyzdžiui, per praėjusias Kalėdas traukėm burtus ir visi keitėmės dovanomis – viena šeima vieniems, kita – kitiems. O į šventes, kai suvažiuojam, visi susiveža sau, nėra taip, kad jei važiuojam pas mamą, ji ruošia stalą. Visi kažką atsiveža: patys kepam tortus, pyragus, mėsą, viską susivežam ir gražiai pasibūnam“, – pasakoja pašnekovė. Gražiai dalintis gausios šeimos vaikai buvo išmokyti jau vaikystėje – Svetlana prisimena, kad šventėms atėjus, tėvams gavus algą, buvo nuperkami kokie nors skanumynai, kurie visiems būdavo padalinti po lygiai.

Ar sunku gyventi šeimoje, kurioje tėvų dėmesiu turi dalintis net aštuoni vaikai? Svetlana neslepia, kad yra buvę visko: „Sutarėm kaip ir visi – ir muštynės, ir glamonės, ir iki šiol taip. Norim – pasipykstam, norim – padraugaujam. Būna visko, mes gausi šeima.“

Vis dėlto, išaugusi kartu su broliais ir seserimis, ji mano, kad vaikui norisi augti ne vienam. Moteris sako suprantanti baimę, kai tėvai bijo, kad nepakaks lėšų būriui vaikų auginti, tačiau tai neturėtų sustabdyti gausios šeimos norinčių žmonių. „Tų pinigų nepadaugės, jeigu vaikų nebus. Kaip tu gyveni, taip ir gyvensi – kur dvi burnos valgo, ten ir trys pavalgys“, – sakė dviejų vaikų mama.

Kartu su broliais ir seserimis ji tėvams padovanojo net 11 anūkų, o dabar gyvena džiugu laukimu – po trijų savaičių Bagočiūnų šeimai, pelniusiai Metų šeimos 2015 titulą, turėtų gimti jau 12-asis anūkas.

Ar yra koks nors receptas, kaip būti Metų šeima, kad ir be titulo? Svetlana teigia jo nežinanti, tačiau sako, kad svarbiausia – pamiršti pykčius. „Kad draugautų, nesipyktų dėl smulkmenų, dėl ne smulkmenų... Paprasčiausiai reikia viską priimti, kaip yra, ir gyventi tiesia vaga“, – kitoms šeimoms linki ji. „Kai visi susipyksta, tai nėra su kuo ir pabendrauti“, – juokauja moteris.

DELFI primena, kad Metų šeimos titulas atiteko gausiai Bagočiūnų šeimai, auginančiai net 8 vaikus – 7 dukras ir 1 sūnų. Įdomu tai, kad tarp vyriausios ir jauniausios dukros – net 25 metų skirtumas, o šeimos mama gali džiaugtis jau turinti net 11 anūkų!

Bagočiūnams atitenka 300 eurų čekis, fotoaparatas „Fujifilm“ ir Metų šeimos 2015 titulą patvirtinanti lentelė!

Nominaciją „Tautos balsas“ rinkimuose laimėjo Šlyžių šeima – jie gavo net 1779 DELFI skaitytojų balsus. Tomas ir Ieva Šlyžiai atsiuntė nuotrauką, kurioje įamžinta poros ir jų trijų atžalų pusmečio kelionės po Aziją akimirka – tuomet jauniausiajam jų Kaziukui nebuvo nė metukų.

Šlyžių laimėtas prizas – 200 eurų čekis, fotoaparatas „Fujifilm“, Metų šeimos 2015 rinkimuose iškovota „Tautos balso“ titulą patvirtinanti lentelė.

Dėkojame dalyvavusiems ir kviečiame pasižiūrėti daugiausiai DELFI skaitytojų balsų surinkusių 40 nuotraukų galeriją:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)