Sociologai Nicholas A. Christakis ir Jamesas Fowleris patyrinėjo socialinius tinklalapius ir padarė išvadą, kad laimingi žmonės bendrauja su laimingais žmonėmis, o nelaimingi – su nelaimingais. Nelaimingieji būna kažkur socialinių tinklalapių pakraščiuose.

Laimė ir nelaimė užkrečiamos, nelaimės šaltinis dažnai būna energetiniai vampyrai, kurie tiesiog siurbia svetimą laimę.

Taigi išskirtini trys energetinių vampyrų, laimės vagišių tipai:

Niurzgliai. Chroniškai nelaimingi pesimistai, persmelkti nerimo ir dirgulio. Kadangi negatyvioms emocijoms greičiau pasiduodame nei teigiamoms, jos ir išlieka ilgiau, vienas niurgzlys gali labai greitai savo būsena užkrėsti visą grupę žmonių.

Pikčiurnos. Negerbia kitų, nuolat prisišaukia nemalonumus, pastebi kitų trūkumus, elgiasi nemandagiai, žiauriai, nešioja paskalas, trikdo žmones, piktai pašiepia, nurodinėja aplinkiniams, reikalauja neužtarnautų privilegijų, slepia svarbią informaciją, pokalbyje siekia dominuoti. Jie nekelia pasitikėjimo, žemina pašnekovą.

Dykinėtojai siekia užkrauti savo darbo dalį kitiems. Aplinkiniai įsižeidžia, nes jaučia, kad jais be sąžinės graužimo nori pasinaudoti. Kartais dykinėtojai tyčia demonstruoja savo nekompetentingumą, kad išsisuktų nuo darbo. Jie vilkina laiką, tikėdamiesi, kad kas kitas atliks darbą. Yra dykaduonių, kurie nuolat reikalauja dėmesio ir pagalbos, taip bandydami eksploatuoti kitus.

Vampyrai ne tik netinkamai elgiasi, bet ir užkrečia savo elgesiu aplinkinius. Šalia niurgzlio, pikčiurnos ar dykinėtojo imame nesąmoningai jį mėgdžioti. Toks elgesio modelis tampa įprastu, o draudimų kartelė žemėja. Tyrimai rodo, kad grupės narys su žemiausiais sąmoningumo ir emocinio stabilumo rodikliais dažniausiai lemia visos grupės bendravimo toną.

Kaip rašo straipsnio autorė, jai dažniausiai teko susidurti su niurgzliais. Ar tik nėra niurgzlumas – nuolatinė daugelio žmonių būsena? Ar tokie žmonės gali atsikratyti negatyvumo? Labai dažnai jiems nepavyksta.

Liūdniausia, kad laimingu gali tapti tas, kuris jau buvo laimingas.

Kodėl? Juk šis dėsningumas sunaikina laimės siekimą. Tas pats, lyg sakytume, kad geriausias būdas nesustorėti – visada būti lieknam. Ir vis tik ši informacija gali būti naudinga.

Tai svarbu, kai jo laimė veikia jus. Jeigu esate pokalbyje dėl darbo su viršininku, kuris akivaizdžiai niekuo nepatenkintas, tai ir jūsų darbas jo netenkins. Jeigu ketinate tuoktis su žmogumi, kuris kupinas negatyvių emocijų, atsiminkite, kad ir ateityje jis bus negatyviai nusiteikęs.

Norėdami suprasti, ar žmogus ateityje bus laimingas, paanalizuokite jo praeitį.

Nusprendžiau nepasiduoti energetiniams vampyrams, laimės vagims, vengti kontaktų su niurgzliais, pikčiurnomis ir dykinėtojais, o jei visgi tenka su jais bendrauti, nepasiduoti jų įtakai. Vos taip nusprendžiau, pasitaikė proga tai įgyvendinti. Atsisakiau bendraautorio, pajutusi, kad jis – energetinis vampyras (mano diagnozė – niurgzlys su pikčiurnomis simptomais).

Projektas atrodė lengvas, įdomus, tačiau kiekvienas kontaktas su šiuo žmogumi man baigdavosi patologiniu nelaimės pojūčiu. Vos nusiunčiau elektroninį laišką su atsisakymu, pajutau didžiulį palengvėjimą. Deja, ne visada pavyksta išvengti susidūrimų su energetiniais vampyrais. Viena mano pažįstama pasakė, kad, deja, jos motina tokia, jai 81 metai ir ji gyvena kartu.

Kaip apsisaugoti nuo energetinių vampyrų, kurie kėsinasi į laimę

1.Nepasilikite su energetiniu vampyru dviese. Kitų buvimas susilpnina jo įtaką.

2.Stenkite bendrauti su juo elektroninėje erdvėje. Bendraujant asmeniškai sunkiau kontroliuoti emocijas. Susirašinėjant lengviau išsaugoti vidinę ramybę.

3.Pasitelkite humorą. Vis pastebiu, kad humoras padeda išspręsti sudėtingiausias situacijas. Deja, pirmiausia gali ir dingti humoro jausmas.

4.Nesiginčykite su pesimistiškai, negatyviai nusiteikusiais žmonėmis. Pritarkite jiems. Laimės vampyrams pasidaro nebeįdomūs tie, kurie jiems pritaria.

5.Elkitės taip, kaip norite jaustis. Šalia vampyro visada imdavau daugiau skųstis ir aršiau kritikuoti aplinkinius. Noriu gyventi pagal savo standartus, nepasiduoti svetimai įtakai.

6.užsiimkite savais reikalais. Visada norisi paguosti niurgzlį, bet vietoje to priminkite sau: laimingi žmonės daro kitus laimingus; negali priversti kitų jaustis laimingais; niekas nepadarys tavęs laimingo.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (189)