913 tūkst. – tiek įstatymo reikalavimų neatitinkančių transporto priemonių praėjusią liepą pateko į „juoduosius sąrašus“ ir vėliau didžioji jų dalis buvo automatiškai išregistruota. Vis dėlto praėjusį lapkritį patvirtinti pakeitimai tapo savotiška amnestija netvarkingų automobilių savininkams – leidimo dalyvauti eisme sustabdymas automatiškai pratęstas papildomai 180 dienų, tačiau ir šis terminas jau beveik išseko.

Iki gegužės 12 dienos pabaigos suskubus įgyti galiojančią techninę apžiūrą ir civilinės atsakomybės privalomąjį draudimą, šių transporto priemonių registracija ar leidimas dalyvauti viešajame eisme išimties tvarka bus atkuriami savaime nemokamai.

Automatiniu būdu registracija bus atkuriama tuo atveju, jei nepasikeitęs transporto priemonės valdytojas ar kiti jos duomenys. Jei transporto priemonę jau įsigijo kitas asmuo ar pasikeitė ir daugiau registracijos duomenų, tuomet dėl registracijos atkūrimo reikės kreiptis į VĮ „Regitra“, pristatyti transporto priemonę ir ją įregistruoti teisės aktuose nustatyta tvarka.

Numatomą transporto priemonės išregistravimo datą galima pasitikrinti svetainėje regitra.lt („Paieška transporto priemonių registre”) arba paskambinus bendruoju informacijos telefonu 8 700 55151. Paskambinus būtina nurodyti transporto priemonės registracijos ir registracijos liudijimo numerius.

Atskiro priminimo nebebus

„Rudenį įstatymo leidėjas papildė šį įstatymą ir suteikė ilgesnį terminą – 180 dienų. Be to, remiantis pageidavimais, kurie buvo išsakyti transporto priemonių naudotojų, įmonių, eksploatuojančių transporto priemones, buvo nustatyta, kad lapkričio 14 d., įsigaliojus pataisoms, 180 dienų laikotarpis bus pradėtas skaičiuoti būtent nuo šios dienos. Antradienis – paskutinė diena, kaip galioja ši amnestija“, – „Regitros“ Informacinių technologijų departamento direktorius Vytautas Jasiulevičius.

Jis įsitikinęs, kad paskutinę dieną vos keli vairuotojai suskubs atnaujinti automobilio registraciją, nes nuo lapkričio 14 d., pasak specialisto, tai taip pat padarė mažai transporto priemonių savininkų. Skaičiuojama, kad išregistruota arba leidimas dalyvauti viešajame eisme buvo panaikintas net 800 tūkst. transporto priemonių, tačiau atnaujinti registraciją pasirūpino tik 13,6 tūkst. vairuotojų.

„Tik 13,6 tūkst. transporto priemonių grįžo į eismą. Tačiau, jeigu kalbame apie kitą mūsų vykdomą stebėjimą, kai nustoja galioti privalomasis transporto priemonės draudimas arba privalomoji techninė apžiūrėta, tokių automobilių per šį laikotarpį [nuo lapkričio 14 d. – LRT.lt] buvo net 280 tūkst.“, – įvardija LRT Radijo pašnekovas.

Jei vairuotojas per kelias dienas neatnaujina techninės apžiūros arba neapsidraudžia, apie pasibaigusį privalomąjį transporto priemonės draudimą arba nebegaliojančią techninę apžiūrą „Regitra“ transporto priemonės savininką informuoja laišku. V. Jasiulevičiaus teigimu, per dieną įmonei tenka išsiųsti net 1,5–2 tūkst. tokių laiškų.

Jie, anot specialisto, buvo siunčiami ir išregistruotų transporto priemonių savininkams. Todėl, jei vairuotojai nepasirūpins antradienį atnaujinti transporto priemonės registracijos, jie apie tai nebus papildomai informuojami, perspėja V. Jasiulevičius.

„Nebepriminsime, nes jie jau yra gavę laiškus. Tuo labiau kad šią informaciją skelbėme per viešąsias informavimo priemones. Nieko ypatingo dėl to neatsitiks. Tiesiog, jeigu kas nors norėtų įregistruoti šias transporto priemones, tai tektų daryti įprasta tvarka. [...] Be abejo, ši paslauga kainuoja. Iki šiol buvo taikoma vadinamoji amnestija, kai iš tikrųjų nereikėjo nieko daryti“, – sako įmonės „Regitra“ Informacinių technologijų departamento direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)