„Jei per artimiausias dvi savaites esate numatę kelionę, tuomet primygtinai rekomenduoju šiek tiek pakoreguoti planus. Po tokių drebėjimų kone visada būna pakartotinas smūgis. Greičiausiai jis toli gražu neprilygs ką tik matytiems, tačiau miestuose daugybė dalinai apgadintų objektų, kuriems iki griūties trūksta labai nedaug,“ – patirtimi dalinosi keliones į egzotiškas šalis organizuojančios agentūros „Kelionių Akademija“ specialistė Kristina Maselskaitė.

Tuo tarpu tiems, kurie dar tik galvoja apie apsilankymą Nepale ji pataria išvykti kitą sezoną – ne anksčiau nei rugsėjo pabaigoje. Būtent tiek truks pagrindinių objektų atstatymo bei aplinkos išvalymo darbai. Per šį laiką kelionių organizatoriai koreguos maršrutus – bus išbraukiamos tos lokacijos, iki kurių nusigauti pavojinga, kurios vis dar atstatinėjamos arba negrįžtamai sunaikintos. Su vietos partnerių pagalba maršrutus papildys nauji taškai.

„Jei kada nors svajojote nuvykti į Nepalą, braukti šalies iš norų sąrašo nederėtų. Nuo gamtos stichijų, politinių sukilimų ar kitų katastrofų nėra apsaugota nei viena valstybė,“ – teigė K. Maselskaitė. „Kuomet į egzotišką kelionę leidžiatės su kelionių agentūra, ji tampa šiokiu tokiu garantu. Pamenu atvejį, kuomet buvo pranešta apie po dviejų dienų Filipinus pasieksiantį taifūną. Nors pavojus gyvybei negrėsė, tačiau dar prieš jam ateinant pasirūpinome savo klientų evakuacija.“

Detaliau apie situaciją Nepale sutiko papasakoti ir šiuo metu šalyje esanti gidė Anželika M.

Nepalas visiškai kitoks nei mums pažįstamos Europos valstybės. Nors nuo smūgių nukentėjusių labai daug, tačiau gyventojai palyginti labai ramūs. Neteko matyti nei isterijos apimtų, nei verkiančių žmonių.

Stipriausiai kliuvo sostinei ir Himalajų aukštikalnėms, tačiau yra rajonų, kurie visiškai nepajuto jokio pavojaus. Epicentruose gyvenimas po truputį stoja į įprastas vėžes – atnaujintas maisto, elektros, interneto, vandens tiekimas, pradėjo dirbti parduotuvės.

Žiniasklaida praneša, kad Katmandu stipriai apgriautas, tačiau mano duomenimis ši informacija šiek tiek išpūsta. Labiausiai nukentėjo Durbar aikštės (Katmandu, Patano ir Bhaktapuro), tačiau dauguma lankytinų objektų išliko arba buvo tik nežymiai pažeisti, tarp kurių Buddhanato stupa, Pašupatinath šventyklų kompleksas ir daug kitų religinių statinių bei karališkųjų rūmų. Labiausiai kliuvo senesnės statybos namams, o, tarkim, turistų rajonas Tamel išsilaikė ganėtinai gerai.

Blogos žinios atskriejo tik iš Everesto, o mieste buvę turistai nenukentėjo. Stichija daugiausiai palietė nepaliečius, smūgio metu buvusius tankiai apstatytose vietose. Vienas vietinis drebėjimo metu pasiūlė – susiraskime kuo atviresnę vietą, nes ne drebėjimai, o pastatai sužaloja žmones.“

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)