Pakaktų tik pasėdėti

Nacionalinė aviakompanija “Lietuvos avialinijos” (LAL), prieš pora savaičių atnaujinusi skrydžius iš Vilniaus į Palangą, siūlo pigiausią bilietą į vieną pusę įsigyti tik už 80 litų.

“Vakarinei Palangai” pasidomėjus realia bilieto kaina, paaiškėjo, kad už tokią sumą galima nebent pasėdėti keleivio vietoje, kol lėktuvas dar nepakilęs. Kelionės tikslui pasiekti pinigų reikia gerokai daugiau. Pridėjus 20 litų Vilniaus oro uosto, 45 litų – keleivių aptarnavimo, 38 litų – kuro mokesčius, reali skrydžio kaina siekia 183 litus.

Skrendant į kitas šalis, aviakompanijose taikomi didesni oro mokesčiai.

Mokesčiai keičiasi

LAL bilietų pardavimo centro vadybininkės Dainos Vitkauskienės teigimu, visos aviakompanijos reklamose nurodo bilietų kainas be mokesčių. “Kurie skraido, tie žino mokesčių dydį, o kiti, be abejo, stebisi. Niekas nesitiki, kad mokesčiai kainuos daugiau nei pats bilietas”, - “Vakarinei Palangai” sakė D.Vitkauskienė.

Bilieto vertę mokesčiai viršija tik skrendantiems žemiausia klase. LAL lėktuvu skrendant iš Palangos į Vilnių ar atgal brangiausias, verslo klasės, bilietas įkainotas 480 litų, todėl 103 litai už mokesčius tesudaro ketvirtadalį bilieto vertės.

Laikraščiui pasiteiravus, kodėl reklamose nenurodoma reali skrydžio kaina, D.Vitkauskienė atsakė: “Mokesčiai gali bet kada keistis. Tarkim, klientų mokestis aviakompanijoje skaičiuojamas tik nuo spalio mėnesio. Kuro mokesčio anksčiau taip pat nebuvo”.

Aviakompanijai – tik tiek, kiek reklamoje

“Aviakompanijos Lietuva” komercijos skyriaus direktorė Rūta Matijošaitytė nurodė dar vieną priežastį, kodėl reklamose skelbiama bilietų kaina be mokesčių: “Aviakompanija gauna tik reklamoje nurodytą pinigų sumą”.

“Aviakompanija Lietuva” nuo šiandien pradeda skrydžius iš Palangos į Maskvą. Pigiausias bilietas į vieną pusę kainuos 280 litų. Tačiau skrendant “Aviakompanijos Lietuva” lėktuvais keleivis priklausomas ne tik nuo mokesčių kaitos, bet ir nuo valiutos kurso – už kurą imamas 8 eurų mokestis. Klientų aptarnavimo ir oro uosto mokesčiai nurodomi litais: dar po 40 litų.

Atsakingų nėra

Nacionalinės vartotojų apsaugos tarnybos prie Teisingumo ministerijos Klaipėdos apskrities skyriaus vedėjas Raimundas Kontrimas “Vakarinę Palangą” tikino, kad aviakompanijų reklamose skelbiamų bilietų kainos – kasdien svastomas klausimas.

“Stengiamės susitarti ir su Susisiekimo ministerija, bet ji lyg ir prisiima atsakomybę už aviakompanijų bilietus, lyg ir jos kratosi”, - laikraščiui sakė R.Kontrimas.

Kalbas apie mokesčių pokyčius vedėjas komentavo taip: “Ką reiškia mokesčiai kinta? Turi būti aiškios ir šių pokyčių priežastys. Juk pas mus dabar nei sninga, nei audros”.

Vis dėlto pašnekovas pripažino, kad skelbdamos bilietų kainas be mokesčių, aviakompanijos neskleidžia melagingos informacijos, nors ir ne kiekvienam potencialiam lėktuvo keleiviui žinoma, kad reali pigiausio bilieto kaina perpus aukštesnė.

Todėl R.Kontrimas nedrįso tvirtinti, kad taip pažeidžiamos reklamos vartotojų teisės. Anot jo, daugybę sąlygų galima pateisinti.

“Bet opus aviakompanijų bilietų klausimas, kol nėra atsakingų - kabo ore”, - teigė Nacionalinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Klaipėdos apskrities skyriaus vedėjas.