2012 metų gegužę „Audi“ bendrovė, jos komerciniai partneriai ir Vokietijos Federalinė švietimo ir mokslinių tyrimų ministerija pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl dalyvavimo vadinamajame „Sunfire” projekte, kurio tikslas – suprojektuoti ir pastatyti gamyklą, kuri pramoniniu mastu gamintų sintetinį dyzeliną.

2013-ųjų liepą Drezdene buvo surengtos iškilmės, kuriose įmūrytas gamyklos kertinis akmuo, o jau 2014 metų lapkričio 14 dieną įvyko iškilmingas gamyklos atidarymas ir jos derinimo bei pasiruošimo masinei gamybai darbai.

Ir štai antradienį, balandžio 21-ąją, praėjus maždaug keturiems mėnesiams, pradėta masinė „Audi e‑diesel“ komerciniu pavadinimu žinomų sintetinių degalų gamyba. Per artimiausius kelis mėnesius planuojama pagaminti maždaug 3000 litrų šių CO2 neutralių degalų.

Iš pirmosios ką tik pagamintų komercinės degalų partijos Vokietijos federalinė švietimo ir mokslinių tyrimų ministrė prof. dr. Johanna Wanka paėmė pirmuosius 5 litrus serijinės gamybos sintetinio dyzelino ir susipylė į savo tarnybinio automobilio „Audi A8 3.0 TDI clean diesel quattro“ degalų baką.

Po šio simbolinio veiksmo ministrė savo kalboje išreiškė viltį, kad „... jeigu šį iš anglies dvideginio išgautą kurą pavyktų gaminti ir dideliais kiekiais tiekti į rinką, tai būtų didelis pasiekimas tvarios pramonės ir aplinkai draugiškos ekonomikos srityje.”

Tuo tarpu „Audi“ bendrovės alternatyvinių degalų rūšių kūrimo padalinio vadovas Reineris Mangoldas akcentavo, jog sintetinis dyzelinas, kaip ir kitos šio padalinio kuriamos ir diegiamos į gamybą dirbtinių degalų rūšys („Audi e‑gas“ sintetinės suspaustos dujos, „Audi e‑gasoline“ sintetinis benzinas, vandenilinis kuras ir net viename JAV mokslinių tyrimų centre kuriami specialių mikroorganizmų generuojami degalai) – puikus papildymas oficialiajai „Audi“ bendrovės elektrinio mobilumo doktrinai, užtikrinantis vidaus degimo variklių gyvavimą ateityje bei jų sąveiką su elektros varikliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)