Tam nereikia ypatingų vaidybinių gabumų, smulkmeniško pasiruošimo ar įmantrios vietos, svarbiausia pasitikėti fotografu, kurį pasirinkote dėl jo išskirtinio nuotraukų stiliaus ir braižo.

Vestuvių fotografai, geriausiu Baltijos šalyse pripažinto nuotakos portreto autoriai, Jurgita ir Mindaugas Nakučiai, įsitikinę, jog vestuvių dieną fotografai tampa gerais bičiuliais ir psichologais, padedančiais susidoroti su įvairiomis tos dienos emocijomis ir siekiančiais jas užfiksuoti. Kalbant jausmams, profesionalus fotografas net ir niekuo neišsiskiriančioje vietoje pastebės gražiausią apšvietimą, rakursą ir sukurs įspūdingą kadrą.

„Portretas, kuris šiemet gavo geriausios Baltijos šalių nuotakos nuotraukos titulą buvo sukurtas tiesiog išėjus iš viešbučio Vilniaus senamiestyje, pamačius tinkamą šviesą viename iš senamiesčio skverų,“ – pasakoja jo autorius Mindaugas Nakutis.

Tad ką svarbu žinoti, norint džiaugtis įspūdingos ir įsimintinos vestuvių fotosesijos kadrais, patirtimi ir patarimais dalijasi tarptautiniuose konkursuose pripažinti fotografai.

- Dažnai jaunuosius vestuvių dieną lydi daug įtampos ir streso. Kokie jūsų patarimai jauniesiems, kad prieš fotoobjektyvą jie nebūtų pernelyg įsitempę?

- Viena iš dažniau pasitaikančių vestuvių dienos klaidų yra netinkamas vestuvių dienos planas ir noras viską padaryti patiems. Tokiu atveju dažnai pora vestuves prisimins, kaip įtampos kupiną dieną, kuri atmintyje neišliks kaip išskirtinių emocijų ir jausmų pripildyta diena. Susitikę su sužadėtiniais visada patariame, ko būtų galima atsisakyti, kad vestuvių dieną būtų kuo mažiau nuovargio. Vestuvių fotosesija porai turi būti nuotykis, kad pats fotografavimo procesas jų atmintyje išliktų kaip geras filmas, malonus netikėtumas.

- Ką patariate nuotakoms, besiruošiančioms vestuvių fotosesijai?

- Pasakose visada būna toji, kuri gražiausia. Vestuvėse galioja ta pati taisyklė! Ir toji gražiausioji – tai nuotaka. Ne tik skaistaus veido, paslaptingai žėrinčių akių ir švelnių lyg vyšnių žiedlapiai lūpų, bet ir dailiai apglėbusia nuotakos kūną suknele.

Toks tad yra tobulas paveikslas, kuriam „nutapyti“ reikia savo srities profesionalo. Esame pakankamai griežti šiuo atžvilgiu ir prašome nuotakų netaupyti geram makiažui, šukuosenai ir kokybiškai, asmeniškai jai tinkančiai suknelei. Nuo to, kaip nuotaka atrodo vestuvių dieną, labai priklauso jos gera nuotaika, savijauta, atsipalaidavimas.

- Nors sakoma, kad jaunieji turi elgtis natūraliai, būti savimi, tačiau geroje fotografijoje yra nemažai režisūros, vaidybos. Kiek modernūs šiuolaikiniai jaunavedžiai ir supranta fotografijų grožį?

- Šiuolaikiniai jaunavedžiai itin kruopščiai renkasi fotografą atsižvelgdami pirmiausiai į fotografo stilių ir asmenybę. Į susitikimus ateinančios poros labai tiksliai žino, kokias fotografijas mes kuriame ir koks yra mūsų fotografijos braižas.

Žodis atrodyti „gražiai“ neturi prasmės, nes grožis kiekvienam turi skirtingą reikšmę. Nuotaka pasirinkusi mus savo fotografais žino, kad ji atrodys gražiai taip, kaip ją matysime mes ir pasitikės mumis. Režisūra ir vaidyba netenka prasmės, kai tiek fotografas, tiek nuotaka dega aistra sukurti geras, stiprias, meniškas nuotraukas. Tada nebesupranti, kur baigiasi vaidyba ir režisūra ir kur prasideda tikros emocijos.

- Kaip parenkamos vietos fotosesijai, kur ieškoti ir atrasti kažką naujo?

- Norint sukurti tobulą fotografiją ypatingų vietų fotosesijai ieškoti nereikia. Todėl dažnai sužadėtiniams patariame nesirūpinti fotosesijos vietos paieška ir šį darbą palikti mums. Nefotografiškas žvilgsnis dažnai nepamatys to, ką gali pamatyti fotografas, rodos, niekuo neišsiskiriančioje vietoje. Gražiausiu šiais metais pripažintas nuotakos portretas buvo sukurtas toje vietoje, kur paprastai praeina dešimtys jaunavedžių.

Ne vieta suteikia fotografijai svarbos, o jaunavedžiai padaro tą vietą išskirtine. Vieta yra svarbi tik tuo atveju, kai norima išryškinti aplinką, kurioje kuriamas portretas. Jausmų ir emocijų fotografijoje ji nėra tokia reikšminga, tačiau gerai parinkta vieta visada gali sustiprinti ir išryškinti rodomą emociją.

- Ar pasitaiko, kad jaunieji patys prašo konkrečių nuotraukų ar vietų, matydami kitas jūsų nuotraukų galerijas? Kokių ieškote kompromisų tokiais atvejais?

- Kiekviena pora skirtinga ir unikali savo šeimos tradicijomis, santykiais, pomėgiais, temperamentu bei charakterio savybėmis. Vartydami nuotraukų galeriją jaunavedžiai dažnai atkreipia dėmesį į jų akį patraukusias nuotraukas, tačiau visada pabrėžiame, kad tai nėra jų nuotraukos ir kad tokios nuotraukos niekada nebus jų, nes jose gyvena kiti žmonės, kitoje erdvėje, bei išgyvena kitas emocijas, o bandymas atkurti panašią situaciją būtų beprasmis.

- Kokiomis taisyklėmis vadovaujatės fotografuodami vestuves? Kas jums svarbu?

- Į kiekvieną vestuvių šventę vykstame nusiteikę ne tik dirbti, bet ir švęsti dviem žmonėms svarbiausią jų gyvenimo dieną. Tik įsisukę į svečių būrį ir patys jausdamiesi svečiais mes galime sukurti tikras, emocingas ir stiprias fotografijas. Į kiekvienas vestuves žiūrime, kaip į mums brangių draugų šventę ir stengiamės jiems būti dėmesingi, nuoširdūs, stiprūs psichologiškai, galintys padėti susidoroti su emocinėmis tos dienos iškrovomis. Pagrindinė taisyklė, kuria vadovaujamės - mes turime būti pridėtinė vertė vestuvių šventei ir sukurti stiprų ryšį su visais, kurį galėtume perkelti į savo nuotraukas.

- Ar pastebite tendencijas vestuves kelti užsienio šalyse? Su kokiais iššūkiais susiduria kartu su jaunaisiais vykstantys fotografai?

- Santuokos užsienio šalyse populiarėja. Poros, priėmę tokį sprendimą mėgaujasi savo šventei suteiktu romantišku kitos šalies pojūčiu, skoniu, tradicijomis ir, be abejo, tobulu oru. Fotografo pasirinkimas tokiu atveju neturėtų skirtis nuo to, kaip poros renkasi fotografą vestuvių šventei Lietuvoje, tačiau reikia turėti galvoje keletą dalykų: fotografo paieškomis reiktų užsiimti gerokai anksčiau – t.y. jei planuojamos vestuvės užsienyje 2016 metais į patinkantį fotografą reiktų kreiptis jau dabar.

Vestuvių fotografavimas užsienyje – tai nauji potyriai, kurie uždega darbui ir tuo metu nėra situacijų su kuriomis negalėtum susidoroti. Fotografas kaip ir patys jaunavedžiai bei svečiai jaučiasi ypatingai naujoje aplinkoje, kitoje kultūroje – tai suteikia erdvės gaiviam žvilgsniui į viską, kas vyksta aplink. Nepaisant to, kad šventei yra ruošiamasi, improvizacija yra labai reikšminga, suteikia žavesio pačiam fotografavimo procesui ir, žinoma, galutiniam rezultatui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)