35 metų Katy norėtų daugiau sekso nei jos partneris. „Aš jį myliu, tačiau, panašu, jis sekso visiškai nebenori. Man neramu – kas, jeigu jis užmezgė romaną? Bandžiau su juo kalbėtis, tačiau jis tvirtina nusikalantis darbe, – aiškina Katy. – Jis dažnai dirba iki vėlumos. Pas jį naujas viršininkas, su kuriuo ne itin sutaria, tačiau ir aš juk daug dirbu, aš taip pat pavargstu, tačiau man vis tiek norisi sekso“.

Moteris su Peteriu santuokoje gyvena dešimt metų. Kartu jie daug ką patyrė: atleidimą iš darbo, nutrūkusį nėštumą, dviejų dukterų gimimą ir jų auginimą... „Mums visada atrodė, kad seksas mus suartina“.

Tačiau dabar Peteris tvirtina, kad jis pernelyg pavargo, – toliau pasakoja moteris. – Mane neramina, kad pamažu artėjame prie taško, kai vienas kito jau nebepasieksime. Man regis, kad jis mane atstumia“.
Psichoterapeutė E. Perel tvirtina, kad mūsų seksualumą dažnai veikia išorinės aplinkybės, tokios kaip perkrauta darbotvarkė, rūpinimasis kūdikiu, susirgimai ir panašiai.

Gerai, jeigu Katy leis Peteriui suprasti, kad ji suvokia, kaip jį slegia darbas, tačiau taip pat prisipažins, kad jai trūksta to artumo, kuris juos džiugino visus tuos metus. Ji turi tai pasakyti iš tos širdies kertelės, kur tūno jos geismas, o ne kritika. Ji turi pasakyti suprantanti, kaip jis jaučiasi, ir paprašyti suprasti, kaip jaučiasi ji – kad jai trūksta jo artumo ir kad ji dėl jo nerimauja.

Būtų puiku, jeigu jis galėtų jai atsakyti: „Bjauriai jaučiuosi ir visiškai nesijaučiu seksualus, tačiau aš taip pat tavęs ilgiuosi ir žinau, kaip tau liūdna ir vieniša“.

Gyvenimui poroje svarbu, kad mes galėtume būti ištikimi savo jausmams neįžeidžiant partnerio jausmų. Svarbiausia yra sugebėti tuo pačiu metu išlaikyti kontaktą su šiomis dviem realybėmis.

Be to, Katy svarsto, ar tikrai priežastis tėra stresas, o gal už sekso vengimo slypi kažkas daugiau? Ar yra čia kokių požymių, leidžiančių numanyti apie romaną su kita moterimi? Ar jis bando slapukauti, pavyzdžiui, eidamas į kitą kambarį pasiima telefoną? Ar siuntinėja kiauras dienas trumpuosius pranešimus? Ar grįžta namo vėliau? Ar pradėjo labiau rūpintis savo išvaizda, ar kitaip vilktis?

Psichoterapeutė tvirtina, kad romaną užmezgęs žmogus dažniausiai tai išduoda savo elgesiu – jo veiksmai leidžia manyti, kad kažkas negerai. Jeigu niekas iš išvardintų požymių jūsų partneriui nebūdinga, tai kol kaltė neįrodyta, galima būtų laikytis nekaltumo prezumpcijos.

Kultūrinis stereotipas vyrų atžvilgiu byloja, kad jie, kad ir kas vyktų, nuolat galvoja apie seksą. Tačiau ir stiprioji lytis reaguoja į stresą, dėl ko bent dalinai atsisako sekso. Seksualumas tarpsta ramybės ir gerumo atmosferoje, o Peteris, panašu, tuo pasigirti tikrai negali.

Jeigu jis jaučiasi pavargęs ir tuo pat metu yra naujojo viršininko dėmesio centre, tai jo savijauta nuostabos nekelia. Jis jaučiasi persitempęs, galimai nepateisina kažkokių lūkesčių ar neįvykdo reikalavimų, todėl bijo netekti darbo. Labai tikėtina, kad jis jaučiasi atsakingas už žmoną ir judviejų dukras.

Jeigu savo žmoną jis suvokia kaip moterį, kuri iš jo tikisi šeimos aprūpinimo, kurios lūkesčių jis negali pateisinti, tokiu atveju labai tikėtina, kad jis su ja norės išlaikyti atstumą.

E. Perel tikina, kad labiausia jam dabar reikia supratimo ir draugės, pas kurią galima ateiti nesibaiminant, kad gali pasirodyti ne iš pačios geriausios pusės, arba turėti rankose atsarginį kozirį.
Katy turėtų savais žodžiai pasakyti, kad jis ir toliau jam išlieka patrauklus, ji jo labai ilgisi.

Ji turi jam leisti parodyti iniciatyvą, tačiau leisti suprasti, kad jai tai patiktų (galbūt vienur ar kitur jį paliesdama ar pabučiuodama). Jeigu yra tokia galimybė, atgijusį seksualinį potraukį geriausia būtų išbandyti atostogų metu. Per atostogas paprastai mes nejaučiame jokio spaudimo, tad tai gali tapti tiesos akimirka.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)