Deja, ne. Tamaros Monterose ir Carrie Haslamo iš Hartpury koledžo (Anglija) atliktas tyrimas jus nuliūdins. Pasirodo, narciziški bruožai ir toliau traukia net ir patyrusias moteris, netgi ir tas, kurios ieško sutuoktinio.

„Narciziški vyrai nėra geri partneriai, tačiau netgi patyrusios motery to nesuvokia“, – rašė tyrėjai žurnale „Personality and Individual Differences“. Jų nuostabai „ištekėti norinčios moterys labiau žavėjosi narciziškomis vyrų asmenybėmis nei tos, kurių planuose santuokos nebuvo“.

Tyrime dalyvavo 146 Didžiosios Britanijos moterys, kurių amžius nuo 18 iki 28 metų. 76 procentai respondenčių prisipažino trokštančios ištekėti, 24 procentai tokių ketinimų neturėjo. Moterys taip pat atskleidė, su keliais vyrais buvo užmezgusios romantiškus santykius: 52 procentai nurodė nuo nulio iki penkių partnerių, o 7,5 procento sakėsi turėjusios 21 ir daugiau partnerių.

Paskui tyrimo dalyvėms buvo pateikta dvidešimt teiginių, susijusių su narciziškumu ir patrauklumu, ir paprašyta juos įvertinti, sutinka ar ne, nuo vieno iki penkių skalėje. Tarp teiginių buvo tokie kaip „Pasitikėjimas savimi vyruose labiau žavi nei kuklumas“, „Vyrų tuštybė yra patrauklus bruožas“ arba „Mane žavi vyrai, kurie jaučia malonumą būdami dėmesio centre“.

Mokslininkus labai nustebino, kad ištekėti norinčios moterys labiau žavėjosi narciziškomis vyrų asmenybėmis nei tos, kurių planuose santuokos nebuvo. Pavyzdžiui, apie santuoką svajojančios respondentės palankiau vertino tokius teiginius kaip „Mane traukia vyrai, demonstruojantys valdžią“ ar „Manipuliavimą siekiant sėkmės darbe naudojantis vyras yra patrauklus“.

„Šis rezultatas iš moterų perspektyvos yra problematiškas, – rašo tyrimo autoriai, – kadangi narciziški vyrai orientuoti pirmiausia į trumpalaikio poravimosi tikslus“. Kitaip tariant, jie bet kokiu atveju sudaužys moters širdį. Dar blogiau yra tai, kad dauguma savybių, dėl kurių jie nėra geri partneriai silpnajai lyčiai, nėra iš karto akivaizdžios.

Mokslininkai nustatė, kad nėra jokio skirtumo tarp mažai ir daug partnerių turėjusių moterų. Vienintelis realus skirtumas yra tas, kad daugiausiai romantiškų santykių turėjusios moterys kur kas labiau žavisi narcizais nei tos, kurios turėjo iki dešimties partnerių.

Rezultatai perša mintį, kad vyrai narcizai yra vertinami kaip aukšto statuso veikėjai, turintys „gebėjimą įgyti išteklius, su jais nenuobodu ir jie pasitiki savimi – šios savybės moteris žavi santykiuose“, rašė tyrėjai.

C. Haslamas ir T. Montrose daro išvadą, kad moterys „turi atsižvelgti į ateities santykių troškimus ir praeities bendravimo patirtį“, jeigu nori apsispręsti dėl vyro tinkamumo partnerystei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)