Bet štai pastaruosius keletą metų tiek Jungtinės Karalystės, tiek Lietuvos žiniasklaidoje gausu įvairių anglų politikų pasisakymų, nukreiptų prieš tuos pačius emigrantus. Labai jų nemėgsta Nepriklausomybės partija. Laimei, ši politinė jėga yra silpnoka, nes parlamente neturi daug vietų. Ypatingai negailestingas atvykėliams tapo dabartinis premjeras, Konservatorių partijos lyderis Davidas Cameronas. Jo ne visada vykusius postringavimus apie imigrantų daromą žalą bei jiems įvestas įvairias ekonomines sankcijas rinkėjai vadina pigiu politikavimu. Tačiau kaip turi jaustis imigrantai, kurie jau visą dešimtmetį sąžiningai čia dirba ir kelia JK ekonomikos lygį?

Atrodo, kad premjeras dabar nori pasakyti, kad viskas, jūs čia jau padarėte savo dalį, iš jūsų jau viskas išsunkta, tai dabar galite keliauti namo. Jokių pašalpų, nemokamo gydymo ir panašiai. Jūs jau šiai šaliai nebereikalingi. Toks šio politiko požiūris atrodo, švelniai tariant, nepriimtinas, netgi plėšikiškas. Todėl šiandien ne tik atvykėliai, bet ir patys anglai nebesupranta savo ministro pirmininko. Juk kai kurios sankcijos susijusios ir su nuolatiniais šalies gyventojais, turinčiais JK pasą. Nors oficiali rinkimų kampanija prasidėjo kovo 26 dieną, politikos apžvalgininkai kelerių metų D. Camerono veiksmus vadina labai prastu priešrinkiminiu šou. Jie mano, kad premjeras jaučia nemenką baimę prieš šių metų gegužės 7 dieną vyksiančius rinkimus į JK parlamentą.

Kaip sakoma, lazda turi du galus, todėl D. Cameronas jau baiminasi, kad ta lazda kitu galu nesmogtų jam pačiam. Tai reiškia, kad nelabai vykęs politiko darbo vaisius gali atnešti skaudžių pasekmių, nes ne vien tik imigrantai nemėgsta šito žmogaus. Kyla didelė rizika naujajame parlamente tapti šešėline partija ir opozicija, nes gyventojai didesnes simpatijas jau rodo leiboristams (Darbo partijai). Taip pat populiarėja ir liberaldemokratai. Todėl D. Cameronas pradeda suprasti, kad kirto šaką, ant kurios pats sėdi.

Ne tik imigrantai, bet ir anglai, o ypač fabrikų ir sandėlių vadovai, nustebo išgirdę premjero siūlymą riboti atvykėlių srautą iš Lietuvos ir kitų naujų Europos Sąjungos šalių. Dar labiau nustebino jo siūlymas surengti referendumą dėl išstojimo iš Europos Sąjungos, jei tik premjero konservatoriai laimės rinkimus. Juk Jungtinė Karalystė buvo viena iš tos sąjungos įkūrėjų. Bet šiandien tie patys premjero nekenčiami imigrantai vis dar turi teisę pakeisti savo ir, žinoma, paties D. Camerono likimą. Europos Sąjungos dėka Jungtinės Karalystės įstatymai balsavimo teisę suteikia ir atvykėliams. Jie gali balsuoti taip pat, kaip ir JK pasą turintys piliečiai. Jie gali būti renkami ir į savivaldybių tarybas, išskyrus parlamentą. Taigi, šia teise pasinaudos nemaža dalis lietuvių, latvių, lenkų, bulgarų, rumunų...

Galiu dabar nuoširdžiai prisipažinti, kad ta teise šį kartą pasinaudosiu ir aš. Tik neišdils ilgai iš atminties Lesterio savivaldybės darbuotojos, jaunos azijietiškos išvaizdos merginos reakcija, paėmus mano pasą registracijai. „Koks čia pasas? Iš kokios šalies? Kas ta Lietuva?“. Šie ir panašūs klausimai vertė jaustis lyg būčiau kažkurios Afrikos genties nariu ir su padirbtu pasu noriu dalyvauti balsavime rinkimuose į JK parlamentą. Suprantu, kad šiandien vis dar apie Lietuvą nė žodžio negirdėjo jaunutė pardavėja. Bet čia savivaldybės tarnautoja, ji lyg tam tikra miesto vizitinė kortelė. Tą mano pasą dar ilgai darbuotoja nešiojo tai vienam, tai kitam kolegai ir vis nerado tokios šalies savo kompiuteryje. Galop per didelius vargus tapau pilnaverčiu rinkėju. Ir puikiai žinau, už kurią partiją bei jos kandidatus balsuosiu.

Tiesa, tautiečiams, taip pat norintiems pakeisti savo ir kai kurių politinių veikėjų gyvenimą, patariu registruotis savo savivaldybėse iki balandžio vidurio. Nors rinkimai vyks gegužės 7 dieną, po balandžio vidurio registracija bus nutraukta. Na, o štai vienintelis Lesterio lietuvis, plėtojantis nekilnojamo turto verslą, firmos „Euro Rent“ savininkas Eduardas Gaulia neseniai tapo Liberaldemokratų partijos nariu ir kandidatuoja rinkimuose į miesto tarybą. Šis žmogus jau gerai žinomas ne tik lietuvių, bet ir visos JK gyventojų bendruomenėje. Jis praėjusių metų vasarą dalyvavo populiaraus kanalo „Channell 4“ laidoje „Make Leicester british“ (Padarykime Lesterį anglišku). Laidoje dalyvavo įvairių etninių kultūrų atstovai, kurie supažindino žiūrovus su savo šalimi ir nuopelnais Lesteryje. Projektu siekta parodyti kaip šiame daugiakultūriniame mieste sugyvena įvairių tautybių žmonės. E. Gaulia nepraleido progos gražiai iškelta Lietuvos trispalve bei nuoširdžiu pasakojimu pristatyti savo šalį. Už patriotiškumą verslininką pakvietė į svečius Lietuvos ambasadorė Londone. Ji įteikė gražų mėlyną kaklaraištį, kuriuo Eduardas pasipuošia eidamas į svarbius susitikimus.

Lietuvis sako, kad didžiuojasi šia dovana ir dėl to, kad prezidentė D. Grybauskaitė tokį pat kaklaraištį įteikė ir D. Cameronui. Na, o paklaustas, kodėl ryžosi eiti į politiką, Eduardas atsakė: „Liberaldemokratai yra vienintelė partija, su kuria daugmaž sutampa mano požiūris, jie taip pat pasisako už emigraciją ir naujoves. Rinkimuose dalyvauju, nes tikiu, kad galiu pagerinti emigrantų gyvenimo sąlygas šiame mieste. Nesu politikas karjeristas ir darau tai tik todėl, kad galiu kažkam padėti. Tai man suteikia džiaugsmo ir nuoširdžiai tikiu, kad ateityje daug ką pakeisiu. Tikiu, kad europiečiai emigrantai pasirinks mane“.

Į klausimą, kaip vertina D. Camerono politiką, verslininkas atsakė trumpai ir aiškiai: „Anglijos premjeras Davidas Cameronas su siūlymu uždrausti emigraciją mane stebina ir glumina. Manau, kad Anglija neišgyventų be mūsų, emigrantų“.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!