Šias ir kitas galimas ES bendrovių teisės permainas pristatė specialios EK patarėjų grupės narys advokatas Gintautas Bartkus.

"Pastarųjų metų finansiniai skandalai, į kuriuos pateko amerikiečių "Enron" ar italų "Parmalat", visame pasaulyje paskatino imtis atitinkamų priemonių. JAV buvo priimtas specialus teises aktas, nustatantis, kokią informaciją viešai privalo skelbti biržoje kotiruojamos bendroves. ES pasuko kitu keliu", - pasakojo advokatas.

Siekiant įgyvendinti priimtą specialų komunikatą, buvo suburta įvairių sričių specialistų, teisininkų ir mokslininkų grupė, kuri teiks pasiūlymus EK.

Kai kurie nauji reikalavimai bendrovėms, pasak advokato, netrukus turės būti įgyvendinti ir Lietuvoje.

Iki 2006 metų birželio 31 dienos turės būti įgyvendinta rekomendacija, pagal kurią akcijų biržoje kotiruojamų bendrovių vadovai ir valdybų nariai turės informuoti apie savo atlyginimą. EK rekomendacijoje nenustatomas vadovų darbo užmokesčio ir kitų išmokų dydis. Tačiau reikalaujama, kad akcininkams ir visai visuomenei būtų paskelbtas ne tik atlyginimas, bet ir principas, kuriuo remiantis jis buvo apskaičiuotas.

EK suburti specialistai teiks siūlymus ir del įmonių grupių, sudarančių didelius konsorciumus: "Šis klausimas labai aktualus Lietuvai. Pas mus labai dažnai susiduriama su didelėmis įmonių grupėmis. Galbūt realiai taip nėra, tačiau įsteigus daug bendrovių galima manipuliuoti jų rezultatais, slėpti realią finansinę būklę, perleidus visas skolas vienai iš grupės įmonių, sąmoningai nuvaryti ją į bankrotą", - aiškino G.Bartkus.

Pasak jo, EK bus siūloma įtvirtinti papildomus reikalavimus visos įmonių grupės skelbiamai informacijai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją