Dabar jau tolimais atrodančiais 1950-aisiais garsus Amerikos kultūristas Vincentas Gironda (1917-1997), dar vadintas Iron Guru, negalėjo atsiginti pas jį kino studijų siunčiamų aktorių, nes sugebėdavo juos priversti pasiekti pageidaujamo rezultato greičiau nei kiti treneriai. Beje, būtent Iron Guru tapo ir pirmuoju Arnoldo Schwarzeneggerio treneriu.

O dabar nusileiskime ant žemės – mes nesiruošiame naujam vaidmeniui – tačiau sulieknėti ir sustiprinti raumenis trokštame ir pageidautina kuo greičiau. Tad gal ir mums būtinas asmeninis treneris?

Štai, ką į šį klausimą atsakė Donatas Klimašauskas, “Goodlife akademijos” vadovas ir vyr. asmeninis treneris.

Donatas Klimašauskas

Sakoma, kad dabar treniruotis su asmeniniu treneriu labai madinga. Iš dalies – taip. Tačiau labai norėčiau tikėti, kad ši mada išaugo iš akivaizdaus visuomenės aktyvumo didėjimo bei sąmoningumo, dėmesio savijautai bei išvaizdai, noro sportuoti sveikiau ir kokybiškiau. Tad ši mada tik į naudą. Mane ji džiugina. Juk visais laikais buvo „madinga” mokytis iš kito, labiau patyrusio, žmogaus, stebėti jį, sekti jo pavyzdžiu ir niekada nebijoti klausti patarimo.

Tačiau vienareikšmiškai atsakyti į klausimą – ar konkrečiai jums reikia sportuoti su asmeniniu treneriu – negaliu. Apsisprendimas priklauso tik nuo jūsų.

Būsiu atviras – tikrai galima sportuoti ir be asmeninio trenerio, juk dauguma jūsų taip ir daro. Jei jūs bėgiojate, plaukiojate baseine ar važinėjate dviračiu – jums tikrai nebūtinas treneris pašonėje.

Tačiau jei nutarėte ateiti į sporto klubo treniruoklių salę, o atėję nežinote, nuo ko pradėti – jums rekomenduoju bent jau pasirodyti treneriui, kuris įvertinęs jūsų bazinius judesius ir fizinę formą duos individualių patarimų ar sudarys specialią programą tolesniam individualiam darbui. Juk atėjote siekti tam tikrų rezultatų, o bandydami laimę ant visų treniruoklių galite jų ir nepasiekti.

Tam tikra profesionalo priežiūra tikrai reikalinga, ypač pradedantiesiems, tačiau nuolat laikyti asmeninį trenerį pašonėje ne kiekvienas gali sau leisti. Tad jei sportuojate vienas, nebijokite klausti patarimų salėje esančio trenerio!

Taip pat puikus būdas išmokti daug svarbių bazinių dalykų neišlaidaujant, bet gaunant didelę dozę individualaus dėmesio – sportuoti nedidelėse grupėse.

Grupinė treniruotė su savo darbą mylinčiu treneriu taip pat geras pasirinkimas – tačiau čia vienu metu sportuoja apie 15-20 žmonių ir jų treneris negali visų prižiūrėti individualiai, dažniausiai duoda tik bendro pobūdžio pastabas bei informaciją, o sportuojantys jas vykdo skirtingai, tad ir rezultatai visų skirtingi.

Iš savo patirties galiu pasakyti, kad asmeninį trenerį dažniausiai renkasi žmonės, kuriems laikas yra prabanga ir kiekvieną treniruotėje praleistą minutę jie nori išnaudoti maksimaliai efektyviai, taip pat norintys spartesnio progreso ir kokybiškesnio darbo bei rezultato. Asmeninį trenerį taip pat rekomenduočiau žmonėms, turintiems didelį antsvorį ir pasiryžusiems jį mesti, taip pat turintiems korekcinių problemų. Tai atvejai, kai būtina dirbti itin atidžiai ir sekti kiekvieną atliekamą judesį, taip pat būtinas individualus treniruočių tempas bei krūvis ir žinoma, ypatinga motyvacija bei palaikymas.

Jei jau nusprendėte sportuoti su asmeniniu treneriu – laukia ne mažiau atsakingas momentas – jo pasirinkimas. Visų pirma jis turi mėgautis savo darbu ir būti atviras daugeliui sporto metodikų. Pakalbėkite su treneriu, išsiaiškinkite, kokias sporto šakas jis pats mėgsta, kokias metodikas integruoja į savo treniruočių programas, kokiomis naujovėmis domisi. Papasakokite jam ir savo tikslus bei norus – išsiaiškinkite, ar būtent jis jums galės padėti efektyviausiai. Paklauskite nuomonės asmeniškai su treneriu jau sportuojančių – gal jų sėkmės istorijos padės pasirinkti. Galų gale pažiūrėkite, kaip atrodo pats treneris – jis turi įkvėpti savo asmeniniu pavyzdžiu.

Ir paskutinis mano patarimas – mėgaukitės įvairove – neapsiribokite vien asmeninėmis treniruotėmis, derinkite jas su grupinėmis. Sportas su bendraminčiais kolektyve apdovanos visai kitomis emocijomis, padės atitrūkti nuo sporto kaip sunkaus darbo, o bendrystės jausmas puikiai motyvuos užsibrėžto rezultato siekiui.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!