Išskirti galima tik tai, kad prekybos pabaigoje įvyko keli stambūs sandoriai “
Rokiškio sūrio
” (
) bei “
Lietuvos jūrų laivininkystės
” (
) akcijomis. Bendra rinkos apyvarta pasiekė 1,356 mln. litų.

Didžiausia apyvarta pasižymėjo “Rokiškio sūrio” akcijos, kurių buvo parduota už 217 tūkst. litų. Akcijų kaina pasikeitė labai nedaug – 0,66 proc. iki 76,50 lito, tačiau uždarymo kainą nulėmė vienintelis sandoris prekybos pabaigoje. Tuo tarpu per keturias prekybos valandas dar buvo sudaryti 7 sandoriai po 76 litus, o vienu sandoriu buvo perleista ir 1448 akcijos.

“Lietuvos jūrų laivininkystės” akcijos taip pat prekybos pabaigoje sulaukė stambesnių rinkos dalyvių – čia dviem dideliais pardavimo pavedimais buvo pasiekti du trečdaliai iš 195 tūkst. litų apyvartos. Pastarieji pavedimai privertė rinkos kainą nusileisti 3 proc. iki 0,65 litų ribos.

Tuo tarpu trąšų gamintojos “Lifosa” (LIFO) akcijos pabrango 3,21 proc. iki 19,30 lito. Nors ir nedidele persvara, tačiau matančių perspektyvą šios bendrovės akcijų kainai ateityje yra kiek daugiau nei manančių, jog akcijos tokia kaina yra jau įvertintos. Iš viso į “Lifosos” akcijas antradienį investuota 116 tūkst. litų. Pastaruoju metu kas mėnesį apie savo pardavimus informuojanti bendrovė gali susilaukti ir daugiau dėmesio, jei sugebės laikytis savo pačios numatyto pardavimo grafiko - gauti 660 mln. litų pajamų - 24,6 proc. daugiau nei pernai. Per pirmuosius keturis šių metų mėnesius bendrovė jau pardavė produkcijos už 197,5 mln. litų, o tai 27,3 proc. daugiau nei 2004 metų atitinkamu laikotarpiu (155,1 mln. litų).

Artimiausiu metu aktyvesnė prekyba gali prasidėti “Lietuvos dujų” (LDUJ) akcijomis. Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininko Vidmanto Jankausko manymu norimos “Lietuvos dujų” kainos yra per didelės. Trintis tarp komisijos ir bendrovės atsirado dar anksčiau, kuomet komisija neatsižvelgė nustatydama tarifus į “Lietuvos dujų” dėl perkainavimo padidėjusį turtą.

Kol gyventojams tiekiamos dujų kainos yra reguliuojamos ir ši rinka nėra liberalizuota, tol “Lietuvos dujoms” teks susitaikyti su VKEKK sprendimais. Tuo tarpu nustojus reguliuoti šią rinkos dalį, konkurenciją čia gali sudaryti be “Lietuvos dujų” vienintelis Lietuvoje veikiantis kitas gamtinių dujų tiekėjas - “Dujotekana”. Jei realios konkurencijos nebus, kainos šiam segmentui turi tikybę kilti.

Antradienį šiomis akcijomis prekiauta smarkiai nebuvo – akcijų nupirkta tik 2,5 tūkst. litų, o akcijų kursas nusileido 2,68 proc. iki 3,99 lito.

“Jūsų tarpininko” finansų makleris Laurynas Byla

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją