Jauni mokslininkai teigia, kad rekomendacija išgerti 6 stiklines vandens kasdien ‒ absurdiška. Manoma, kad toks vandens propagavimas galėjo kilti iš alternatyvios medicinos sričių, kur vanduo laikomas pagrindiniu gydomuoju komponentu.

Kitų teigimu, daug kur minimos „gydomosios“ vandens savybės ‒ tai tiesiog suinteresuotų asmenų strateginiai veiksmai, kuriais siekiama parduoti daugiau vandens ir išstumti kitų gėrimų gamintojus. Pasak mokslininkų, žmogus geria vandenį dėl iki šiol išlikusių senų instinktų: juk mūsų protėviai ne visada galėdavo atsigeri vandens vos tik užsimanydavo. Taigi vandenį žmogus dažnai linkęs gerti tiesiog dėl „viso pikto“.

Didelio vandens kiekio nauda abejoti pradėta JAV

Pirmieji idėją apie didesnio vandens kiekio naudą iškėlė Didžiosios Britanijos mokslininkai, tačiau amerikiečių mokslininkų grupė paneigė jų idėją, nes tikslių duomenų, patvirtinančių anglų hipotezę, nėra. Tyrėjai Danas Negoianu ir Stanley’is Goldfarbas abejoja tokio didelio vandens kiekio nauda ir išskiria tik tam tikras žmonių grupes, kurioms reikėtų vartoti daugiau vandens ‒ tai sportininkai ir saulės kaitroje (dykumoje) gyvenantys žmonės ar keliautojai.

Žmonės, kurie vartoja daug vandens, dažnai skundžiasi miego sutrikimais, nes naktį tenka keltis kelis kartus ir eiti į tualetą. Anglijos mokslininkų atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad vandens perteklius gali lemti rimtų inkstų funkcijos sutrikimų atsiradimą, taip pat vartojant per daug vandens kyla hiponatremijos, lemiančios smegenų edemą (patinimą), rizika. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad didelis vandens vartojimas lemia kai kurių medžiagų greitesnį pašalinimą iš organizmo, tačiau neįrodyta, ar šis procesas yra naudingas organizmu ir tik iškelta hipotezė, kad gal kaip tik pašalinamos mums reikalingos medžiagos.

Intoksikacija vandeniu ‒ kas tai?

Egzistuoja ir toks terminas – „intoksikacija vandeniu“. Daug vandens, patekusio į ląsteles, sukelia hiponatremiją. Dėl tam tikro skysčių pasiskirstymo ląstelės plyšta. Šis procesas gali įvykti įvairiose kūno ląstelėse, dažniausiai staigiai ir negrįžtamai. Liga pasireiškia:

vėmimu,
galvos skausmu,
bendru silpnumu,
nuovargio jausmu,
irzlumu,
sumišimu,
orientacijos sutrikimais.

Susirgimui progresuojant gali pasireikšti traukuliai ar net koma, reti atvejai baigiasi mirtimi. Tokia pavojinga būklė gali pasireikšti tada, jei per valandą bus išgerta daugiau skysčio, nei inkstai gali pašalinti, tai maždaug 4 stiklinės vandens per valandą (ne fizinio krūvio metu).

Gausaus vandens vartojimo naudos nepagrįstumas

Daugelis mano, kad dažnas ir gausus vandens vartojimas padeda lengviau pašalinti toksines medžiagas iš organizmo, gerina odos ir vidaus organų būklę, padeda atsikratyti antsvorio. Mokslininkai teigia, kad jokių išsamių tyrimų šia tema nėra atlikta, dėl to tai tėra neįrodyti teiginiai.

Mokslininkai linkę manyti, kad žmogaus organizmas ‒ protinga savęs reguliavimo sistema, kuri pati puikiai supranta, kada, kiek ir ko žmogui konkrečiu momentu reikia. Taigi reikėtų įsiklausyti į organizmą, suvokti jo natūralius poreikius ir vandens gerti tiek, kiek norisi.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!