Prieš įvedant mokestį reikia papildomų, platesnių jo poveikio skaičiavimų nei Finansų ministerija turi dabar, taip pat politinės daugumo sutarimo, sakė ministras.

Valdančiosios koalicijos vadovai yra sutarę, kad komercijai naudojamas gyventojų nekilnojamasis turtas nuo 2006-ųjų bus apmokestintas 1 proc. metiniu mokesčiu nuo vertės.

Anot Z. Balčyčio, šis mokestis įvedamas tik tam, kad būtų suvienodintos gyventojų ir įmonių verslo sąlygos. Jo per metus ketinama surinkti nedaug - 20-25 mln. litų.

Planai apmokestinti visą gyventojų nekilnojamąjį turtą yra įrašyti Lietuvos konvergencijos programoje. Tačiau šių metų pradžioje kilus visuomenės pasipiktinimui valdančioji koalicija atsisakė planų apmokestinti visą gyventojų nekilnojamąjį turtą, išskyrus vieną būstą.

Z. Balčytis: socialinis mokestis bus laikinas

Z. Balčytis yra įsitikinęs, kad vadinamasis solidarumo mokestis įmonėms bus laikinas ir 2008 metais jo galiojimas nebus pratęstas.

"Esu įsitikinęs, kad nuo 2008-ųjų mes panaikinsime šitą mokestį, taip ir planuojama. Nemanau, kad mes jį pratęsime. Nėra tokio tikslo", - kalbėjo ministras antradienį surengtoje spaudos konferencijoje.

Valdančiosios koalicijos vadovai yra sutarę, kad nuo kitų metų mažinant gyventojų pajamų mokestį biudžeto praradimai bus kompensuojami įvedant laikinąjį socialinį mokestį, kuriuo 2006-2007 metais papildomai būtų apmokestinamas įmonių pelnas.

Anot Z. Balčyčio, naudą iš gyventojų pajamų mokesčio mažinimo biudžetas ims jausti 2006 metų pabaigoje-2007-ųjų pradžioje, todėl dvejus metus reikalingas naujas mokestis. Jis lygino, kad 2002-aisiais sumažinus pelno mokestį nuo 22 proc. iki 15 proc. ilgalaikis poveikis biudžetui buvo neplanuotai didelis.

"Mano nuomone, mes turėsime didesnes piniginių lėšų įplaukas nei šiuo metu prognozuojame. Bet tai turi būti patikrinta praktikoje", - sakė ministras.

Numatoma, jog laikinojo socialinio mokesčio tarifas pirmaisiais metais bus 4 proc., o antraisiais - 3 procentai. Nuo pelno ir toliau bus renkamas 15 proc. pelno mokestis.

Negalutiniais Finansų ministerijos skaičiavimais, iš to mokesčio biudžetas kitais metais gautų maždaug 400 mln. litų, o 2007 metais - apie 360 mln. litų papildomų pajamų. Jei mokestis nebūtų mažinamas, kitais metais pajamos iš gyventojų pajamų mokesčio didėtų 13 proc., o jį mažinant - pajamos didėtų 4 procentais.

Seimui apsisprendus sumažinti gyventojų pajamų mokesčio tarifą, valdžios sektoriaus biudžetas jau kitąmet netektų maždaug 500 mln. litų, o 2007-aisiais - dar 530 mln. litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją