Stambiausia Rusijos naftos kompanija vis dar nori įsigyti turto Europoje ir JAV, bet palauks tinkamų kainų, sakė "Lukoil" pirmasis viceprezidentas Dmitrijus Tarasovas.

"Vertikaliai diversifikacijai mus tikrai reikia perdirbimo gamyklų Europoje ir JAV, - teigė D. Tarasovas. - Tačiau perdirbimo pelningumas yra per aukštas, ir dėl to kainos dabar yra labai didelės. Mes nesiderame su jokia bendrove, dabar niekas neparduodama".

Kovo mėnesį D. Tarasovas sakė, kad "Lukoil" domisi "Ruhr Oel" įsigijimu. Ši Vokietijos naftos perdirbimo gamykla priklauso Venesuelos valstybinei naftos milžinei "Petroleos de Venezuela".

Vienintelė reali "Lukoil" galimybė kol kas yra Lietuvos naftos perdirbimo įmonė "Mažeikių nafta". Rusijos naftos bendrovė "Jukos" nori parduoti turimą 53,7 proc. vienintelės Baltijos šalyse naftos perdirbimo bendrovės akcijų paketą.

Tačiau Lietuvos Vyriausybės vadovas Algirdas Brazauskas praėjusią savaitę "Reuters" teigė, kad pirmenybę - kaip potencialiai "Jukos" turimų "Mažeikių naftos" akcijų pirkėjai - Lietuva teikia Didžiosios Britanijos ir Rusijos bendrai įmonei TNK-BP.

D. Tarasovas sakė, jog "Lukoil" ir jos naujas partnerė JAV "ConocoPhillips", valdanti 11 proc. Rusijos bendrovės akcijų, dabar koncentruojasi į naftos perdirbimo veiklą Rusijoje, nors diskusijos dėl naftos gavybos taip pat prasidėjo.

"Mes turime didelį mažmeninės prekybos tinklą JAV, o "ConocoPhillips" yra viena iš naftos perdirbimo lyderių JAV. Taigi mes ieškome bendradarbiavimo galimybių", - aiškino "Lukoil" viceprezidentas.

"Lukoil" Jungtinėse Valstijose turi 2,2 tūkst. degalinių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją