"Mažeikių naftos" akcijos, skirtingai nuo kito bankrutuojančios Rusijos naftos kompanijos "Jukos" turto, nėra areštuotos, todėl bendrovė derasi dėl jų pardavimo, "Vedomosti" sakė "Jukos" artimas šaltinis.

Norinčių įsigyti "Mažeikių naftą" yra. Anksčiau buvęs "Jukos" valdybos vicepirmininkas Aleksandras Temerka laikraščiui sakė, kad Lietuvos įmonę nupirkti siūlėsi "Lukoil" ir TNK-BP. "Lukoil" prezidentas Vagitas Alekperovas patvirtino, kad jo vadovaujama įmonė domisi "Mažeikių nafta". Tuo tarpu TNK-BP prezidentas Robertas Dadlis (Robert Dudley) teigė, jog "Mažeikių nafta" bendros Rusijos ir Didžiosios Britanijos kompanijos nedomina.

Tačiau penktadienį TNK-BP atstovas "Vedomosti" pareiškė, kad kompanija yra pasirengusi apsvarstyti galimybę nupirkti "Mažeikių naftą", jei tai bus ekonomiškai naudingas sandoris. Atstovo teigimu, TNK-BP yra pasiryžusi konkuruoti su "Lukoil". Tokios konkurencijos pergalės galimybių TNK-BP atstovas nekomentavo.

"Lukoil" vis dar domisi "Mažeikių nafta", patvirtina šios bendrovės ryšių su investuotojais skyriaus vadovas Genadijus Krasovskis. Jo teigimu, "Lukoil" domina ir kitos įmonės strateginiame Baltijos regione, pavyzdžiui, Gdansko naftos perdirbimo gamykla Lenkijoje ar pačios "Lukoil" naftos perdirbimo gamyklos statybos Kaliningrade. Komentuodamas konkurencijos su TNK-BP Lietuvoje galimybes, "Lukoil" atstovas sakė, kad "konkurencija yra visur ir visada, todėl nėra čia kuo stebėtis".

Oficialūs "Jukos" atstovai padėties kol kas nekomentuoja. Tačiau bendrovei artimas šaltinis priminė, kad už jai priklausančias "Mažeikių naftos" akcijas "Jukos" nori gauti 800-900 mln. JAV dolerių.

"Pretendentų yra keletas. Be "Lukoil" ir TNK-BP, Lietuvos įmone domisi keletas užsienio investuotojų", - teigė "Vedomosti" pašnekovas. Kitas "Jukos" vadovybei artimas šaltinis sakė, kad kalbama apie "ExxonMobil" ir "Chevron". Kalbėdamas apie rusiškuosius pretendentus "Jukos" atstovas sakė, kad prieš įsigydami "Jukos" dalį "Mažeikių naftoje" jie turės gauti Kremliaus pritarimą.

Tačiau akcijų pirkimą taip pat reikės derinti ir su Lietuvos Vyriausybe. Ūkio ministro patarėjas Žydrūnas Damauskas pabrėžia, kad "Jukos" "Mažeikių naftos" akcijų pirkėjo ieško savarankiškai. Tačiau su bet kuria kompanija sutarusi dėl pardavimo "Jukos" visų pirma tokias pat sąlygas turės pasiūlyti Lietuvai.

Beje, Lietuvos valdžia ir nesiekia tapti visos "Mažeikių naftos" savininke, o ieško "rimto partnerio". Tokia partnere Lietuva laiko stambią kompaniją, kuri galėtų užtikrinti stabilų naftos tiekimą. Ž. Damausko teigimu, kol kas Lietuva jokių oficialių pasiūlymų negavo.

Bendrovės "FIM Financial Services" prekybos akcijomis skyriaus vadovas Maiklas Boboška (Michael Boboshko) sakė, kad "Lukoil" ir TNK-BP gali tapti gerais "Mažeikių naftos" partneriais. Abi bendrovės turi atliekamos naftos, pinigų ir turto užsienyje.

"Galbūt TNK-BP norėtų laikytis atokiau nuo "Jukos" turto, tačiau "Mažeikių nafta" yra vertingas aktyvas, suteikiantis priėjimą prie Baltijos rinkos", - mano ekspertas.

"Mažeikių naftą" sudaro naftos perdirbimo gamykla, kurios metinis pajėgumas - 12 mln. tonų, 10 mln. tonų pajėgumo Būtingės terminalas bei Biržų naftotiekis. Nyderlanduose registruota "Jukos" antrinė bendrovė "Yukos Finance" valdo 53,7 proc. "Mažeikių naftos" akcijų, o 40,66 proc. akcijų priklauso Lietuvos Vyriausybei.

Per praėjusius metus "Mažeikių nafta" perdirbo 8,7 mln. tonų naftos, o planavo perdirbti 8 mln. tonų. Pagal Rusijos kompanijos ir Lietuvos Vyriausybės sutartį, "Jukos" yra įsipareigojusi kasmet Lietuvos naftos perdirbimo gamyklai tiekti ne mažiau kaip 4,8 mln. tonų naftos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją