Lietuvoje egzistuoja į viešumą pagaliau iškilusi problema – liguistas beglobių gyvūnų „gelbėjimas“. Tai būsena, kai žmogus įsitikinęs, kad tempti visus rastus gatvėje beglobius namo yra didžiulė pagalba ir neįkainojamas pasiaukojimas. Tokio globėjo namuose būna nenormalus kiekis kačių ar/ir šunų, kuriuo globėjas nei fiziškai, nei morališkai negali pasirūpinti.

Pradžioje, kol jų būna kelios dešimtys, dar vyksta kažkoks „nukirminimas“, lašinami kažkokie lašai į akis, manant, kad tai visa gydantis eliksyras, vėliau, kai gyvūnų daugėja, kai dauguma jų pradeda sirgti, kai finansinės galimybės neleidžia net normaliai jų pašerti, prasideda katastrofa, kurios sustabdyti nepajėgia jokie raginimai, grasinimai, prašymai ar siūlymai padėti. Tokių kaupėjų-globėjų pažįstame ne vieną. Tada ir pūliuojanti akytė „nieko tokio“, ir nevalgo dvi savaites – „nieko baisaus“, ir mirė – „nieko nepadarysi“. Svarbu lieka tik „pašerti“.

Taip, žinojome apie šią globėją. Prieš ketverius metus, kai situacija buvo dar normali ir globėja buvo žinoma kaip neįgalių gyvūnų gelbėtoja, patys jos prašėme priglausti mūsų du neįgalius katinėlius su visišku išlaikymu, gydymu iki gyvos galvos. Tai lėmė ilgametį bendravimą. Jau kelerius metus stengiamės su ja kovoti ir padėti susitvarkyti su ligoniukais, padėti dovanoti katinėlius, paremti maistu, duoti konstruktyvių patarimų, palenkti psichologiškai. Deja, žmogus yra priklausomas nuo kačių kaupimo ir piktybiškai daro savo. Žmogus ji yra geras, bet niekaip nesuvokia, kad kartais manoma „pagalba“ virsta žala. Šiuo atveju ne tik gyvūnams, bet ir globėjams, savanoriams, kurie turi/privalo perimti jos atsakomybę.

Kai nutiko nelaimė, žinojome, kad namuose rasime daug gyvūnų, bet nesitikėjome, kad jų bus tiek daug! Trečdalis kačių yra neįgalios (vienaakiukai, akliukai, katukas be kojytės, katinėliai su koordinacijos sutrikimais ir pan.), ketvirtadalis yra visiškai laukinės, neimamos ant rankų katės, labai bailios, nesocializuotos, o likusios – draugiškos, tikrai gali būti dovanojamos. Deja, visi gyvūnai apleisti, turi parazitų, dauguma serga virusinėmis kvėpavimo takų ligomis. Laimei, beveik visi katinukai sterilizuoti. Nesterilizuoti yra 4 paaugliukai, kurie jau nuvežti gydymui į stacionarą ir dar keli globėjos namuose likę paaugliukai.

Žmogus – ligoninėje, labai sunkios būklės, jei viskas bus gerai, grįžęs namo pats savimi negalės pasirūpint. Giminaičiai kelia ultimatumus. Arba katės turi būti išvežtos, arba bus iškviesta sanitarinė tarnyba, arba tiesiog atidarytos durys ir visos keliaus kas sau. Šiuo metu tenka važiuoti, ten tvarkyti, maitinti kates (esu dėkinga savanoriams, kurie padeda). Bet tokia mūsų pagalba giminaičiai labai nepatenkinti. Kol kas situacija tokia, kad į laikiną globą iškeliavo 2 katinėliai, vienas atrodo labai blogai, laukia visi tyrimai, gydymas.

Į stacionarus patalpinti dar 6 katinėliai, jų būklė sunki. Kreipiuosi į visas gyvūnų gelbėjimo organizacijas ir savarankiškus globėjus su prašymu padėti šioje situacijoje. Jei tik galite pagelbėti, priimti vieną, du ar daugiau katinėlių, rašykite, skambinkite. Jei galėtumėte padėti tik sveikiems, jau paskiepytiems, taip pat rašykite ir skambinkite.

Pirmiausia gelbėjame ligoniukus, kuriems reikia pasveikti. Iš stacionarų jiems bus ieškoma laikina globa, o iš globėjų jie bus dovanojami. Būsime labai dėkingi, jei padėsite šioje tragiškoje situacijoje. Jau dabar padėtis yra klaiki mūsų organizacijoje. Be šios globėjos turime šimtą ligotų, senų, su spec. poreikiais gyvūnų, apie 20 sėdi mokamuose gydyklų stacionaruose. Nėra nei jėgų, nei finansų pasirūpinti naujais gyvūnais. Todėl šiandien finansinė parama labai reikalinga jau patalpintiems į stacionarą ir tiems, kuriems bus būtinas gydymas.

Negailestinga realybė tokia: norint bet kurį iš šių namų paversti sveiku, „sutvarkytu“, paskiepytu katinu, būtina daug lėšų ir laiko, nes vien nukirminimas turi būti atliekamas kas 10 dienų bent 5 kartus. Taip pat išmatų tyrimai, kurie bus katastrofiški – garantuotai žarnyne bus įvairiausių bakterijų, kurioms reikalingas spec. gydymas. Ir nėra ten nė vieno, kuris nesirgtų viršutinių kvėpavimo takų ligomis! Visiems jiems gelbėti neturime lėšų.

Iki šios istorijos jau 20 gyvūnų daugiau nei 2 mėnesius sėdėjo stacionare. Jau tada galva tino nuo minčių, kas bus, kai gausime sąskaitas... O čia dar tokia „staigmena“. Gyvūnai nekalti, kad kažkas juos šitaip „išgelbėjo“, tačiau ir mums jau tikrai svyra rankos nuo tokių situacijų... Būsime labai dėkingi už pagalbą. Savo puslapyje nuolat atnaujinsime informaciją. Ačiū visiems jau padedantiems. Katinėliai Vilniuje, bet, esant būtinybei, ieškotume transporto ir į kitus miestus.

Globėjus viskuo, ko tik globai reikės, pasistengsime aprūpinti. Jei tik galite padėti, prašome skambinti, rašyti. Mūsų kontaktai – tel. 8 689 73782, 8 615 58898, info@rainiukas.lt (VšĮ „Rainiukas“, Vilnius). Jei neatsiliepiame, parašykite bent SMS. Draugaukime ir socialiniame tinkle.