Natūrali nelepi dekoracija

Daugelis kambarinių augalų, ypač iš svetur atvežtų egzotinių, yra jautrūs temperatūros svyravimui, drėgmės pokyčiams, kurie neišvengiami gaminant maistą, dažnai varstant šaldytuvo dureles.

Todėl virtuvės zonai labiausiai tinka ne tokie lepūs prieskoniniai augalai, kai kurios lapinės daržovės. Daugelis jų gana puošnūs, ne tik žaliuoja, bet ir žydi, akį traukia spalvingais lapais. Čia galima auginti ir vyšninius pomidorus, paprikas.

Spalvų ir formų įvairovė

Lapinių salotų spalvų gama svyruoja nuo gelsvai žalsvos iki įvairių violetinių, rausvų, rudų atspalvių. Lapiniai burokėliai išsiskiria žaliu ir raudonu margumu. Bazilikai, lapiniai ridikėliai gali būti ne tik žali, bet ir violetiniai.

Raudonėliai, čiobreliai, laiškiniai česnakai žydi rausvais žiedeliais. Karpyti gražgarstės lapai žavi įmantria forma. O kur dar pilkšvi pūkuoti šalavijai, lyg nulakuoti lauramedžio lapai, spygliukus primenantys rozmarinų lapeliai.

Kompozicijos ant palangės

Plati palangė – puiki vieta darželiui. Dauguma augalų mėgsta šviesą ir šilumą, o čia jos daugiausia. Pagalvokite, kaip įdomiau augalų indelius sudėlioti. Juos galima sustatyti į didelę medinę dėžę ar pintą krepšį, surikiuoti ant padėklo, kelių rūšių augalus pasodinti viename dideliame vazone ar lovelyje arba skirtingų dydžių vazonus sudėti vieną ant kito taip, kad išeitų žalia piramidė.

Pakabinti greta lango

Jei langas siekia grindis ir palangės nėra, pagalvokite, kaip ties juo pakabinti augalų vazonėlius ar lovelius. Galima kabinti ant sienos, pakabinamų ar pastatomų spintelių šonų, ažūrinių kopėtėlių, lengvų lentynėlių.

Greta lango pastačius staliuką, ant jo bus patogu laikyti augalus. Jei staliukas su ratukais, prireikus galėsite pastumti jį į kitą vietą. Galima įsigyti ir įvairių stovų, ant kurių patogu sudėti žaliuojančias dekoracijas.

Įkomponuoti į virtuvės baldus

Virtuvės ir valgomojo baldų gamintojai vis dažniau vietą darželiui numato pačiuose balduose. Darbastaliuose, staluose ir netgi virtuvės salose paliekamos angos vazonėliams ar loveliams sustatyti, įtaisomi konteineriai, į kuriuos galima iš karto sodinti augalus. Lentynėlės, kabinamos netoli viryklės, plautuvės, gali būti su įmontuotomis ypatingomis lempomis, kad augalams nepritrūktų šviesos.

Vertikali žaliuojanti siena

Nauja tendencija – interjere komponuojamos vertikalios žaliuojančios sienos. Jos labai tinka ir virtuvėje, tik čia vietoj dekoratyvinių gėlių auginami prieskoniniai augalai, daržovės.

Įsigijus specialias ant sienos kabinamas konstrukcijas, plokštes su drėkinimo sistema, telieka susodinti augalus. Šios konstrukcijos tokios, kad žemės nebyra, vanduo neišbėga. Yra pakabinamų krepšių iš specialios tekstilės, veltinio, tačiau galima pasigaminti ir patiems.

Į ką susodinti?

Daigai ir jau ūgtelėję augalėliai jogurto ar grietinės indeliuose tikrai neatrodys taip estetiškai, kad norėtųsi juos išdėlioti matomoje vietoje. Tačiau skardinėlės nuo konservuotų vaisių ir daržovių puikiai tiks, jei nulupsite popierines etiketes ir užklijuosite naujas su augalų pavadinimais.

Žalumynus galima auginti ir retro stiliaus metalinėse dėžutėse nuo arbatos ar stikliniuose indeliuose, didesniuose arbatos puodeliuose, vietoj lovelių naudoti vintažines medines dėžes.