Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA užsakyto rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Spinter tyrimai“ apklausos duomenimis praktiškai visi vairuotojai vairuodami užsiima pašaline veikla. Deja, dažnai už vairo jie atlieka net ne vieną pašalinę veiklą. Populiariausia iš jų – kalbėjimas telefonu (45 proc.), nemažai vairuotojų tuo pačiu metu dar ir rūko, užkandžiauja, geria kavą. O trečdalis vairuojančiųjų pripažino, jog važiuodami mėgsta itin garsiai klausytis muzikos, tai ypač populiaru tarp 18-25 m. jaunimo.

„Vairuotojai dažnai užsiima pašaline veikla net nesusimąstydami apie jos pasekmes. Jei kalbėjimas telefonu jau yra fiksuojamas kaip oficialus pažeidimas, tai kitos veiklos yra toleruojamos. Pavyzdžiui, muzikos klausymasis gali labai blaškyti ne tik vairuotoją, bet ir aplinkinius. O kai kurie vairuotojai, priešingai, muzikos klausosi per ausines. Tai irgi yra labai pavojinga, nes jie negirdi aplinkos garsų, mažėja dėmesingumas. Kai kurie mokslininkai teigia, kad vairavimui įtakos turi ne tik muzikos garsumas, bet ir jos stilius. Klausoma muzika gali paveikti, paaštrinti vairuojančiojo charakterio bruožus, paskatinti agresiją ar melancholiją“, – teigia ne gyvybės draudimo bendrovės BTA Žalų departamento direktorė Karolina Karpova.

Pavojingiausia vairuojant klausytis hip-hopo ir roko muzikos

Dauguma užsienyje atliktų tyrimų vieningai rodo, jog pavojingiausia vairuotojams yra hip hopo ir roko muzika.

Remiantis Kanados automobilių kompanijos „Kanetix“ užsakytu tyrimu bei Jungtinių Valstijų Macalester koledžo atlikta analize, matyti, kad beveik pusė vairuotojų, kurie klausosi sunkiojo metalo muzikos, yra bent tris kartus bausti už greičio viršijimą. Dėl to paties nusižengimo nubausta penktadalis hip hopo klausytojų, pastarieji surinkę po 3 ar net 4 baudas. Abiejų muzikos stilių gerbėjai taip pat dažnai pareigūnams įkliūna dėl aplaidaus vairavimo, neatsargumo kelyje. Be to, lyginant su kitų muzikos stilių klausytojais, pastarieji sukelia 60 proc. daugiau avarijų.

Tuo tarpu klasikinio roko gerbėjai dažniausiai policijai įkliūna dėl vairavimo išgėrus.

Ar tikrai klasikinė muzika ramina?

Įprasta manyti, kad klasikinė muzika turi raminamąjį poveikį, tačiau „Daily Mail“ publikuotas Londone atliktas eksperimentas atskleidė visai kitokius rezultatus. Eksperimento metu skambant klasikinei muzikai vairuotojai vairavo daug nervingiau, nei važiuodami tyloje.

Kita vertus, klausytis itin ramios ar net migdančios muzikos gali būti taip pat pavojinga. Užsienio tyrėjų teigimu, ramios, melancholiškos melodijos gali vairuotoją migdyti, panerti į apmąstymus, vairavimą nukeliant į antrąjį planą.

Vairuojant rekomenduojama klausytis Eltono Johno, „Coldplay“ ir „Norah Jones

Londono Universito psichologo Dr. Simono Moore teigimu, saugiausia muzika vairuotojams yra tokia, kuri neblaško dėmesio, neskatina agresijos, tačiau ir nemigdo. Geriausia, jei muzikinis ritmas atitinka širdies dūžių ritmą – 60-80 dūžių per minutę. Pasak jų, šiuos kriterijus labiausiai atitinka „Coldplay“, Elthono Johno bei „Norah Jones“ dainos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)